Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За канасубиги Оркана

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Искам да ви попитам авторите, които пишат за създаването на Стара Велика България съвременници ли са на събитието ? Ако не са, за да я отличат от Дунавска България ли пишат Стара Велика България ?Ако са, защо пишат Стара, нали Дунавска България още не съществува ?
    ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
    И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
    ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
    НА ИЛИНДЕН

    Паметна плоча, Крушево,
    ИЛИНДЕН 1953

    Comment


      #17
      Всъщност за създаване на т.нар. Стара голяма или Стара велика България, ако изключим спорния "Джагфар Тарих", говори само патриарх Никифор (макар че и той не е никак обстоятелствен) - останалите автори не говорят за създаване, а споменават по нещо за Кубрат или за преселението след смъртта му.
      Патриарх Никифор е починал през 829г. - не е съвременник. Ползвал е по-ранен извор (т.нар. μεγας χρονογραφος, чиято хроника не е стигнала до наше време), който е използван и от Теофан Изповедник. Дали обаче елементът "стара" към името на България произхожда от този източник или си принадлежи на патриарха, не знаем.

      Comment


        #18
        Моят въпрос е какво е отношението към податката за покръстването на Бат Органа и Кубрат???Как се възприема или се отхвърля ,съгласно старото/направено ,преди повече от 30год./ мнение на В.Бешевлиев?

        Comment


          #19
          Aз се отнасям сдържано към тази възможност. Изводът за християнската религия на Кубрат и на Органа се опира върху съобщението на Йоан от Никиу, че Кетрадес бил покръстен от детските си години. Ако Кетрадес=Кубрат - добре, това е аргумент. Обаче ако Кетрадес и Кубрат не са едно и също лице?
          Останалите аргументи за Кубратовото християнство се явяват в подчинено положение спрямо горепосочения. Хипотезата, че Кубрат е бил покръстен вероятно въобще не би възникнала без идентификацията Кетрадес-Кубрат.

          Comment

          Working...
          X