If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ами, то отнякъде трябва да се почне. Какви са преимуществата според мен:
- първо - Регистрацията дава правосубексност на сдружението - възможност същото да бъде самостоятелен носител на права и задължения, самостоятелно юридическо лице, а това не е без значение. Никой нищо няма за даде на петима, събрали се филанкишии, но Сдружението "Х" е друга работа - то е правен субест, макар че на практика, то ще образувано от същите тези петима ентусиазти. Като самостоятелно юридическо лице -СНЦЧП, то ще може да кандидатсва и за финансиране, ако успее да изпълни необходимите изисквания.
- второ- Ще е налице някаква приемлива форма за обществото, която ще е лигитимна, демек призната от Съд, а от там - и от Държавата, а не незаконна сбирщина на луди фенове на Рим, която току виж някой определил, че са фашисти. Нали виждате какво стана с нумизматите - тия дето не членуват в клубове, но формално са колекционери, са приравнени на иманяри;
- трето - Първият по време е прав по право! Тази стара максима на римското право е твърде вярна. Ще имаш приоритет да избираш и да бъдеш първи в много отношения. Най простия пример: първи ще си избереш име /да кажем:Първи италйски легион/, а то както знаете трябва да е уникално и т.е. втора организация с такова име няма да може да се регистрира и т.н. и същевременно ще бъде лицето на организацията. Първият често печели, макар и да рискува да се провали или да сбърка, но пък който не рискува и нищо не прави, той и нищо не постига. Нали знаете приказката за Джаста-праста и Цендил пендил - аз лично предпочитам да съм на хорото, пък макар и със крива пола, а не зад плета и да гледам завистливо хорото...
-четвърто - докато няма организация, и всеки не си знае правата и задълженията, всичко са празни приказки - джънгър само... Една държава затова е държава, защото е организирана, това важи и за нашето римско общество. Всеки трябва да даде своя принос, ако иска да се ползва от него и следва да се знае, че безплатен обяд няма. Организацията следва да бъде управлявана - т.е. определени хора да имат повече власт в нея, но и повече задължения и съотвенто активно поведение, кумулативно с носене на основната отговорност; не бива никой да си мисли, че може да има само права, без да има ангажименти , в т.ч. и финансови. Комуто ползите - нему и неудобствата /това също е стара максима от римското право/. Друго - казвате, ще трябва и счетоводител. Ами ще се намери - толкова ли е трудно. Пък може сред нас да има някой добър такъв. Не знам кой с каква професия е, но вероятно всеки или голяма част от нас може да помогне със своите професионални познания. Аз мога и ще помогна. И само за сведение - регистрацията не е 100 лв., а доста повече, но нейсе, това са подробности...
- пето - сдружението може да развива и определени дейности, с които да се финансира, е, не на 100%, но да се подпомага и т.н. Не знам колко струва едно въоръжение, но вероятно всеки от нас би могъл да отдели около 1500-2000лв. за своето хоби. Пък никой не е казал, че всичко трябва да стане веднага. Българинът е схватлив и изобретателен - да не би да тръгнете да купувате фалшивите скъпи американски тенекии ...ще се намери доброто качество на добра цена - тук, родно производство. Важното е мерак да има. Освен това, струва ми се, че докато я докараме до там, че да ползуваме активно въоръжението си, ще мине доста време, през което ще тгрябва да се решат други приоритетни въпроси.
Е, това е от мен. Нямам амбицията да убеждавам никой в правотата си, просто това е личната ми гл.т. относно ползата от една организация. Въпрос на избор! :tup:
чл. 39 /1/ Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин...
/Из Конституцията на Република България/
- първо - като кажеш че от някъде трябва да се почне, това не значи че трябва да се почне да се строи къщата от покрива. При регистрация без ясна цел за какво ще я ползваш тази регистрация първото нещо с което ще се сблъскаш е това че изведнъж се оказваш наистина правен юридическо лице със задължения - и някои неща които спокойно могат да направят група събрали се "незаконни" (това пък от де ти хрумна) фанатици на тема Рим, не може да го направи Сдружението "Х" защото излиза от установените рамки на регистрацията. Например 10 души могат да отидат на витоша и да се правят на римляни колкото си искат обличайки се с доспехи и размахвайки гладиуси и ако някой случайно се нарани (например с гладиуса на Ласт Роман реално можеш да се нараниш) то всеки сам си е виновен, докато ако сте организация това няма да ви помогне по-добре да организирате нещата , но при събиране над 5 души ще се изисква присъствие на медицинско лица и недай си боже някой се наръга с гладиус в петата - това ще бъде последната точка от историята на Сдружението "Х" - да не говорим че ще трябва да искате разрешение за организиране на подобно нещо - което никой няма да ви даде (не и с мечовете като на Ласт Романа) , не и без медицинско лице - а в случай че се размахва и метал - присъствие на полицията.
Що се отнася до кандидатстване за финансиране - програма "Младеж" към министерството на младежта и спорта финансира проекти до 2000 евро на неформални (тоест нерегистрирани) група. А за регистрираните в момента програми - нъцки. защото се очаква щом сте имали пари и куража да се регистрирати - значи си имате и идея как да се финансирате. Възходът на НПО отмина преди 3 години - като човек бил в котела на тези неща го знам.
- второ - по законите на съвременото общество и НПО-тата - новатора оцелява най-кратко и загива за да покаже пъта на следващите в тази област. Римското право колкото и да е романтично-привлекателно е далеч от нашата действителност. А и не мисля че имаме достатъчен контингент за 10 про-римски организации Сега друг е въпроса когато емоцията контролира разума и нещата се правят самоцелно без да се мисли за тяхната причина и следствие - ако не можеш да танцуваш хоро - поседи на плета и погледай малко - и като хванеш стъпките , потренирай в къщи па след това ходи да се излагаш пред хората.
-трето - докато има организацията "Българска държавна администрация" и регламент "Българско законодателство" би трябвало да няма проблеми всеки да си знае правата и задълженията. Организацията в началото никога не бива управлявана - бива само представлявана. Властта идва с изграждане на авторитет и разшираване на членската маса. Едно на ръка че не ви трябва да потъвате в тази материя защото и представа явно си нямате как се управлява НПО, още повече ако имате одобрен проект за финансиране - защото иначе организацията е напълно безсмислена.
- Ще намерим счетоводител който ще поеме отговорност пред закона и при това безплатно отделяйки от свободното си време? покажете ми такъв и в лицето ще го нарека идиот - много хуманен и алтристичен ИДИОТ.
- Сдружението може да развива дейности с които да се самофинансира само че тогава минава в друга графа. Двустранно счетоводство и намиране на приказка с данъчните - да не говорим за аудит от министерството на финансите от време на време ако им скимне нещо. Отварят каталога , посочват с пръст при затворени очи и идват да ви търсят кусури. Ъъъ, незнам какво работиш но аз имам 450 лева заплата и не мога чисто физически да отделя 1500-2000 лева за своето хоби - а ако имам и ги даря на дружеството - то тогава не му блазе на това дружество в което членовете даряват такива суми. НосиБОБ ще пристигне да види чии точно пари се перът тука.
И като заключение - просто не ставате за организация. Прекалено много идеализъм трябва да изветрява от вас преди да дорастнете до това. До тук не видях нито едно практически изпълнимо предложение или реално възможна полза от подобно сдружение. Нямам нищо против да се направи такова - но първо не се тръгва от идеята "да направим!", а от въпроса "какво ни трябва за да се занимаваме с хобито си?" Мисля че няма да имате нито една нужда която ще може да се реши с помоща на сдружението "Х".
Както казах не е въпрос да се създаде нещо и да му се тръси след това ползата и оправданието, а точно обратното - да се създаде нещо когато се усети че от него има нужда.
Съжелявам ако съм бил по-рязък на места. Но наистина 9 години съм работил в сферата на неправителствените организации и съм работил по над 35 проекта финасирани и от правителството и от Фар и от Еврокомисиите и знам какъв ад е това. И знам че ако не знаеш какво искаш да постигнеш, набуташ ли се - ще загазиш. Регистрираш ли се веднъж, след това не може да кажеш просто - ами размислих - чао.
Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Князе, само това казвам, за да не го обърнем на чат. Първо - ти си ми от симпатичните! Второ - прекалено страшно си го описал, но който се интересува има три избора: да вярва на теб, да вярва на мен /очевидно на двама ни, едновременно, не може/, сам да си провери как стоят нещата. Аз добавям само: "Съединението прави силата". Трето - не мисли, че предлагайки СНЦЧП, не знам какви са ползите и отговорностите, свързани с него. Четвърто - ако ти пука дали някой си мисли, че се излагаш, не си за това общество - важното е в себе си да знаеш,че не се излагаш. Който го е страх от вълци /или от излагане/, да не ходи в гората/сред обществото/. Пето - ако се оставим до там, че НСБОП-аджиите да дойдат да питат откъде са парите /ех, дано са много....;-), а под 1500-2000лв. имах предвид за лична екипировка, а не за дарение/, по-добре да не се захващаме с тая работа. Не знам какво си представяш, но СНЦЧП не е търговец и едва ли ще е толкова богато, че да представлява интерес за въпросната структура. Тук вмъквам скоба, че си има начин как едно сдружение да развива известна дребна дейност и да получава малко доходи, без да е търговец. Шесто - мен като бе боли зъб, ходя на зъболекар, като ми трябва помощ - си хващам специалист по въпроса. Седмо - ти мислиш, че с тези, които споделят идеята ми, сме идеалисти и изветрели - имаш право, ти си избрал за себе си....Аз лично си падам по експериментите и досега ...печеля от това! Ако не рискувах и досега щях да си седя на мижавата държавна работа и да ме командват идиоти. Въпрос на избор! Последно - колкото по- рано направим сдружението, толкова по-дълго ще му се радваме, евентуално - ще си спестим много енергия, преставайки да се питаме трябва ли да го направим, евентуално - ще разберем че сме сгрешили и ще продължим напред. Във всички случаи, обаче, докато не го направим никога няма да знаем, със сигурност, правилно ли сме постъпили.
Ще се включа отново.... евентуално ...защото започнах това, не с идея да споря или да манипулирам другите.
чл. 39 /1/ Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин...
/Из Конституцията на Република България/
"Аз добавям само: "Съединението прави силата". Трето - не мисли, че предлагайки СНЦЧП, не знам какви са ползите и отговорностите, свързани с него."
Точно това те подканвам да споделиш. Ясна мисия на организацията. Ясна представа за видове дейности за които едно сдружение ще е в помощ и които не могат да минат без регистрация. Защо например не виждам какво променя дали съм член на организация или не щом така и така ще дам 2000 лева за ЛИЧНА екипировка.
Така че в случая бягането от дискусия с демагогски похвати "Ти си прав , ама и аз съм права" е малко детинско. Ако наистина искате да направим нещо заедно (защото и аз имам интериси в областа на римската история - макар и да не са точно военни), то трябва да излагате идеите си така че хората да си кажат - "Да наистина има смисъл от това - искам да бъда част от него". само децата действат първосигнално и като им кажат че ще могат да се запишат в БТР и са диви и щастливи щото са фенове на групата и просто не знаят какво е бронетранспортьор. Така и тук - възрастни и зрели хора със сериозни интереси в областа на историята няма просто да се подлъжат от напомпан ентусиазъм и името на организация от рода "² Тракийски легион". Азо когато встъпвам в една организация като член или дори като симпатизант искам да знам за какво се бори тази организация, какви са и целите, какви са идеите и за постигането на тези цели , какво се очаква от мен като член, и какво ще получа съответно в замяна. Именно в замяна - защото ако тази организация не е полезна за отделните си членове - това е просто пирамида
Именно за това казвам - идеята сама по-себе си не е лоша. Но засега виси празна. Всички въпроси които изредих по-горе стоят без отговор - виждам само лозунги: "Хайде да се регистрираме!" "Съединението прави силата!" "Който е смене , другите - техен си избор!"
щом става дума за право - трябва да има конкретика. Не може да говорим за право и да го разводняваме с евтина демагогия. Ако ще правим нещо - нека да е нещо с любов , но не само - трябва и мисъл. Ако ще го правим на празен ентусиазъм - прав ви път , щом ви влече - но без мен (не че много ще се натъжите).
Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
きさまはしんでくださいませんか
Господа, докато вие спорите тук вече има Сдружение на Първи Легион.
За вас остана Вторият!
Не виждам какво се цели с тези тиради. Отивате в съда и се регистрирате. Никой няма да ви погне или пък да ви обяви, че сте фашисти.
В интерес на истината и фашистка организация да регистрирате пак няма да ви погнат, докато не се появите пред Парламента със знаменца отрупани със свастики.
Княже и да си член и да не си член пак ще се бръкнеш в джоба за да си осигуриш нужната екипировка. Досега не съм видял или чул за Сдружение в което неговите членове получават всичко безплатно.
Друг е въпросът, че като членуваш в такава Организация ще се запознаеш с хора, които коват оръжие или правят доспехи-от тях вече на по-разумна цена ще се снабдиш с необходимото или пък ще ти излезе безплатно защото ще направиш размяна.
Ако не членуваш в такава Организация вероятността да ти излезе тънко екипировката намалява на 99%.
Повервай ми прав съм - за разлика от моя адаш, на който не поверва нито един Българин
То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Парабелум а ако членувам н неформална такава група? идеята е че за да събереш хора с общи интереси не ти трябва Сдружение. тогава за какво ни ТРЯБВА Сдружение? Като имаш Сдружение как ще привлечеш повече хора?
Ето типичен пример - ЛАРП-парите (LARP - Live Action RolePlay) ходят със самоделни (понякога доста добре направени и обезопасени) доспехи и мечове. Имат около 60 души само в София, сега се канят да организират национален събор. даваха ги даже по телевизията. Имат ли Сдружение? Нямат. Бард Гилдията - незнам какво правят и с какво се занимават - но също са много хора в цялата страна и си правят някакви инициативи - имат ли Сдружение? Нямат. Клуб "РиаНор" - обществото на толкинистите - 20 души откъснати от реалността мислищи се за елфи и хобити - регистрирани. помага ли им с нещо това? - не мисля.
Първи легион - ето регистриран. Чувал ли съм за него? не съм. Явно и никой друг освен Парабелум не е. тогава за какви ползи от регистрация си говорим? И наистина за какво ви трябва регистрация?
请您死在地狱般的阵痛
きさまはしんでくださいませんか
Също така ще е редно и квартирата на легиона да е в самия град където е бил, примерно най-гъзарско май ше е да е Х² Клавдиев в Дорусторум, откъдето е бил и Флавий Аеций.
Иначе си е доста смело начинание съставянето на цял легион, тука като гледам броя на ентусиастите има нема за един центурий :p
А от регистрацията общо взето май няма особена реална полза, важното е да се прави нещо по въпроса за самата организация, ако се разрастне вече ще е друго, ама на това ниво когато още не е ясно и какво точно ще представлява няма смисъл.
Бард Гилдията - незнам какво правят и с какво се занимават - но също са много хора в цялата страна и си правят някакви инициативи - имат ли Сдружение?
Бардовете ги познавам, организират си отвреме на време Ларпове, по горите, които понякога включват и млатене с макетни мечове, доспехи нямат, но сами си изработват фентъзи костюмите. Макар, че от доста време съществуват и доста членове натрупаха, още не са се регистрирали.
(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Принципно изобщо не е важно как се казва. както казвам тръгвате да строите къща от покрива. Върху кутия от телевизор и "трактор" да напишеш, ако е била празна - празна ще си остане.
Ето, Варлорда познава бардове, а виж как разбира за какво говоря. каква ти Центурия и за две декурии нямаме хора тук. Много от хората които се занимават с римска история едва ли се интерисуват именно от възстановки (аз съм един от тях - за мен възстановките са интересно зрелище, дори може да ми е интересно да участвам, но да харча пари за изработка на гладиуси и лорики сегментати - ъъъ, аз толкова пари мога да си събера пълната латинска библиотека на руски и на латински).
Иначе като цел за здружение, което според мен има образователна и не само цел - създаване на копие на римски укрепен лагер (нещо като музей под открито небе). за това вече ще трябва сдружение защото ще трябва земя и разрешение за строеж - но там вече няма да ви трябва само това Но пък след това може да бъде доста прилична туристическа атракция , а защо не и международна туристическа атракция за любители на Римски възстановки - да си организират своите римски "ларп"-нове в България.
Не че искам да ви ентусиазирам - трудно реализируема идея - но пък това вече е достойна цел. Само да трупаш играчки изглеждащи като римски , с извинение, е детска радост (и мен би ме радвало - но не бих го превръщал в такава всепоглъщаща цел и предмет на дейност на нестопанска организация).
请您死在地狱般的阵痛
きさまはしんでくださいませんか
Comment