Вярно, че се отклонихме бая от темата, но пък вече трябва да сме свикнали
Та само да добавя нещо - плетената ризница не е ли по-лесно да се промуши, не да се сече? За кованите брони пък съвсем е безсмислено да сечеш... Та в тая линия макар наистина извивката на сабята да спомага за силата на замаха, то тя не повишава особено ефективността и срещу плетена ризница (искам да кажа, че извивката е там, защото по принцип засилва удара, а не специално срещу ризница) Но наистина ако ще се замахва, сабята е по-мощна. Но пък ако трябва да се претрепе някой тип в желязо бих взел нещо пробождащо - меч ако мога да избирам само между меч и сабя, иначе нещо шишообразно
Та само да добавя нещо - плетената ризница не е ли по-лесно да се промуши, не да се сече? За кованите брони пък съвсем е безсмислено да сечеш... Та в тая линия макар наистина извивката на сабята да спомага за силата на замаха, то тя не повишава особено ефективността и срещу плетена ризница (искам да кажа, че извивката е там, защото по принцип засилва удара, а не специално срещу ризница) Но наистина ако ще се замахва, сабята е по-мощна. Но пък ако трябва да се претрепе някой тип в желязо бих взел нещо пробождащо - меч ако мога да избирам само между меч и сабя, иначе нещо шишообразно
:rock: :nworthy: Е какви са тия въпроси бе какво мислите?!Тая втората е искам!Я дай линк ако искаш и на ЛС.Абе ромфеята си е точно двурък меч с обратно извито острие.Мен лично ромфеите са ми слабост.Бях намерил страхотни сайтове със снимки ама сега нещо не мога :cry: Сега гледах Китов по Слави(случайни заклевам се:!: ) и той каза че повечето скелети на таки които са намирани са между 190 и 200 см.Това показва че траките са били доста внушителни войни и няма какво да се чудим че са били най-добрите гладиатори.Липсата на организация си казва думата.Казвате римляните заемат е дааа ама заемат най-доброто за периода съчетано с желязната дисциплина и солидна организация на легионите и виждате какво става още им се чудим и маем.А траките са престъпно подценявани от западните историографи да знаете на какви пстототии съм попадал от рода на тия ги завладяват!другите трерите и траките нищо не са правили само са били завладявани.Ама това последното не е моя приумица ами така си беше написано!А пък галите и германите ги превъзнасят в богове на войната едва ли не затова и съм много негативно настроен към тях.Абе траките rules и това е
Макар че чак пък до 99%... Повечето кавалерия си има и меч като второстепенно оръжие, но копието си е преобладаващо де няма спор.
Погледнато обаче от ъгъла,който ти посочваш,твърде вероятно е да си прав-та нали главният тракииски бог е тракииският конник изобразен на толкова много каменни плочи ,намерени из цяла България!Що се отнася до хвата на копието при катафрактариите,в книгата бе описано,че е горен-т.е.копието е хванато като за мятане,а не близо до тялото както е при рицарите.Направи ми впечатление ,че основно правило е било копието да се намира над ушите на коня...не мога да си обясня защо.Сега се сещам ,че на същия адрес който пуснах в предният си пост има едне книга пак от англичанин,която се явява като корекция на твърденията на Денисъни и е писана доста след него,трябва да погледна за някаква информация там,може да има данни за тракииската конница.
Comment