Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Шлемове от императорския период на Рим

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Fiko написа
    Тоя четвъртък имах малко работа около катедралата " Св. Александър Невски" и там по дюкянчетата между каски от ВСВ видях римски шлем Меко казано се изненадах от присъствието му там. Дали е копие или е автентичен не знам. Чудя се само от къде ги намират тия неща и въобще кой следи какво се продава там :x
    Я пак? :o
    sigpic

Comment

Ами продаваше се римски шлем. Добре запазен е са сигурно струва сумати пари ама ми направи мн голямо впечатление. До са съм виждал там само римски монети и малки статуики, а не нешто толкова голямо Много бързах и не можах да разпитам. Ама съм сигурен че струва сташно мн пари ( а и не съм сигурен дали е автентичен )

Comment

И аз си мисля, че може и да не е особено автентичен. Добре запазен римски шлем би заминал направо в нечия частна колекция, без да се излага много напоказ за пред простосмъртните. Но ме заинтересува. Ти на коя сергия точно го видя?
        sigpic

Comment

Ами неска пак ходих там ама беше сутринта и сергията отваряше и не го видях. Абе незнам може да са го продали. Там ходят мн чужденци с пари. Ами незнам как да ти го обясня. На една сергия до алеята там където са ходожниците. Точно за ъгъла между тротоара, където са другите такива антикварни сергий и алеята.

Comment

Горе долу разбрах. Шлемът с набузници ли беше?
            sigpic

Comment

Fiko написа
              Много бързах и не можах да разпитам. Ама съм сигурен че струва сташно мн пари ( а и не съм сигурен дали е автентичен )
              Не разбрах откъде е сигурно, че струва страшно много пари, при положение, че дори не е ясно дали е истински?

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
              It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Last roman написа
                Горе долу разбрах. Шлемът с набузници ли беше?
                Да. Беше галки тип.

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
                Не разбрах откъде е сигурно, че струва страшно много пари, при положение, че дори не е ясно дали е истински?
                Ами питам съм там по сергите за монети и ми казваха че струват по 30 - 40 лв - за копия на антични става въпрос. Принципно искам да ти кажа че копията не са много евтини. Миналата години когато бях в НИМ видях една монета копие колкото 1 стотинка големина от сребро 15 лв. Копие на ритоните от Панагюрското съкровища над 200 лв позлатени. Прави си сметката че дори и копие направено от желязо ще струва мн пара защото и начина по който се прави един шлем не е прост.

Comment

Обикновено набузниците не се съхраняват. Може и да е ментовка.
                  sigpic

Comment

Недейте се заблуждава, че автентичен римски шлем може да бъде намерен на такова място, че и изложен на публично и видно. Обзалагам се, че това е 100%-ово менте, предназначено за незнаещите чужденци и продавачът дори да твърди противноно, най-вероятно се "пробва ако мине". Истински шлем, пък дори и на части или с липсващи такива струва много - влезте само в някой аукцион /не че са се скъсали да предлагат шлемове, но тук-там по миналите сесии има и с търсене се намира/ и ще видите, че става дума за адски много пари, като цената пряко зависи от това колко е запазен /а не колко е стар/.
                    Иначе за копия на монети /имам предвид денари от сребро/ 30-40 лева са много - то зависи как са направени, но цената е горе-долу е три пъти по- ниска, при това за сечени, а не за отливки.
                    чл. 39 /1/ Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин...
                    /Из Конституцията на Република България/

Comment

абе ако шлемът е изкуствено състарен, ще гледам да го взема, тъкмо ще ми свърши работа за някоя римска възстановка /стига да е направен качествено де/.
                      sigpic

Comment

Last roman написа
                        абе ако шлемът е изкуствено състарен, ще гледам да го взема, тъкмо ще ми свърши работа за някоя римска възстановка /стига да е направен качествено де/.
                        Дали състарен шлем е подходящ точно за въстановка?
                        Представяш ли си римска армия, снаряжена с ръждясали брони, изгнили шлемове, потрошени щитове и въоръжена със силно корозирали мечове и пилуми?:aaa:

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
                          Дали състарен шлем е подходящ точно за въстановка?
                          Представяш ли си римска армия, снаряжена с ръждясали брони, изгнили шлемове, потрошени щитове и въоръжена със силно корозирали мечове и пилуми?:aaa:
                          Ами точно прилично състареният шлем е подходящ за възставновка -такъв, на който му е придаден вид, като да е ползван от дълго време, поизхабен малко дори, за да мяза на истински употрябяван боен шлем, а не - на лъскава тенекия, току що излязла от фабриката, без грам патинка, драскотинка, мръсотийка,...така както сме виждали легионерите в нескопосаните американски филми от близкото минало, в които същите чак са смешни. Във филма "РИМ", например, доспехите също са състарени. Това не значи да са скапани от корозия, изгнили, ръждясали и т.н., както там горе си го казал. Last Roman каза "състарен", но заедно с това постави като изискване - и да е качествено направен - тъй, че според мен човеко си е съвсем прав...и ще изглежда готино с такъв шлем...
                          чл. 39 /1/ Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин...
                          /Из Конституцията на Република България/

Comment

Зависи колко е състарен. Ако му е придаден вид като на шлем, участвал в множество битки би било добре. Но ако му е придаден вид на шлем, отлежал 2000 години в земята ще трябва сериозно лъскане да падне. Ако пък има липсващи и непоправимо изгнили части, работата става много сложна. Твърде възможно е този шлем да се продава за истински, та не е изключено да му е придаден именно вид на отлежал в почвата 2000-годишен шлем, но пък едва ли е много повреден, защото пък цената му тогава би била прекалено ниска.

Най-добре e Fiko да обясни състоянието на шлема, вместо да гадаем дали става за възстановка или не. Ако Last Roman го види вероятно също ще може да прецени. Всъщност състоянието на шлема малко ме вълнува, защото нямам намерение да го купувам.

LiquamenA написа
                            Във филма "РИМ", например, доспехите също са състарени. Това не значи да са скапани от корозия, изгнили, ръждясали и т.н., както там горе си го казал.
                            Примерът с "Rome" е добър (вж прикачените картинки). Само дето шлемовете там не отговарят съвсем на епохата. В "Гладиатор" шлемовете и щитовете също изглеждаха прилично очукани, но не мога да си намеря филма. В "Хунът Атила" не си спомням шлемовете, но щитовете бяха като театрален декор.
                            Ето и малко римски възстановки, където шлемовете са по холивудски лъскави: http://forum.boinaslava.net/showpost...&postcount=108

Comment

в краен случай ще го лъснем пак /шлема де/ .
                              За шлемовете от "Рим" - по принцип цезаровите войници са носели тип "монтефортино", но оттогава започва и ползването на тип "Coolus", навлязъл във войската именно под влиянието на келтите. Римляните си взаимствали от варварите всичко полезно. Виж за предната козирка на шлема наистина не й е мястото в този период.
                              sigpic

Comment

Шлем тип "Монтефортино" се продава за $184,95:

(http://www.kultofathena.com/product~item~AH6050~name~Roman+Montefortino+Helmet .htm)

Малко снимки на прилично изгнили шлемове "Монтефортино", определено неподходящи за възстановки:

Comment

Working...
                                X