Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кушанската империя

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Кушанската империя

    Кушанската империя приема названието си от родовото име на Каджула Кадфиз обединил държавиците на Юеджите в Бактрия около 30 г. н. е. (датировките в кушанската история са твърде спорни заради различните мнения за началото на т. н. Ера на Канишка)
    Произходът и праисторията на народа Юеджи (月氏 - Yüeh-Chih) е неизвестна. Първи за тях споменават китайските историци като номадско варварско племе обитаващо съвременната китайска провинция Гансу. От времето когато идват в района на Согдиана за тях пишат и гръцки историци (Птолемей) под името Tagouraioi (Тохари).

    Около 220 п.н.е. Юеджите са съюзници на на династията Чин във войната им с Хсионг-ну. Малко по късно военните им отношенията с Хсионг-ну ще изменят коренно съдбата на Юеджите. Но нека кажем малко повече за Хсионг-ну.

    Хсионг-ну
    Значението на името Хсионг-ну (匈奴) е Робите на Хсионг. На китайски Хсионг е епоним но още означава и див, страшен Но най вероятно Хсионг-ну е просто транслитерация. Те обитават степите на Монголия. Някои учени смятат че са идентични с Хсион (Хуните) а други че са техни васали (Nu) и не са родствени с тях.

    Почти нищо не се знае за езика на Хсионгну но много учени предполагат че е пратюркски или пък монголски. Интересна е хипотезата на Pulleyblank който изследва думи от езика на Хсионгну запазени в китайската литература. Той смята че езикът им е близък до езика на сибирският етнос Самоеди от района на река Енисей.

    Икономиката на Хсионгну е чисто номадска. Живеели са в Юрти но по кусно започват да ограздат поселищата си със стени и да строят дворци за аристокрацията си.

    В края на трети век пр. н. е. Хсионгну пресичат Гоби и нахлуват в долината на река Хуанхъ. Китайците бързо възприемат военните похвати на "варварите" и отвръщат с удар на север от Гоби. Също така съединяват укрепленията на Воюващите държави за да се получи Великата китайска стена - сигурна защита срещу номадите от север. Хсиангну временно спират набезите си на юг и се насочват на запад към района на Алтай и езерото Балхаш. Мездувременно покоряват съседните номадски племена ( Вугу , Динлин) а под натиска им Юеджите се оттеглят на запад. Около 200 год. пр.н.е. прехвърлят Великата стена и отново нахлуват в Китай. До средата на 2 б.пр.н.е. териториите на север от Хуанхъ попадат под контрола na Хсионгну. Между 130 и 121 пр.н.е. обновената и подсилена с конница китайска армия контраатакува и ги отблъсква на север от Гоби. Постепенно Хсиангну са принудени да се оттеглят на запад в долината на река Яксарт където биват разбити от обединените сили на Китайци и Юеджи.
    Last edited by ; 01-01-2005, 21:07.

    #2
    Юеджите
    Смята се че Юеджите са говорили индоевропейски език от тохарската група. Колкото и да е странно родината им е била Гансу (днешна провинция в северен Китай).
    През 220 пр. н. е. владетелят на Хсионгну Тоуман праща сина си Мотун като заложник при юеджите. След това ги атакува с надеждата че те ще го убият. Обаче през 209 пр. н. е. Мотун избягва от плена и убива баща си. След като взема властта Мотун воюва с много от съседните си номадски племена и ги покорява. През 176 пр.н.е. изпраща Усун да убие владетеля на Юеджите след което, по думите на китайският историк Съмациен, прави чаша от черепа му. Неспособни да удържат натиска на Хсионгну, Юеджите и подвластните им племена се придвижват на запад от родината си в Гансу, пресичат Таримската котловина и достигат долината на река Или до езерото Балхаш. Там се сблъскват с народа Си или Сака (гръцките историци ги наричат Скити), разбиват ги и усядат близо до Исъккул в днешен Казахстан. Неспособни да се защитят Сака на свой ред тръгват отначало на запад а после на юг, пресичат Гръкобактрийското царство и навлизат в Индия където окончателно се заселват в Кашмир. Одисеята на Юеджите не свършва до тук. През 132 пр.н.е. според някои историци самите Хсионгну или според други техните васали Усун (довчерашен съсед на Юеджите в Гансу) ги нападат отново.
    Юеджите и този път бягат на запад и достигат страната Конгю (Бактриана). Около 129 пр.н.е. пресичат река Яксарт (Сърдаря) и навлизат в Гръкобактрийското царство.

    Comment


      #3
      Юечжи е китайското название на парфяните или партите...А имената на конните народи са толкова оплетени че аз вече съм се отчаял китайците ги наричат по един начин гърците по друг персите по трети индусите по четвърти и става такова объркване че...
      ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

      Comment


        #4
        В епохата за която говоря китайското име на Партия е било Ар-хси (династията им се е наричала Аршакиди) а столицата Пан-тоу (Патува). Също така китайците са наричали Сирия Ли-кан а Армения Шан.
        В този сайт http://www.fordham.edu/halsall/eastasia/romchin1.html можеш да допълниш знанията си.
        Last edited by ; 03-01-2005, 03:27.

        Comment


          #5
          Интересно.Аз за тази империя почити нищо незнам.Ако Самураят бъде така добър, нека да продължи с тази тема.
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

          Comment


            #6
            Бактрия

            1) Бактрия - Маргиана археологически комплекс.

            Заедно с Египет, Месопотамия, Индия и Китай , БМАК или както руските и таджикски медии я наричат Страната Маргуш съшествувала между 2300 и 1200 г.пр.н.е. е петата неизвестна доскоро древна цивилизация. Има данни че зителите и са упражнявали поливно земеделие, отглеждали са домашни животни, имали са градове, сложна социална организация и писменност. До ден днешен са разкопани стотици поселища в Туркменистан Узбекистан и Авганистан. Напоследък американски археолози откриха данни че началото и е може би и по старо с още 2000 год назад.

            В края на 60 те години на 20 век съветският археолог Виктор Сарианиди започва разкопки в Туркменистан и Северен Авганистан. Разкопаните първоначално Яз тепе в Туркменистан и Тулия Тепе в Авганистан (което е известно повече с златото от няколко погребения от кушанската епоха) се оказват с еднаква планировка - неголямо правоъгълно здание (тулия тепе - 38х36 метра) оградено с правоъгълна крепостна стена с кръгли кули. Слдват разкопки в Делбарджин, Ташли, Гонуртепе и Келели. Постепенно става ясно че съветските археолози са попаднали на неизвестна дотогава култура от бронзовата ера. Наричат я Бактрия- Маргиана Археологически Комплекс (БМАК). Следи от БМАК са открити още в Иран и Белуджистан.
            В най големият обект разкопаван досега в предлите на БМАК намиращ се в делтата на река Мургаб , Гонур са открити царски дворец и богати пиогребения. Руските археолози предполагат че Гонур е бил важен административен център.

            Характерни за БМАК са огромните по размерите си постройки някои по големи от футболно игрище разпределени на десетки помещения някои жилищни други складови а трети с култово предназначение. Религията на БМАК е била свързана с култ към огъня и използване на опиати с цел получаване на видения. Поради това руските археолози виздат в религията на БМАК основите на зороастризма.


            Снимки от разкопките на Гонур.
            Attached Files
            Last edited by ; 05-01-2005, 01:06.

            Comment


              #7
              Линкове с информация за БМАК:


              http://www.crystalinks.com/firstasians.html http://www.ncsj.org/AuxPages/051301Times.shtml
              http://www.e-paranoids.com/b/ba/bact...l_complex.html
              http://www.lauralee.com/news/carvedstone.htm







              Печати от БМАК.
              Attached Files
              Last edited by ; 05-01-2005, 01:19.

              Comment


                #8
                Може би най интересното откритие за БМАК идва през 2001 год. В Анау Туркменистан недалеч от Иранската гранница, археологът от университета в Пенсилвания Др. Фредерик Хеберт открива малък печат с издълбани четири геометрични знака. Според доктоер Хеберт знаците са от неизвестна досега писменност и не приличат на никоя от познатите досега писмени системи. Находката е датирана по метода на въглеродния анализ на 2300 год. пр. н.е. Някои учени посрещат скептично находката - един единствен печат не е доказателство за наличието на писменност. Всъщност има данни че руските археолози са открили също подобен печат. Също така по сведения на Др. Виктор Мер китайските археолози са открили също подобен печат в Таримския басейн.
                Печата е изследван и от специалистите по древен китайски Др. Куи Хсигу и Др. Виктор Мер. И двамата са категорични че три от знаците са идентични с китайски ероглифи от династията Хан 206 год. пр. н. е. . Но датировката на находката е безспорна - 2300 пр.н.е. а данни за китайската писменност има едва след 1400пр.н.е.

                Всъщност съвсем случайно два от знаците се срещат в глаголицата.

                Ето го и печата:
                Attached Files

                Comment


                  #9
                  Всъщност много случайности стават с тези древни българи...Утре повече сега диря нещо интересно из книжлетата за Кушанската империя ама намирам само глупости...
                  ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

                  Comment


                    #10
                    А защооо, чувам и чета тук и там хора да твърдят,че Кушанската империя е още едно от пра-българските разлконения?
                    Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

                    Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                    (собствен патент)

                    Comment


                      #11
                      Ами предполагам че има нещо общо но информацията ми(научната иначе хипотези кат' шума) е доста оскъдна
                      ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

                      Comment

                      Working...
                      X