Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дискусия за хоплитите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

предполагам, бягането не е било за олимпийски рекорд. Но гледката на цялата маса хоплити тичащи срещу теб, с копията и щитовете, определено е била разтърсваща. По време на балканската война има описани случаи на марш "набегом" в пълна бойна екипировка, от които само раницата е над 30 кг. нямам книгата при мен, но ако не греша, ставаше въпрос за 21 средногорски полк, който се е сражавал из Родопите, не на Маратонския плаж. Така че, маратонската миля не е невъзможна . И докато тези хоплите не са били бойците на Спарта, не са били и тюфлеците със бирени кореми и задници като софийска голяма община, каквито ги изкарват.
    An attack against a unit of Flying Fortresses was something like controlled suicide...Sometimes 50, Sometimes 80 machine guns were firing at you... You attempted to close you eyes and continue to fire, Frightened to death, Frightened to death."

Oberst Johannes Steinhoff (176 kills)

Comment

Общо взето в подготовката наистина се е включвало и това с мисълта, че войниците ще станат по-издържливи. И като горе-долу видим колко е пропорцията между войска и населението на полиса ще видим, че включването и в Олимпийските игри е напълно потвърдено - там се включват само общогръцки и важни спортове - езда, бягане, хвърляне на диск, хоплитодромос, бягане, пентатлон, борба, хвърляне на копие и т.н.

Comment

По време на балканската война има описани случаи на марш "набегом" в пълна бойна екипировка, от които само раницата е над 30 кг. нямам книгата при мен, но ако не греша, ставаше въпрос за 21 средногорски полк, който се е сражавал из Родопите, не на Маратонския плаж.
        За с раница не знам, ама за бягане с автомат, противогаз (в торбичка на рамо, за съвсем малки разстояние и на главата), шанс и сунка с 4 (празни, че иначе става опасно за командния състав ) пълнители и щик... Това вече не се ли практикува в родната армия? Или "Марш на скок"? Е, не са 40 км. Но доколкото ми е известно разстоянието не е било пробягано от цялата атинска армия (просто се върнали малко по-бързичко).
        Иначе съм чувал за пълзене с раница пълна с камъни по плаца. Мероприятието било организирано от един имаче доста възпитан и хрисим старшина.

Comment

Началника на Артелерийският полк в който служих, за провинения на артелерийският дивизион /БМ 21/ на който той бе донякое време нч. щаб, ги караше да бягат около плаца, през лятото, с мешки, шансов инструмент, автомат, пълнители, облечени с шинели, и нахлузили противогазите /и да не ги удари шрапнел - каска! /...
          Обиколка, след обиколка..
          На някои им ставаше зле, но като цяло - издържаха момчетата!
          ..И кажи ми ти страннико,
          чувал ли си звук,
          по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Няколко Оспрейки за хоплитите от форумите нетц.ру.

_http://rapidshare.de/files/1985902/Osprey_-_Warrior_027_-_Greek_Hoplite_480-323_BC_-_Weapons__Armour__Tactics.part1.rar.html
            _http://rapidshare.de/files/1986242/Osprey_-_Warrior_027_-_Greek_Hoplite_480-323_BC_-_Weapons__Armour__Tactics.part2.rar.html
            _http://rapidshare.de/files/1986504/Osprey_-_Warrior_027_-_Greek_Hoplite_480-323_BC_-_Weapons__Armour__Tactics.part3.rar.html
            _http://rapidshare.de/files/1986805/Osprey_-_Warrior_027_-_Greek_Hoplite_480-323_BC_-_Weapons__Armour__Tactics.part4.rar.html
            _http://rapidshare.de/files/1987255/Osprey_-_Warrior_027_-_Greek_Hoplite_480-323_BC_-_Weapons__Armour__Tactics.part5.rar.html
            _http://rapidshare.de/files/1987513/Osprey_-_Warrior_027_-_Greek_Hoplite_480-323_BC_-_Weapons__Armour__Tactics.part6.rar.html

Comment

Hans Delbruck написа
              Това с маратонския бяг ми е любимо. Колко му е да изтичаш километър и половина с хоплитско въоражение. Кой да си помисли, че нещо не е в ред.
              Явно въпроса за това дали гръцкият хоплит е имал индивидуален доспех на тялото си, продължава да предизвиква интерес. В дискусията за бронзовите брони бях привел няколко мои виждания, които ще си позволя тук да разширя.
              Мисля, че тезата за голите хоплити през 5-4 в. пр. Хр. е неправдоподобна. Тя се основава само на изображения от вази и релефи, които явно са по-скоро героическа традиция, отколкото реалност. Описанията на Ксенофонт и Тукидит ми се струват непълни, тъй като е нормално да не описваш нещо познато на всички около теб. Ксенофонт описва, че поддръжниците на Кир Млади носели малинови наметки като отличителен цвят. Същото облекло е характерно и за гръцките хоплити. Това може би е разрешението на това защо нямат доспехи. Тези раздавани от Кир дрехи, вероятно се носели върху доспехите за да показват принадлежност към коалицията на бунтовниците, а и за да пазят от жегата.
              Едва ли полисът ще се затрудни да въоръжи хоплитите, тъй като те сами, бидейки от средните слоеве на населението, са си купували доспехите. В една по-ранна епоха, Архилох написал :
              “ Някой сеан се е зарадвал на моя щит, който аз без желание оставих в един храст-част от доспехите в перфектно състояние. Но спасих себе си. Изоставил този щит, аз ще си взема друг, също толкова добър.”
              Явно става дума, че боецът загубил част от екипировката си, ще си я набави сам, грижейки се за нещо, което му е собственост.
              Друг фрагмент ни дава Алкей, описвайки къщата си:
              “ Голямата къща блести от бронз, целият покрив е украсен с ярки шлемове, върху които украшенията от бяла конска опашка кимат отгоре, за да украсят мъжките глави; ярки бронзови наколенници висят върху скрити греди, преграда срущу силното метателно оръжие; а броните от нов лен и корубести щитове са захвърлени отдолу, с тях са халкидски щитове…”
              Този цитат се потвърждава от множество изображения на снаряжяващи се холити, а на стените около тях висят различни части от доспехите. Едва ли полисът е имал контрол върху оръжието, щом то се намира в личните домове на бойците.
              През 4 в. пр. Хр., явно започва закъсване на полиситие, обедняват гражданите и по тази причина градската управа започва да се стреми да създаде арсенали с оръжие. През 380 г. пр. Хр., богаташът Пасий, помогнал на Атина да закупи 1000 щита. На Акропола има открити жетони с изображения на щитове, брони, шлемове, с номер за размер. Предполага се, че са били “квитанция” за получаване на оръжие от арсенала. Подобна е и практиката на елинистическите монархии, тъй като армиите нарастват и едва ли могат да си набавят сами оръжие.
              Беше отворена дума и за атаката на гърците при Маратон през 490 г. пр. Хр. Не е казано, че хоплита трябва непременно да бяга с бронзова броня. Вероятно е да е ленен. Бях посочил, данни за тежина на бронзова кираса от 7 кг., а Коноли дава за ленена такава тегло от 3,5 кг. Не мисля, че това е много, даже въобще. По-трудно би било да се бяга с наколенници, отколкото с 4-7 кг. Разпределени по торса на силен мъж.
              Едва ли и самото разстояние до персите е било много. Най-вероятно около 200-100 м. не е нужно да се бяга на спринт. Просто трябва да се “подтичва”, за да не могат стрелците да се пристрелят и да покрият с дъжд от стрели дадена площ.
              Не е логично във времето на гръко-персийските конфликти, когато масово навлизат лъковете и метателните копия, хоплитите доброволно да се разделят със защитата си. При условие, че дори лека рана върху тялото може да нанесе тежки поражения и инфекция, или за дълго да изкара боецът от строя, то той едва ли доброволно ще се бие само със щит. Остриетата на мечовете и копията са се смазвали срещу корозия и едва ли са били дезинфектирани преди да попаднат в плътта. Не по-малко опасни са били бронзовите върхове на стрелите. Попадайки в тялото,, острието е вкарвало части от тъканта на дрехата, предизвиквало е замърсяване на кръвта. Тъй като е липсвал дезинфектант и антибиотик започвала е треска и бързо протичаща гангрена. Интересен факт потвърждаващ опасността от стрели е появата на щитовете на парче плат, висящо надолу и пазещо краката.

Comment

Древни изображения на хоплити.

Намерени оръжия и доспехи.

Реконструкции на хоплони и пелти.

Comment

Working...
                X