Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Произхода на бронзовата броня

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Може да се каже, че първата цивилизация от съвременен тип в Европа е тази в Гърция, получила названието Микенска. Огромните укрепени крепости и дворци, богатите гробове, пълни със злато и бронз, достатъчно говорят за умението и мощта на нейните създатели. Тази мощ се е опирала на войните въоръжени с бронзови копия, мечове и кинжали. Може би едно от най-интересните новаторства във военното дело е появата на броня, изкована от листове бронз. До тогава са се използвали доспехи от различни органични материали, обшити с метал, но в случая имаме нещо уникално.
    През май 1960 г. при разкопки в Дендра, на няколко километра южно от Микена, е открита гробница с богат набор от оръжие. Наред с бронзовите мечове, два наколенника, шлем от глигански зъби, е открита и броня, която предпазва изцяло боеца.
    Доспехът се състои от гръдна и гръбна плоча, които са се свързвали отстрани. Къп предната част има прикрепени три бронзови полоси, подвижно свързани помежду си. Те са закривали бедрата до коленете. От зад има две алогични части.
    Гърлото и врата са се предпазвали от масивен нашийник. Съставни нараменници, всеки от по три бронзови части, са предпазвали както рамото, така и част от предмишницата.
    Този доспех изненадва със своята съвършеност, така че спокойно може да се предположи, че преди него е имало и други, довели до тази форма.
    Това се потвърждава от друга находка също от Дендра, открита в гроб, през 1939 г. Там е имало части от предпазителите за бедрата. Всички те датират от средата и последната четвърт на 15 в. пр. Хр. От 14 в.пр.Хр. са части от доспех открити в двореца на Тива.
    Използването на такива доспехи през микенският период е засвидетелствано и от глинени плочки с писменост от о. Крит. Там доспехите винаги се споменават с коне и колесници, което показва, че най-вероятно са се използвали от бойци придвижвани с тях. Това е логично, защото трудно можем да си представим боец с този огромен доспех, който силно би затруднявал движението му пеш по бойното поле.
    Ето може би откъде е и легендата за Ахил, героят който можел да бъде поразен само в незащитената си пета.
    През 13 в. пр.Хр. бронзовите доспехи изчезват, вероятно в съвкупност от фактори. От една страна е появата на големи отряди, облечени с ленени доспехи, а от друга е кризата за бронз обхванала микенският свят.
    С падането на Микенските царства, бронзовите доспехи изчезват, чак до 9-8 в. пр.Хр., когато отново се появяват, но в Централна Европа.
    Attached Files

Тази находка е изумителна, явно представите ни за древността още дълго има да се изменят.
    Тук се засяга друг важен момент от еволюцията на бронята - преходът й от бронз към желязо. Бронза се огъва и пробива по-лесно и е изместен от по-твърдия материал. В древен Китай например това е една от причините войските на царство Цин да победят всички останали, императорът Цин Шъ Хуан подменя изцяло бронзовите шлемове и мечове с желязни (3 век пр. н.е.)
    (\_/)
    (°_°)
    (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Warlord написа
      Тук се засяга друг важен момент от еволюцията на бронята - преходът й от бронз към желязо.
      Поне в Гърия, че и републикански Рим основното защитно средство е от
      бронз.

Comment

не аллах ами ей тая госпожа ме светна Waldbaum, J. From Bronze to Iron: The transition from the Bronze Age in the Iron Age in the Eastern Mediteranenan, Goteborg 1978. та у таз книга тя (естествено по вдъхновението на аллах) е дала една таблица, според която кованият бронз има много по-голяма трвърдост от първата стомана. а според един друг автор (мързи ме да ровя) се наблюдава един парадокс - прехода от бронз към желязо е извършен заради липсата на калай в Средиземноморието, но след усвояването на желязото се наблюдава един бум на бронзовата металургия, защото желязото е по-твърдо и с него се обработва бронз по-лесно (отделно дето бронза се обработва по-добре и може да се лееее, а желязото и много трудно се добива - да се извлече от рудата иде реч). та значи броните са бронзови, както и всякакви шлемове, наколенници и тн. щото от бронз са с по-ниско тегло,
        по-лесно се изработват и имат много добри качества (виж по горе за твърдостта). не на последно място тая Waldbaum, J се е поинтересувала по въпроса за закаляването на стоманата през Античността и след необх. иследвания се е оказало, че....много от изделията са калпаво закалени, или само от части и че изобщо процеса не е бил овладян като хората още дълго време. надявам се да съм бил изчерпателен.
        allah e velik :nworthy: :nworthy:

Comment

Интересно, но и близко до акъла - с всяка нова технология е така, първоначално е все още по-несъвършена и по-скъпа от доброто и изпитано старо.
          А между другото относно закаляването - аз пък някъде съм срещал, че броните и конкретно римските такива така или иначе не се закаляват. В крайна сметка закалката е нужна характеристика на оръжието, при бронята по-скоро не.

Добавка, че може да настане объркване - визирам римските сегментати и различните шлемове от желязо.
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Това съм аз gladiator не мога въпреки опитите си да си намеря паролата, просто я забравих. зато за сега съм от тази регистрация.
            Не е вярно, че бронзът е по-лек от желязото. Той е близо 3 пъти по-тежък за едни и същи изделия.
            Второ римските железни доспехи не са от стомана.
            Бронзът не се обработва по-лесно от желязото. на много места го пишат, но всички забравят едната съставка-медта, която се топи при по-висока от желязото температура.

Comment

да бе да сигурно се топи при по-висока температура ХАХАХА. желязото се топи при 1540 градуса, а медта при значително по-ниска температура. което и обяснява факта, защо епохите вървят - новокаменна, каменно-МЕДНА (ХАЛКОЛИТ), БРОНЗОВА (към медта се добавя арсен или калай) и Желязна епоха. ако беше иначе щехме да влеземе направо в желязната. изобщо не съм убеден че бронза е по-тежък от желязото. освен това първот0о желязо е стопено през 18 век след новата ера с появата на доменните пещи.
              Last edited by chewbaca; 19-09-2005, 14:27.

Comment

!

Гладиус,Имаш компютър под ръка!
                Първо-не съм сигурен в първото(ще проверя)
                Второ-железни доспехи НЯМА!Всичко е стомана(нисковъглеродна)
                Трето-Медта(Cu) се топи при1083грС ,а желязото(Fe) при1510грС.Повечето бронзи"клякат"под 1000гр,но за удобство при леене температурата е малко по-висока.От личен опит ти казвам,че бронза и месинга се обработват(леят,коват,пилят) МНОГО по-лесно от стоманата.
                Пази ме,Боже,от приятели,от враговете сам ще се пазя!
                http://ivan-rendakov.blogspot.com/

Comment

излседването е засегнало само железни оръжия - първите железни предмети са именно железни ножове и мечове. броните от какъвто и метал да са винаги са върху много дебела кожена подложка. а и по времето на римляните вече обработката на желязо е много напреднала, гърците през класическата епоха и елинизма обаче си перкат с бронзовите брони. първите железни нагръдници се появяват през 3 в. пр. Хр. като част от бронзовите брони - за справка нагръдника от Мезек.

Comment

гаден пухчо написа
                    Гладиус,Имаш компютър под ръка!
                    Първо-не съм сигурен в първото(ще проверя)
                    Второ-железни доспехи НЯМА!Всичко е стомана(нисковъглеродна)
                    Трето-Медта(Cu) се топи при1083грС ,а желязото(Fe) при1510грС.
                    желязото е около 900 С,

chewbaca написа
                    да бе да сигурно се топи при по-висока температура ХАХАХА. желязото се топи при 1540 градуса, а медта при значително по-ниска температура. което и обяснява факта, защо епохите вървят - новокаменна, каменно-МЕДНА (ХАЛКОЛИТ), БРОНЗОВА (към медта се добавя арсен или калай) и Желязна епоха. ако беше иначе щехме да влеземе направо в желязната. изобщо не съм убеден че бронза е по-тежък от желязото. освен това първот0о желязо е стопено през 18 век след новата ера с появата на доменните пещи.
                    Епохата не опира до мекотата на метала, а до неговата първоначална откриваемост.

chewbaca написа
                    излседването е засегнало само железни оръжия - първите железни предмети са именно железни ножове и мечове. броните от какъвто и метал да са винаги са върху много дебела кожена подложка. а и по времето на римляните вече обработката на желязо е много напреднала, гърците през класическата епоха и елинизма обаче си перкат с бронзовите брони. първите железни нагръдници се появяват през 3 в. пр. Хр. като част от бронзовите брони - за справка нагръдника от Мезек.
                    най-ранната желязна броня, която съм виждал е от Тесалия от 4 в.пр.Хр, следващата е от Вергина;
                    по въпроса за дебелата кожена подложка-кой те излъга. Използва се подплата, от лен, или подобен материал, като кожата не е пригодна за това. тази подплата служи за армотизатор и изолатор от дрехата, или при топлите климати от тялото.
                    Има и ламилярни ризници-пластинки свързани със ремъци, при тях въобще няма подплата.
                    Често подплатата е само по ръба на бронята
                    Last edited by gladius; 19-09-2005, 18:32. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

!

Глупости!Преди да пишеш погледни в коя да е енциклопедия.
                      900гр С е ~ температура за закалка на ниско и средновъглеродни стомани.В древността желязна е само колоната в Делхи,която и до сега е металургична загадка.

Comment

гаден пухчо написа
                        Глупости!Преди да пишеш погледни в коя да е енциклопедия.
                        900гр С е ~ температура за закалка на ниско и средновъглеродни стомани.В древността желязна е само колоната в Делхи,която и до сега е металургична загадка.
                        Не ми пиши глупости и не ми твърди, че бронзовите доспехи се леят.
                        Ако искаш да говорим, виж какво съм написал, направи нещо подобно, та тогава да те преценим. Много е лесно да се ядеш отстрани

Comment

!

Пи ли си лекарствата?
                          Бронза първо се лее,после се кове и след това полира.14 века пр.Хр. едва ли е имало валцована ламарина.При коване бронза значително повтшава твърдостта си,което налага междинно отгряване.
                          И едно малко уточнение-металург съм и технологията за изработване на оръжие и доспехи,било от бронз или стомана ми е пределно ясна .

Comment

[QUOTE=гаден пухчо]Пи ли си лекарствата?
                            QUOTE]
                            мИСЛЯ, ЧЕ ПРЕКАЛЯВАШ С ПРОСТОТИЯТА СИ. АКО ЩЕ СЕ ПИШЕ СЕРИОЗНО, АКО НЕ...
                            НЕ ТВЪРДЯ, ЧЕ ПЪРВОНАЧАЛНО НЕ СЕ ЛЕЕ, ПИСАХ, ЧЕ САМИЯТ ШЛЕМ, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА РЕДКИ СЛУЧАИ, СЕ КОВЕ, А НЕ ОТЛИВА.

Comment

Така, оправих се с паролата и пак съм си аз.
                              По въпроса за желязото, има го и в бронзовата епоха, така както медта е известна в неолита. Само, че ранното желязо до колкото знам е метеорно.
                              За подплатата има доста данни. Има открити останки, правени са и изследвания за това кое е по-добро за поплата-лен или кожа.
                              Бронза се е използвал и аз го написах през късната античност поради разпространена традиция, не трябва да забравяме и бляскавата "златна" повърхност. Интересно е но римляните често калайдисват, за да прилича на сребро.
                              друго интересно през 5-4 в.пр. Хр. скитските доспехи са от желязо, рядко се използва бронз.
                              За криза с калая в археологията се говори в края на бронзовата епоха, когато загива Микена. Римляните спокойно са си ходели и до Иберия и до Британия.
                              Не е сигурно дали яката от Мезек е в 3 в.пр.Хр., напротив паралелите и са от 4 в.пр. Хр. Има такива при Върбица, Кьолмен, ако не се лъжа и от Синдос. Желязо се използва като тънак пласт за края на бронята от бронз, става дума за обков на изрезите около ръцете.

Comment

Working...
                              X