Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Александрийската библиотека

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Александрийската библиотека

,
    Last edited by mellisa; 18-10-2005, 16:46.
    "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
    Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Браво! Супер яко
    Което ме подсеща за репликата на Елизабет Тейлър към Цезар в "Клеопатра" по случай запалването на Библиотеката: "How you dare destroy even a single human thought?!"
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Според мен величието на Аликсандийската библиотека е преувеличено от по-късни автори. Сигурно е била доста по-малко, което пак да е било много за онези времена.... но определено реконструкците представени от Мелиса, в никакъв случай не са могли да бъдат реални за онзи период.
      Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
      [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
      きさまはしんでくださいませんか
      [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Абе като гледам развалините, защо да не е реална възстановката на Мелиса?
        Ние древността и въобще старите времена много ги подценяваме. Като се замисли човек, историята няма точно линеен ход, откъм прогрес. Древният свят, не само известните Рим, Египет и Гърция, ами и сума ти друго народи, е бил пълно с много живот в съвременния смисъл на думата място, вкл. и откъм библиотеките.

Comment

melissa а можеш ли да дадеш информация за завземането на града от Зенобия. Аз поне нищо не знам
          Shut me down! Machines making machines! How perverse!

Comment

,
            Last edited by mellisa; 18-10-2005, 16:47.
            "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."

Comment

Александрийската библиотека ще е била доста богата и заради климата на Египет. Спецефичния климът не разрушава папирусите, а и другите ръкописи. Благодарение на това е могло да се стигне до "натрупване" на ръкиписи, докато да речем в Европа освен от всичко друго, те страдат и от неблагоприятния климат. Иначе не всички ръкописи са били големи, колкото глава; някои са били доста кратки, но все пак бройка (и понякога с важно съдържание).

Comment

mellisa написа
                ...[/IMG]
                А мога ли да запитам, знае ли се за специфични трудове да са оцелели и да са търсят настървено от частни колекционери?

Ако е така, кои са тези книги и какво се говори за тях?

Опитвам се да свържа няккви лични съмнежи с по-късно изникналите знания и търсене на философския камък от алхимиците. Чудя се обаче защо...

[QUOTE=mellisa]
                "Имало едно време една царица...нали така се разказват легендите? Красива, богата, образована, амбициозна и надарена с голям интелект..."[/I]

Това е цитат от една книга от един от предпочитаните ми съвременни автори, Амин Маалуф.
                QUOTE]

Tва леко ме заинтригува. Какво друго е писъл батти Амин, освен "Les Croisades vieux pour les Arabes"?
                Last edited by Batko Charly; 08-05-2005, 00:28. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                (собствен патент)

Comment

На бг има още нещо негово ама ще видя - не помня сега.

Comment

Ерик, гледам ти стохотоворението отдоло. Тва за Катарите откаде го изкопа?

(собствен патент)

Comment

,
                      Last edited by mellisa; 18-10-2005, 16:47.

Comment

От последния албум на Мейдън. Добре ми пасва с Братя Грим.

Comment

Erich Von Manstein написа
                          От последния албум на Мейдън. Добре ми пасва с Братя Грим.
                          Брях, едно време съквратиранта ми беше луд фен, та ми доказа, че в една песен малко го бяха ударили на ръченица... Майтап ниама!
                          Но не знаех, че и към Катарите имат отношение. Мисълта ми е, че пак правя българската връзка - Катарите нали все пак се падат клон на Богомилите.

(собствен патент)

Comment

Sir Gray написа Виж мнение
                            Браво! Супер яко
                            Което ме подсеща за репликата на Елизабет Тейлър към Цезар в "Клеопатра" по случай запалването на Библиотеката: "How you dare destroy even a single human thought?!"
                            Изкушавам се да цитирам дословно следния текст от есе на Хорхе Луис Борхес: "В една от комедиите на Бърнард Шоу е застрашена от пожар Александрийската библиотека; някой се провиква, че ще изгори паметта на човечеството, и Цезар му казва: "Нека гори. Това е памет за безчестия."
                            Плутарх обвинява Цезар, че е унищожил Александрийската библиотека; Амиан Марцелин съобщава, че са изгорели седемстотин хиляди книги.

Comment

Working...
                            X