предполагам, бягането не е било за олимпийски рекорд. Но гледката на цялата маса хоплити тичащи срещу теб, с копията и щитовете, определено е била разтърсваща. По време на балканската война има описани случаи на марш "набегом" в пълна бойна екипировка, от които само раницата е над 30 кг. нямам книгата при мен, но ако не греша, ставаше въпрос за 21 средногорски полк, който се е сражавал из Родопите, не на Маратонския плаж. Така че, маратонската миля не е невъзможна . И докато тези хоплите не са били бойците на Спарта, не са били и тюфлеците със бирени кореми и задници като софийска голяма община, каквито ги изкарват.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Дискусия за хоплитите
Collapse
X
-
Общо взето в подготовката наистина се е включвало и това с мисълта, че войниците ще станат по-издържливи. И като горе-долу видим колко е пропорцията между войска и населението на полиса ще видим, че включването и в Олимпийските игри е напълно потвърдено - там се включват само общогръцки и важни спортове - езда, бягане, хвърляне на диск, хоплитодромос, бягане, пентатлон, борба, хвърляне на копие и т.н.
Comment
-
Гост
По време на балканската война има описани случаи на марш "набегом" в пълна бойна екипировка, от които само раницата е над 30 кг. нямам книгата при мен, но ако не греша, ставаше въпрос за 21 средногорски полк, който се е сражавал из Родопите, не на Маратонския плаж.
Иначе съм чувал за пълзене с раница пълна с камъни по плаца. Мероприятието било организирано от един имаче доста възпитан и хрисим старшина.
Comment
-
Началника на Артелерийският полк в който служих, за провинения на артелерийският дивизион /БМ 21/ на който той бе донякое време нч. щаб, ги караше да бягат около плаца, през лятото, с мешки, шансов инструмент, автомат, пълнители, облечени с шинели, и нахлузили противогазите /и да не ги удари шрапнел - каска! /...
Обиколка, след обиколка..
На някои им ставаше зле, но като цяло - издържаха момчетата!..И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
-
Гост
Няколко Оспрейки за хоплитите от форумите нетц.ру.
_http://rapidshare.de/files/1985902/Osprey_-_Warrior_027_-_Greek_Hoplite_480-323_BC_-_Weapons__Armour__Tactics.part1.rar.html
_http://rapidshare.de/files/1986242/Osprey_-_Warrior_027_-_Greek_Hoplite_480-323_BC_-_Weapons__Armour__Tactics.part2.rar.html
_http://rapidshare.de/files/1986504/Osprey_-_Warrior_027_-_Greek_Hoplite_480-323_BC_-_Weapons__Armour__Tactics.part3.rar.html
_http://rapidshare.de/files/1986805/Osprey_-_Warrior_027_-_Greek_Hoplite_480-323_BC_-_Weapons__Armour__Tactics.part4.rar.html
_http://rapidshare.de/files/1987255/Osprey_-_Warrior_027_-_Greek_Hoplite_480-323_BC_-_Weapons__Armour__Tactics.part5.rar.html
_http://rapidshare.de/files/1987513/Osprey_-_Warrior_027_-_Greek_Hoplite_480-323_BC_-_Weapons__Armour__Tactics.part6.rar.html
Comment
-
Hans Delbruck написаТова с маратонския бяг ми е любимо. Колко му е да изтичаш километър и половина с хоплитско въоражение. Кой да си помисли, че нещо не е в ред.
Мисля, че тезата за голите хоплити през 5-4 в. пр. Хр. е неправдоподобна. Тя се основава само на изображения от вази и релефи, които явно са по-скоро героическа традиция, отколкото реалност. Описанията на Ксенофонт и Тукидит ми се струват непълни, тъй като е нормално да не описваш нещо познато на всички около теб. Ксенофонт описва, че поддръжниците на Кир Млади носели малинови наметки като отличителен цвят. Същото облекло е характерно и за гръцките хоплити. Това може би е разрешението на това защо нямат доспехи. Тези раздавани от Кир дрехи, вероятно се носели върху доспехите за да показват принадлежност към коалицията на бунтовниците, а и за да пазят от жегата.
Едва ли полисът ще се затрудни да въоръжи хоплитите, тъй като те сами, бидейки от средните слоеве на населението, са си купували доспехите. В една по-ранна епоха, Архилох написал :
“ Някой сеан се е зарадвал на моя щит, който аз без желание оставих в един храст-част от доспехите в перфектно състояние. Но спасих себе си. Изоставил този щит, аз ще си взема друг, също толкова добър.”
Явно става дума, че боецът загубил част от екипировката си, ще си я набави сам, грижейки се за нещо, което му е собственост.
Друг фрагмент ни дава Алкей, описвайки къщата си:
“ Голямата къща блести от бронз, целият покрив е украсен с ярки шлемове, върху които украшенията от бяла конска опашка кимат отгоре, за да украсят мъжките глави; ярки бронзови наколенници висят върху скрити греди, преграда срущу силното метателно оръжие; а броните от нов лен и корубести щитове са захвърлени отдолу, с тях са халкидски щитове…”
Този цитат се потвърждава от множество изображения на снаряжяващи се холити, а на стените около тях висят различни части от доспехите. Едва ли полисът е имал контрол върху оръжието, щом то се намира в личните домове на бойците.
През 4 в. пр. Хр., явно започва закъсване на полиситие, обедняват гражданите и по тази причина градската управа започва да се стреми да създаде арсенали с оръжие. През 380 г. пр. Хр., богаташът Пасий, помогнал на Атина да закупи 1000 щита. На Акропола има открити жетони с изображения на щитове, брони, шлемове, с номер за размер. Предполага се, че са били “квитанция” за получаване на оръжие от арсенала. Подобна е и практиката на елинистическите монархии, тъй като армиите нарастват и едва ли могат да си набавят сами оръжие.
Беше отворена дума и за атаката на гърците при Маратон през 490 г. пр. Хр. Не е казано, че хоплита трябва непременно да бяга с бронзова броня. Вероятно е да е ленен. Бях посочил, данни за тежина на бронзова кираса от 7 кг., а Коноли дава за ленена такава тегло от 3,5 кг. Не мисля, че това е много, даже въобще. По-трудно би било да се бяга с наколенници, отколкото с 4-7 кг. Разпределени по торса на силен мъж.
Едва ли и самото разстояние до персите е било много. Най-вероятно около 200-100 м. не е нужно да се бяга на спринт. Просто трябва да се “подтичва”, за да не могат стрелците да се пристрелят и да покрият с дъжд от стрели дадена площ.
Не е логично във времето на гръко-персийските конфликти, когато масово навлизат лъковете и метателните копия, хоплитите доброволно да се разделят със защитата си. При условие, че дори лека рана върху тялото може да нанесе тежки поражения и инфекция, или за дълго да изкара боецът от строя, то той едва ли доброволно ще се бие само със щит. Остриетата на мечовете и копията са се смазвали срещу корозия и едва ли са били дезинфектирани преди да попаднат в плътта. Не по-малко опасни са били бронзовите върхове на стрелите. Попадайки в тялото,, острието е вкарвало части от тъканта на дрехата, предизвиквало е замърсяване на кръвта. Тъй като е липсвал дезинфектант и антибиотик започвала е треска и бързо протичаща гангрена. Интересен факт потвърждаващ опасността от стрели е появата на щитовете на парче плат, висящо надолу и пазещо краката.
Comment
-
Гост
Comment
Comment