,
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Египет, моя любов...
Collapse
X
-
mellisa , пропуснала си интересният факт , че Бастет , богиня на любовта,
свьрзана с лунарния култ има и свое войнствено превьпльщение - разгневена
тя се преврьща в Сехмет - войнстващата львица , закрилнища на царя по
време на бой , чийто огнен дьх ( според Мемфиския митологичен цикьл ) пре-
дизвиквал пустинния вятьр ( не и пустинната буря дело на Сет ) ... изобщо
удачна митологична реакция на разбирането за женската природа
Инак и на мен Бастет ми е едно от любимите божества ...
Comment
-
Гост
Всъщност в Египет били почитани доста животни и са били балсамирани - соколи, крокодили, бикове... Египетските богове се изобразявали и като животни. Не е било специално отношение към котките, както напр. в Индия към кравите.
Comment
-
Гост
Соколът - бог Гор е бил един от най-важните египетски богове. Има също доста мумифицирани соколи. А известната алея в Карнак - там също не са котки. Апис и Анубис също са много по-известни от Бастет. Не мисля, че котките са били по-почитани от другите животни. Соколът Гор е бил изобразяван много по-често. Забраната на убиването на котки не е много съществен аргумент - може да е била въведена заради гризачите. Пък и не е много практично да се забрани убиването на овни или телета напр. - ако са я подкарали така, щели да станат вегетарианци. А друго важно животно - змията, тя присъсва в символите на фараонската власт - в скиптъра и короната.
Comment
-
Този " Гор " сигурно е Хор ( Хорус ) , божество особенно почитано в епохата на
Старото царство , преди отъждествяването на царя с Ра (Слънцето) по-сетне
явяващ се като Хор-Ра . Многобройните животински мумии - балсамирани
свещенни животни , наистина са от най-различни видове - бикове , соколи ,котки,
бабуини и т.н. , но съм съгласен , че в това многообразие котките заемат специ-
ално място - да не пропущаме факта , че те са свързани култово с лъвовете
( Бастет - Сехмет ) и символизират двойното начало - кръв/война/разруха/хто-
нична мощ и любов/мир/изкушение/ съзидателна сила .
Comment
-
Гост
Да, Хор е, употребил съм русизъм (като Геродот). Хор е представян като сокол, Амон като овен. И тъй като Александър Македонски бил син не на някакъв си Филипчо, ами на самия Амон, затова на монетите му често е изобразяван с рог. Най-известните обаче богове животни са Амон, Хор, Апис и Анубис (днешната им популярност се дължи на това, че в Древен Египет били най-почитани и затова най-често споменавани и изобразявани).
Мелиса е специалист по Древен Египет и затова знае и други.
Comment
Comment