Нещо интересно, макар и не свързано с орлите. Има намерен част от знак на кохорта и един дракон от тези знамена използвани от конниците, а по-късно и от всички по сарматски модел.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
За римските орли!
Collapse
X
-
gladiator написаНещо интересно, макар и не свързано с орлите. Има намерен част от знак на кохорта и един дракон от тези знамена използвани от конниците, а по-късно и от всички по сарматски модел.
Между другото - символът на Константин и наследниците му бил също дракон...sigpic
Comment
-
Last roman написаИнтересното е, че в битката срещу М. Антоний, когато един от орлиносците от легионите на Октавиан Август бил ранен, последният поел този знак и го носил през цялата битка... :nworthy:
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
Comment
-
byzantiner написатамплиерите, които при някакво нещастие- загуба на знамето от врага или ако то( знамето) пострада или нещо подобно, си имали още едно резервно :twisted: . От тая гледна точка те са си решили кардинално проблемаsigpic
Comment
-
Last roman написаА това с тамплиерите не ми говори на добре за техния морал и чест... :tdownXV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
Ммм, Sir Gray според мен е прав от една страна, тъй като те са абсолютно различни знамена...прав е за символа и тактическия знак..., а още повече, че тамплиерите и римляните са от различни епохи, държави, религиии оше и още, така че не е точно да се прави сравнение между двете.По-лесно е да се развърже завързаното, отколкото да се съедини разделеното.
--- Цицерон ---
Comment
-
Аз не исках да правя някакво сравнение- щото наистина е немислимо, просто се сетих случайно за тях и знамето им и понеже исках да постна нещо в тая, щото все пак съм възпитаник на класическата гимназия и въпросът ми е интересен, но вие сте го поизчерпали май...пък тва за тамплирите го четох у Режин Перну, която се позовавеше на извадки от устава им. Не бива да се смесва с чест, морал и нещо подобно просто се опитах да се пошегувам малко, ама май не ми се получи :o
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
Comment
-
През 20 г. пр. Хр Август връща на легионите орлите, пленени от партския цар Фраат IV по време на походите на Крас и Марк Антоний, съгласно мирно споразомение, според което Рим трябва да прекрати по-нататъшна експанзия.
Тук Рим има успех, връща си орлите без да броди в цяла Партия :tup: :sm126:
Comment
Comment