Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Историята на Eгипет от 11в. до 7в.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Историята на Eгипет от 11в. до 7в.

Историята на египет от 11в до 7в ми е малко тъмна. Някой ще ме просветли ли? Както и с интересни подробности за елинисти4ен
    Last edited by Док Холидей; 25-03-2005, 22:14.

Не че се намесвам в настьрвеното желание на някои непознати ми членове на
    форума да удушат , сори , да утолят жаждата за познание на други , но трябва
    да се сьглася , че " малко тумна " наистина звучи неясно . Иначе и аз с удовол-
    ствие бих се включил в една дискусйка за Египет на Птолемеите / Римски период.

Comment

И аз ще помогна с каквото мога стига някак да не бъде поставян въпроса...

Даже първото мнение в темата не е довършено.

Всяко подобно питане или молба изисква после много усилия, а вие даже не си правите труда да поставите конкретности. Моля когато искате да научите нещо повече проявете уважение към тези, които си правят труда да ви помогнат. Всичко това е на доброволни начала. Благодаря.

Манщайн
      Last edited by Док Холидей; 25-03-2005, 22:21.

Comment

Това е един малко известен период, но с големи промени за Египет.
        След великата 19 династия, особено след Рамзес ²² и Мернептах, огромната военна машина на Египетската империя се задъхва. Походите за завоевания секват, минава се към отбрана - нумидийци, либийци, асирийци, евреи, и разбира се т.нар. Морски народи обкръжават границите. Хетската империя рухва, под напора на последните, които към времето на Мернептах и наследниците му започват набези и към Египет.
        Рамзес ²²² героично разбива морските народи в Нилската делта, но не успява да овладее икономическия залез на страната. Властта се изплъзва от ръцете на наследниците му, всичките носеще неговото име, които управляват за кратки периоди от време. Жречеството и харема постепенно поемат реалната власт а фараона става марионетка. Загуба на територии отвън, въстания и социално-икономическа криза съпътстват Египет при излизането му от Бронзовата епоха в Х²-²Х век.
        След последния записан фараон от 20 династия, Рамзес Х² (1102-1069) властта над Горен Египет е в ръцете на либийците, в Тива управляват династия от жреци, в Долен Египет е слабата 21 династия (1069-945) изместена от либийската 22 династия (945-720). Тяхната мощ също отслабва, Горен и Долен Египет отново се разделят през 836 под властта на някалко либийски династии. Появяват се и много узурпатори и местни фараони.
        В 732 Египет формално навлиза в т.нар. Късно царство, когато нубийците от юг се налагат чак до делтата. Паралелно с тях в Западната делта се подвизава мимолетната Саитска династия (732-720). Управлението на "Черните фараони" е прекратено ок. 656, когато след масово въстание на народа последният нубийски владетел се връща в изконните си владения (царството Напата или Мерое) и продължава линията на нубийските царе чак до ²V век сл. Хр.
        26 династия от етнически египтяни, начело с Нехо ² и Псамтик ² властва от 672 до 525. Египет обаче не е същия като преди, в Библията е наречен "прекършена тръстика", само че главните й съседи: Еврейското царство, Асирия и Нубия не са по-мощни. Съществуването на династията продължава докато от изток не се надига нова сила - Персийската империя. Камбиз ²² влиза в Делтата и съкрушава опита на Псамтик ²²² за съпротива. Започва Първото персийско владичество, до 404, когато Амюртайос, самозван наследник на Саитската династия използва отслабванито на Персия и става фараон. Той е наследен от 29 династия (398-380) и 30 династия (380-343), след което персите на Артаксеркс ²²² отново завладяват Египет. В Горен Египет избухва нубийски бунт (338-335), потушен от Дарий ²²² Кодоман.
        Именно тогава идва Александър Македонски, който поваля Персийската империя и става фараон в 332. Той е посрещнат като освободител и дори е наречен Син на Амон от жреците, в замяна той запазва влиянието им, подтискано от Ахеменидите. По-късно неговия стратег Птолемей Лаг ще основе едноименната династия, която ще бъде последна в историята на Древен Египет, чак да идването на римските цезари.

Comment

Понеже някои от коментарите бяха че въпроса не е зададен конкретнор аз ще попитам какво знаете за `черните фараони`. Не успях да намеря никаде нищо за тях и се надявам вие да знаето подробности за тяхното съществуване. Благодаря ви предварително.

Comment

Нубийската династия управлявала Египет

Comment

Josi пропусна асирийското завоевание на Египет по времето на Асархадон. Реално асирийците воюват срещу нубийските фараони /Тахарка/ и жестоко разграбват Мемфис и Тива. Но така и не успяват да укрепят властта си и Псамтих /честно казано не си представям що за египетско име се крие зад тази гръцка транскрипция/, който първоначално май е бил зависим от тях, впоследствие става самостоятелен фараон.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

точно :tup:
                за черните фараони специално имаше научно-популярен филм по History Channel, мисля че го въртят периодично.
                Като цяло нубийците са с доста загадъчна история, държавата им просъществувала доста след изгонването им от Египет, някъде до 4-5 в. от н.е. когато възприели християнството.
                Черните фараони са строели пирамиди, които честно казано ми се видяха много смешни - най-големите намерени досега достигат 5-6 метра.

Comment

черните фараони са доста загадачни но до колкото знам са управлявяли египет няколко века в които са спомогнали доста за развитието на културата, а и че са били силни воини, но това може да се предположи заради упадака на египет по това време. Това за пирамидите не го знаех но са правели много изящни скулптури с много красиви обработки по тях. Другото което сам чувал за тях е че са се отнасяли добре с египтяните и не мога да си обесня бунта с които те отново стават безизвестни

Comment

мда значи трябва да го гледаш това филмче ако го хванеш по ТВ, освен това са били доста добри стрелци с лък нубийците, дори имаха една кралица която сериозно тормозела Римляните по времето на Нерон.

Comment

Ще се опитам да го хвана филмчето. Мерси за информацията.

Comment

Working...
                      X