Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Балканите- люлка на писмеността

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Балканите- люлка на писмеността

Известно е че античните балкански народи, траки, илири и даки са били безписмени с малки изключения. Но хилядолетия преди появата им на балканите местната култура на новокаменната епоха е използвала начална форма на писменност. Находките са датирани между 7000 и 4000 год пр. н. е. далеч преди писменоста да се появи в Месопотамия и Египет. Най-многобройни са надписите на така наречената Старо-европейска писменост открити в неолитното селище Винча близо до Белград. Надписи на загадъчната писменост се откриват в Румъния, България,Гърция, Сърбия, Южна Украйна и Западна Унгария.

Плочките от Тартария (Румъния), Караново, Градешница и надписа от Ситово.
    Attached Files

А можеш ли по-нашироко да разкажеш за тази писменост? Разпространение, развитие, значение и тн. А ако можеш и да прибавиш и кратичко изложение на другите ранни писмености би било много интересно (може би моля за доста нещо, но темата е интересна, а пък аз знам само популярните факти и има какво да понауча )
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Може ли линк към някой саийт на тази тема?
      „Аз, Драгомир, писах.
      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Самураят е прав. Значи на балканите е имало някаква невероятна култура-това става някъде през неолита-керамика,селища,некрополи-всичко това е било на невероятно високо ниво и изведнъж в края на неолита всичко изчезва загубва се. това не са мои изводи-това са изводи на мои колеги археолози, които са го споделяли с мен и са ми показвали керамика. Та тези хора предполагат, че в края на неолита и началото на бронзовата епоха на балканите е станало "нещо".Това нещо явно е било нашествие от Изток-за това свидетелстват доста изпепелени неолитни селища. Някой нещо да е чувал по този въпрос? Хипотези? Може би там се крие разковничето на тази странна предписменост.
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Откриване на Праевропейската писменост

През 1875, археологическа експедиция водена от Зофия Торма в Турдас Трансилвания изравя обекти покрити с неизвестна за науката писменост.
          Подобни обекти са изровени и през 1908 на разкопки във Винча недалеч от Белград, и около 120 километра от Турдас. По късно биват открити още фрагменти в квартала на Белград, Баньица. До ден днешен са открити повече от хиляда фрагмента със загадъчната писменност из Югоизточна Европа, в Гърция, България, Румъния, Сърбия, Молдова, южна Украйна и западна Унгария.
          Надписите са предимно върху керамика. Повече от 85% от надписите сьдьржат само един знак. Знаците от своя страна сьдьржат разнообразие от абстрактни и реалистични пиктограми включващи зооморфни знаци и изображения с растителен характер както и абстрактни символи като свастики и крыстове. Други обекти съдържат символи организирани в не съвсем ясни схеми така че нито редът нито посоката на тези знаци е лесно определима. Интересно е че употребата на знаците варира при различните обекти: единичните символи са изписани предимно на глинени съдове а групите от знаци вьрху глинени плочки и обекти с култово предназначение.

Важността на находките е че най-стрите от тях се датират около 4000 год. Пр.н.е. около 1000 години преди протошумерското пиктографско писмо в Урук което се смята за най-старата писменост. Анализыт на знаците от Европа показва че те нямат почти никакви прилики с писмеността от Месопотамия и най-вероятно са възникнали независимо от Шумерската цивилизация. Наблюдават се близости с други неолитни символни системи като тези в Египет, Крит, и дори Китай. Разбира се китайските учени казват че развитието на писменоста независимо е следвало еднакви схеми в различните общества.

Тый-като повечето артефакти съдържат относително малко знаци не може да се говори за истински текст. Вьзможно е единственно надписьт от Ситово който има 50 знака да е текст но неговата вызраст е спорна. Не е известно кой език представят символите и дали вьобще представят език.

Връзки:

http://www.prehistory.it/fase2/karonovo.htm

http://www.prehistory.it/scritturaprotoeuropai.htm

http://www.omniglot.com/writing/vinca.htm

http://www.flavinscorner.com/karanovo.htm

Знаци от праевропейската писменост:
          Attached Files
          Last edited by ; 07-02-2005, 06:51.

Comment

Ами Балканите редовно са били "нашествявани" от източни племена така че няма да се учудя и в дълбока древност да е имало такива нашествия които са унищожили зараждащата се култура.Ама според мен не са е унищожили ами са е изтласкали в Месопотамия и там се почва...Ами вижте символите някои се припокриват с шумерската писменост...
            ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

На мен ми се струва много вероятно от север да нахлуват нови войнствени племена(траки пимерно) които покоряват полуострова и остатъка от това старото население да се премества на по безопасно място в Двуречието.Може просто пък да са мигрирали натам или да са прогонени от природен катаклизъм.
              ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Интересна и добре съдръжана хипотеза.Нека да не забравяме, че траките според Омир са били съюзници на Троя и са участвали със свои войски там, а тоав означава, че съвсем свободно и лесно са се пръхвърляли през Босфора в Мала Азия.Може Би по тази логика и т.нар. местно население под натиска на траките да е избягало в Мала Азия.
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Parabellum написа
                  Интересна и добре съдръжана хипотеза.Нека да не забравяме, че траките според Омир са били съюзници на Троя и са участвали със свои войски там, а тоав означава, че съвсем свободно и лесно са се пръхвърляли през Босфора в Мала Азия.Може Би по тази логика и т.нар. местно население под натиска на траките да е избягало в Мала Азия.

И малко "хляб" за размисъл и аз да подхвърля :sm100: .

Всички са гледали филма "Александър" предполагам.
                  А обърнахте ли внимание на бронзовите шлемове /с извита топка на върха/ на макетата. Тези шлемове са по-характерни за Траките, от където ги копира Филип Македонски.
                  Тези шлемове всъщност се наричат "Фригийски".
                  Сега сте вие на ход....

Comment

За фригите(бригите) знам относително малко.В някакъв извор се споменава че са изучавали полета и устройството на птиците с мисълта да правят летателна машина(колко са успяли не знам ) и разни е такива ми ти работи(инфото е от извори не свободни съчинения на някой автор)

Comment

Parabellum написа
                      Да интересна хипотеза.
                      Попаднах на нещо в интернет и мислех да открия подобна тема, но се радвам, че вече има такава.
                      Хипотезата е много сходна с тази, която предлага спорния автор Кръстьо Мутафчиев.

Ето на какво попаднах:
                      1. Французи откриха в Северозападна България най-древните човешки рисунки и писмени символи
                      2. Находката от пещерата Козарника и скалните рисунки от Магурата са най-древните известни образци на изкуство и символно мислене в историята на Европа
                      3. BBC NEWS Science-Nature Early human marks are 'symbols'
                      4. The 1.4-1.2m-year-old bone is incised with man-made markings

Искам да напомня и мнението на проф. Балард и други океанолози, че преди доста време Босфора не е съществувал, и двата континента са били свързани със суша. Затова е нормално в тези далечни времена хората да са минавали свободно и по суша. При разкъсването на тази сухоземна връзка нивото на Черно море се е покачило с около 80-90 метра. Според тези проучвания дебита на нахлуващата вода е бил многократно по-голям от този на Ниагарския водопад, и нивото се е покачвало с по няколко сантиметра на ден(не помня колко). Имаше предположения, че точно тогава е залязла и "Варненската цивилизация". (А някои подхвърлят, че населението било наречено "бриги" защото било разпръснато от водните пръски (от бризги-призги-пръски или нещо от рода), или пък "скити" щото се "скитали без дом"(направо чергари )
                      Но това е станало 3-4 до 6 хил.г.пр.Хр. а според някой 12. Преди това е напълно възможно да са го имали за "махала"
                      Незнам дали местното население е изтласкано от "траките", но се срещат твърдения за родство между "траки" и "троянци", а също за Ахил, че е прогонен от град Мирмикион от роднините си "скити" поради бруталната си агресивност в боя.
                      Връзките между балканите и Мала Азия в древноста, явно са били много тесни. И сходството на шумерската и балканската писменост го потвърждават.
                      Хм, наскоро ми се присмяха на това с думите "Какви шумери на Балканите? Ти си луд."

Благодаря за поместените линкове и снимки.
                      Дано учените най-сетне извадят от прашните си чекмеджета неудобните и необяснени находки.
                      ??? ИСТИНАТА ???

Comment

Азбука?

Не мисля ,че това е "азбука".По скоро е образно писмо.Плочката от Градешница от едната страна има дадени "стилизирани" пирамиди!Не можах да повярвам на очите си когато гледах знака на "екип 4" по телевизията едно време.Тогава си спомних за това изображение в История на България Том1.Изобразени са само по една от страните,като е спазено правилото за непрекъснатост ,т.е. изобразяват се съседни страни!

Comment

ZWQRA написа
                          И малко "хляб" за размисъл и аз да подхвърля :sm100: .

Всички са гледали филма "Александър" предполагам.
                          А обърнахте ли внимание на бронзовите шлемове /с извита топка на върха/ на макетата. Тези шлемове са по-характерни за Траките, от където ги копира Филип Македонски.
                          Тези шлемове всъщност се наричат "Фригийски".
                          Сега сте вие на ход....
                          По въпроса за шлемовете прочети малко повече и ще се убедиш , че не са тракийски а са гръцки. това на върха им не е топка, в науката е приет термина кробилос. Само ни е България от някакъв тъм и неразбран патриотизъм продължаваме да пишем, че са ги измислили траките и са ги занесли в Гърция. Да, ама не. Срещат се доста преди 4 в. пр. Хр., и не в Тракия.

Comment

Working...
                          X