Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Египет, моя любов...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Египет, моя любов...

,
    Last edited by mellisa; 18-10-2005, 16:44.
    "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
    Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Египетските котешки изображения са ми едни от любимите.
    Котките рулират
    Attached Files
    "Нима, Създателю,
    съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
    мигар аз самият съм те молил
    от мрака да ме извлечеш?"

Comment

mellisa , пропуснала си интересният факт , че Бастет , богиня на любовта,
      свьрзана с лунарния култ има и свое войнствено превьпльщение - разгневена
      тя се преврьща в Сехмет - войнстващата львица , закрилнища на царя по
      време на бой , чийто огнен дьх ( според Мемфиския митологичен цикьл ) пре-
      дизвиквал пустинния вятьр ( не и пустинната буря дело на Сет ) ... изобщо
      удачна митологична реакция на разбирането за женската природа
      Инак и на мен Бастет ми е едно от любимите божества ...

Comment

,
        Last edited by mellisa; 18-10-2005, 16:44.
        "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."

Comment

ОК, - просто ми хрумна , след като видях , че към презентацията има
          двойно изображение , представящо Бастет и Сехмет , та ми хрумна да
          изтъкна връзката

Comment

Всъщност в Египет били почитани доста животни и са били балсамирани - соколи, крокодили, бикове... Египетските богове се изобразявали и като животни. Не е било специално отношение към котките, както напр. в Индия към кравите.

Comment

,
              Last edited by mellisa; 18-10-2005, 16:45.

Comment

Соколът - бог Гор е бил един от най-важните египетски богове. Има също доста мумифицирани соколи. А известната алея в Карнак - там също не са котки. Апис и Анубис също са много по-известни от Бастет. Не мисля, че котките са били по-почитани от другите животни. Соколът Гор е бил изобразяван много по-често. Забраната на убиването на котки не е много съществен аргумент - може да е била въведена заради гризачите. Пък и не е много практично да се забрани убиването на овни или телета напр. - ако са я подкарали така, щели да станат вегетарианци. А друго важно животно - змията, тя присъсва в символите на фараонската власт - в скиптъра и короната.

Comment

Този " Гор " сигурно е Хор ( Хорус ) , божество особенно почитано в епохата на
                  Старото царство , преди отъждествяването на царя с Ра (Слънцето) по-сетне
                  явяващ се като Хор-Ра . Многобройните животински мумии - балсамирани
                  свещенни животни , наистина са от най-различни видове - бикове , соколи ,котки,
                  бабуини и т.н. , но съм съгласен , че в това многообразие котките заемат специ-
                  ално място - да не пропущаме факта , че те са свързани култово с лъвовете
                  ( Бастет - Сехмет ) и символизират двойното начало - кръв/война/разруха/хто-
                  нична мощ и любов/мир/изкушение/ съзидателна сила .

Comment

Да, Хор е, употребил съм русизъм (като Геродот). Хор е представян като сокол, Амон като овен. И тъй като Александър Македонски бил син не на някакъв си Филипчо, ами на самия Амон, затова на монетите му често е изобразяван с рог. Най-известните обаче богове животни са Амон, Хор, Апис и Анубис (днешната им популярност се дължи на това, че в Древен Египет били най-почитани и затова най-често споменавани и изобразявани).
                    Мелиса е специалист по Древен Египет и затова знае и други.

Comment

Working...
                    X