Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За римските орли!

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Нещо интересно, макар и не свързано с орлите. Има намерен част от знак на кохорта и един дракон от тези знамена използвани от конниците, а по-късно и от всички по сарматски модел.

Comment

gladiator написа
      Нещо интересно, макар и не свързано с орлите. Има намерен част от знак на кохорта и един дракон от тези знамена използвани от конниците, а по-късно и от всички по сарматски модел.
      Прав си за драконовата глава /draco/- тя се налага през трети век /предимно сред кавалерията/, взаимствана е от сарматите. Главата на дракона била метална, а тялото - от плат. При яздене вятърът навлизал през устата и драконът издавал съскащ звук, а опашката се развявала....
      Между другото - символът на Константин и наследниците му бил също дракон...
      Attached Files
      sigpic

Comment

Да за това с дракона съм чувал и чел, мисля че е доста интересно и бих го сравнил с някои от китайските дракони, които са били на същия принцип, който Last roman каза.
        По-лесно е да се развърже завързаното, отколкото да се съедини разделеното.
        --- Цицерон ---

Comment

Last roman написа
          Интересното е, че в битката срещу М. Антоний, когато един от орлиносците от легионите на Октавиан Август бил ранен, последният поел този знак и го носил през цялата битка... :nworthy:
          Съжалявам малко за оффтопика, ама тука( и винаги кото стане дума за някакъв боен знак) се сещам за тамплиерите, които при някакво нещастие- загуба на знамето от врага или ако то( знамето) пострада или нещо подобно, си имали още едно резервно :twisted: . От тая гледна точка те са си решили кардинално проблема , друг е въпроса обаче то имало по-скоро като че ли някаква "навигационна" функция в бой - да посочва на рицарите, какво да правят и съответно да координира действията им с останалата част от армията....сори за оффтопика още веднъж ОФФ

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
          ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
          ,sevogorob eht erew ysmim llA
          .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
          тарляха се и сврецваха във плите;
          съвсем окласни бяха тук щурпите
          и отма равапсатваха прасурси.

Comment

byzantiner написа
            тамплиерите, които при някакво нещастие- загуба на знамето от врага или ако то( знамето) пострада или нещо подобно, си имали още едно резервно :twisted: . От тая гледна точка те са си решили кардинално проблема
            При римляните знамето /орелът/ било свещено, пред него се извършвала клетвата към императора. Загубата на знамето било голямо нещастие и можело да се стигне дори до разформиране на подразделението или децимация. С две дума - непростимо било легионът да остави знамето да бъде пленено. А това с тамплиерите не ми говори на добре за техния морал и чест... :tdown
            sigpic

Comment

Last roman написа
              А това с тамплиерите не ми говори на добре за техния морал и чест... :tdown
              А не би трябвало Тамплиерите са може би най-професионалните войници в кръстоноските армии. Просто функциите на римския орел и техния байрак, ако наистина е било така както разказва byzantiner, са с напълно различни функции - едното е символ, другото е тактически знак. От римската сигнатура ще да отговаря по-скоро на сигнума, макар че и той е доста зареден със символика и свещеност.
              XV mile the sea brode is
              From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Ммм, Sir Gray според мен е прав от една страна, тъй като те са абсолютно различни знамена...прав е за символа и тактическия знак..., а още повече, че тамплиерите и римляните са от различни епохи, държави, религиии оше и още, така че не е точно да се прави сравнение между двете.
                По-лесно е да се развърже завързаното, отколкото да се съедини разделеното.
                --- Цицерон ---

Comment

Аз не исках да правя някакво сравнение- щото наистина е немислимо, просто се сетих случайно за тях и знамето им и понеже исках да постна нещо в тая, щото все пак съм възпитаник на класическата гимназия и въпросът ми е интересен, но вие сте го поизчерпали май...пък тва за тамплирите го четох у Режин Перну, която се позовавеше на извадки от устава им. Не бива да се смесва с чест, морал и нещо подобно просто се опитах да се пошегувам малко, ама май не ми се получи :o

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
                  ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
                  ,sevogorob eht erew ysmim llA
                  .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
                  тарляха се и сврецваха във плите;
                  съвсем окласни бяха тук щурпите
                  и отма равапсатваха прасурси.

Comment

Не, се шашкай... Ако римляните се бяха сетили да си измислят дубликати на орлите, това би им спестило много неприятности като претършуването на половин Германия, за да си върнат изгубените знамена...
                    :sm229:
                    sigpic

Comment

През 20 г. пр. Хр Август връща на легионите орлите, пленени от партския цар Фраат IV по време на походите на Крас и Марк Антоний, съгласно мирно споразомение, според което Рим трябва да прекрати по-нататъшна експанзия.
                      Тук Рим има успех, връща си орлите без да броди в цяла Партия :tup: :sm126:

Comment

Working...
                      X