Добре де не ти ли стигат толкова грешки дето ги открихме. Трябваше да дадеш условието така "Открийте 7-те грешки в картината" например. И щом няма нищо общо със сапунката значи е или в оръжието, или в облеклото, или в архитектурата - тях вече ги разгледахме подробно.
Открийте грешките
Collapse
X
-
Моля те не пиши това. виж какво е махайра, същото по-късно е ятаган=Warlord написаЗа шлемовете - да, те са антични, сандалите и туниките също. За ятагана само не те разбрах. Ако не се лъжа ти твърдиш, че режещата повърхност на ятагана е от вътрешната страна на извивката, демек като сърп. Точно обратното е - режещата повърхност е от външната страна като при сабята, само че ятагана по принцип е малко по-извит в края и с по-широко острие. Оръжието което е най-отдолу от трите, които е хванал мъжа е ятаган - съвсем ясно си личи. А ятаганите се разпространяват много по-късно, чак при арабската експанзия. Поне аз не знам да ги е имало по-рано в европа. Сабите също идват по-късно със степните племена от Централна Азия, сред които са и българите. Дотогава тези две оръжия са били непознати в Европа.
Някъде из форума бях написал а махайрата, виж го. винаги е имало криви оръжия, с режеща повърхност от вътре или вън на извивката, още от късният бронз.Last edited by gladiator; 03-10-2005, 14:11.Comment
-
Ако става въпрос за тракийският извит меч, съмнявам се от него да е произлязъл ятагана, вярно е че наподобява, но...
В смисъл двете оръжия възникват независимо едно от друго и в различни времена.(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.Comment
-
Гост
Съдейки по седмосвещника ще е точно това. Надявам се обаче, че тук няма да се наложи да търсим неточности.Comment
-
Така е, но махайрата е с по-дълга дръжка и по-принцип без предпазител между острието и дръжката, поне тези, които аз съм виждал. Този меч е малко по-странен в основата острието е право и чак в края е извито.gladiator написане твърдя, че е произлязъл,само че извивката и режещата повърхност са същите.
Явно става въпрос за Йерусалим. Агресорите изглежда са в римски дрехи. Онзи наклонен жълтеникав предмет в ляво на картината зад каската на войника не беше ли някакъв символ на юдеите?gladiator написаСлучайно да е Тит Флавий и бастисването на Ерусалимският храм?(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.Comment
-
Седмосвещника, който тит бастисал, има го върху арката му.Warlord написаТака е, но махайрата е с по-дълга дръжка и по-принцип без предпазител между острието и дръжката, поне тези, които аз съм виждал. Този меч е малко по-странен в основата острието е право и чак в края е извито.
Явно става въпрос за Йерусалим. Агресорите изглежда са в римски дрехи. Онзи наклонен жълтеникав предмет в ляво на картината зад каската на войника не беше ли някакъв символ на юдеите?Comment
-
-
Мадам, самият той в триумфалният си надпис си го признава. Родово име му е.mellisa написа
И двете
Йосиф Флавий е описалият въстанието и разрушаването на Йерусалим и храма (Bellum Judaicum ) при Тит от династията на Флавиите (от там ако искате може да се нарече, макар и рядко, Тит Флавий).Comment
-
Гост
:sm186: Леле, ама то и за всяка тема ли трябвало да приемаме условия?което никой не те е принудил и което е основната задача в тема, чиито условия ти си приел приемайки да пишеш в нея
Иначе имах предвид, че около вида на Йерусалимския храм се въртят доста спорове и познаването ще се сведе до преливане от пусто в празно.Comment
-
Обаче аз имам един въпрос. Моля, не го приемайте като дребнаво заяждане...
Според традицията Тул Хостилий се приема за легендарна или полулегендарна личност, в която римляните са вярвали, че е била техен цар. Съществуването му не е доказано. Поне от тази гледна точка датирането на предмети към неговото време е като че ли изключено.
Първата военна реформа и задължително въоръжение на войската, което аз познавам, е на Сервий Тулий. Т.е. - по - късен цар...
Отгоре на това едно от любимите ми хобита едно време беше гео - и палеонтологията. Оттук имам поглед и върху методите на датировка. За историческо време обикновено се използва методът на C14/N14, за който предполагам всички сте чували.
Проблемът му е, че за пълен цикъл отклонението му беше май около 5583+-87 години или нещо такова, което са си два века. А за непълен - какъвто е случаят с Тул - почти на средата - преди 2700 години - относителната му неточност е още по - голяма. Просто засичането на толкова точно атомно тегло става още по - трудно.
Та искам да питам: как можете да кажете със сигурност тогава, че дадено въоръжение/облекло/аксесоари са били или не са били използвано през това време? Аде, за арките и архитектурата е ясно - те живеят и по 100, и по повече години. Но за другото? Какъв източник ползвате, за да кажете какво е било въоръжението тогава? Сравнителната идея и познаването на по - новите оръжия са добри познания, но не и доказателство. Освен да се позовем на легендите - да кажем падането на Омировият Илион?Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !Comment
-
-
Хмvon Danitz написаЕ, хайде сега, с друг метод на археологията, наречен "копаене по пластове"
И колко дебел е пластът на Тул Хостилий?
Както и да е, просто ми беше интересно какви са източниците. Моля да ме извините, ако съм ви развалил хубавата дискусия.Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !Comment
Comment