4. Войник от помощната армия и офицер
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Снимки от римска възстановка
Collapse
X
-
Даааа ..... де да имаше нещо такова и у нас :cry:
Roman Days се казва събитието и се провежда всеки юни
Веднъж докато ровичках из гугъла попаднах на снимки, на които двама облечени като рицари се млатеха с ... пръчки Стана ми много интересно и се загледах в сайта:
Latest news coverage, email, free stock quotes, live scores and video are just the beginning. Discover more every day at Yahoo!
SCA (Society for Creative Anachronism) организират такива турнирчета където хора нагиздени в бойни доспехи се бият с "мечове" от ратанови пръчки ... та понеже и аз съм голям фен на такива "начинания"(млатене с пръчки ... наречете го неизживяно детство) не можах да си вдигна ченето няколко минути. Парна ме самочуствието и си казах: "Това е! От утре и аз хващам дръжката на метлата и ставам боец". Обаче продължих да се ровя и се оказа, че няма да мога да се присъединя към тази организация (защото са в UK и САЩ). Мислех да организирам нещо подобно в квартала, но изработката на подобна екипировка не ми е по джоба, а без нея е прекалено опасно (пък и желаещи нямаше) ... И така ентусиазмът ми се изпари ...
Отново се запалих, когато се натъкнах на снимки от въпросният Roman Days фестивал. Не веднъж съм чувал, че хората на запад може да си скъсват задниците от работа, но поне знаят как да се забавляват през свободното си време. Почнах да разглеждам сайтовете на различните "трупи", "легиони" или за каквито там се смятат и останах впечатлен. Заинтересувах се кога и къде се провежда ... пратих имейл на един от участниците да го питам "как, аджаба, ги праите тия работи?" и ми отговори така:
Hello Vasil,
Yeah, roman days is usually a very good time. It's nice seeing people in
real life that you've only spoken with over the internet. Roman Days takes
place near Washinton DC (actually in Maryland) and is usually the first week
of June.
Have you seen Matt Amt's website?
That's the website (and the person) that helped me get started. Before me,
there wasn't any Roman Reenacting in my area, but we all have to start
somewhere. The main thing is to get your equipment built...at least a tunic,
sandals, belt and sword and dagger. Then you can actually go out and start
doing things, and getting people to join up with you. A website also helps.
Try starting with the sandals...you need minimal tools for that. A hammer, a
good utility knife for cutting the leather, some leather oil....if you can't
find this stuff locally, there are online places to get it from.
Don't worry about people laughing, everyone has odd hobbies.
Let me know if you need any help!
Magnus/Matt
Много бих се радвал ако успеем да създадем нещо подобно. Мислех си даже ... (защото освен римляни участват и варвари: келти, гали ... даже мернах един "дак", който демонстрираше употребата на фалкс) дали да не направим подобна възстановка, но на тракийска или прабългарска тематика.
Comment
-
2GooD написаМного бих се радвал ако успеем да създадем нещо подобно. Мислех си даже ... (защото освен римляни участват и варвари: келти, гали ... даже мернах един "дак", който демонстрираше употребата на фалкс) дали да не направим подобна възстановка, но на тракийска или прабългарска тематика.
Другият клуб пък всяка година-доколкото не ме лъже паметта-се скриват в дън горите тилилейски и там живеят по средновековно му. В българия също така има и индианци и келти-така че колорит не ни липсва.Ако трябва и на римлянчета шъ съ напраим.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Виждам че на много места се споменават думите "меле", "бой", "млатене" и т.н. Та имам два въпроса към по-запознатите с тези мероприятия:
1. Има ли състезателен елемент, т.е. победители и победени и някаква награда евентуално или възстановката е стриктно "историческа"?
2. Какво ниво на телесни повреди се предвижда/цели/толерира - драскотини, синини, повърхностни рани, вътрешни кръвоизливи, счупени кости?"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Dinain написаВиждам че на много места се споменават думите "меле", "бой", "млатене" и т.н. Та имам два въпроса към по-запознатите с тези мероприятия:
1. Има ли състезателен елемент, т.е. победители и победени и някаква награда евентуално или възстановката е стриктно "историческа"?
2. Какво ниво на телесни повреди се предвижда/цели/толерира - драскотини, синини, повърхностни рани, вътрешни кръвоизливи, счупени кости?
Нивото на телесни повреди е сведено до нула. до сега никой не се е оплакал с отрязана ръка,счупена глава или някакво друго телесно повреждане.То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
"Мелето" всъщност е до голяма степен хореографирано. Което обаче хич не пречи на забавлението от цялото мероприятие, само на достоверността му Ама и в случая такива реенакции са замислени като празник и забавление, не като исторически експериментXV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
А, ясно. Идеята ми дойде от един старичък филм, който мярнах наскоро. Отчайващо зле беше филма, но имаше интересен сценарии: някъде в САЩ се провеждаше точно такава възстановка по случай 100 годишнина от битка с индианско племе. Участваха белите от близкото градче и индианците от околностите - т.е. нещата не се бяха променили много. Обаче по някое време хората започнаха да спорят коя хайка чии дядо застреляла навремето и възстановката скоро стана прекалено реалистична, само дето вместо с коне се гонеха с пикапи Действието на филма се развиваше някъде 70-те години..."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Това с римляните ще е яко ако се направи. Аз може да се каже, че участвах в подобна "възстановка" преди няколко години на снимките на филма "Спартак". Отидох на кастинга за статисти и ме избраха за галски воин от армията на Крикс - съюзник на Спартак (критериите бяха да си дългокос, брадат и грозен ). Викаха ме само за сцени с битки между римляни и гали. И макар целта ти да е да гледаш да не нараниш противника, пак имаше супер много сакатлъци.
При една сцена дето я снимахме цял ден как галите нападат през гора с голям наклон на терена имаше сума ти пречукани, с навехнати и изкълчени крака или натъртвания.
На един от римляните дори му счупиха ръката при удар с меч (макар и да е макетен и тъп като мотика все пак от желязо) само защото като построиха "костенурката" беше изнесъл ръката с копието си малко пред линията от щитове и когато галите се разбихме в карето стана сакатлъка.
Въобще беше голям купон и с удоволствие ще участвам отново в нещо подобно - макар и да знаеш, че всичко е възстановка и илюзия все пак като чуеш бойната тръба и цяла армия се понесе с викове срещу вражеските редици адреналина наистина доста се покачва :sm229: :horse:(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
хм, аз съм навит възстановки да се правят не само по времето на снимането на подобни филми с ниска степен на достоверност, но и да се създаде клуб, подобен на "Дъбова порта", само че от римофили - абе както е на Запад - в държавите в които е станувал даден легион да се създава съответно подразделение от ентусиасти, носещо името му. Да се изработи съоветната екипировка, знаци на отличие и т. пр. Аз в момента си имам вече изкован гладиус и се глася да се сдбия и с lorica segmentata, а по-нататък и с шлем...
Има ли желаещи да се подеме начинанието?sigpic
Comment
Comment