Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Успяват ли финикийците да обиколят Африка

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Успяват ли финикийците да обиколят Африка

    От известно време си мисля за това, което Херодот пише за финикийците и как те били обиколили Африка (Либия). Херодот споменава един много любопитен момент. Той не вярва, че финикийците са обиколили Африка наистина, защото слънцето при тях светело от север (не помня точните цитати и нямам книгата на български). И точно за това той не им вярва, как е възможно слънцето да се премести от юг на север?
    Не съм много сигурен, но мисля, че през 5.в. пр.н.е. идеята, че земята е кълбо, хич не е била популярна, ако изобщо някой си ги е мислил това, поне в Гърция. Платон е един от първите, който говори за това и единствения аргумент, за който той се сеща, е, че ако земята е сферична, няма нужда да обясняваме какво има отдолу. Даже мисля, че Мегастен, заедно с Аристотел и по-късно Ератостен, са тези, които популяризират идеята. А те живеят през 4. и 3. в. пр.н.е. Т.е. Херодот изобщо няма и как да знае, че земята е сфера и тъкмо заради това му се струва много странно, направо фантастика, че слънцето може да свети откъм север за някого. Няма как Херодот да си го измислил сам това, още повече, че той казва, че не сам не вярва на история за финикийците, които обиколили Африка. Не вярвам и финикийците да са измислили това, пак по същата причина - не са и предполагали, че земята е сфера. Всъщност най-вероятно надали изобщо са се замисляли за това.

    Цялата тази работа ме кара да мисля, че финикийците наистина са обиколили Африка. Но има два контра аргумента. Не знам някой друг древен автор да е твърдял такова нещо. Има ли такъв?
    Другото, естествено, са корабите. Дори в ранното Средновековие византийските галери демонстрират следните проблеми. Те няма как да бъдат много дълги, защото макар и по-здрави от тези в древността, при една определена дължина, просто няма да издържат и обикновените вълни. Нямат много място за припаси, трябва да се спира буквално всеки ден и често моряците спят на сушата и т.н. Търговските кораби на финикийците са съвсем други, но не непременно по-добри във всяко отношение. А обиколката на Африка е 26 000 километра. Постижимо ли е било за тях през 7.-6. пр.н.е. да обиколят Африка?

    Историческата обстановка по това време накратко. Египетският фараон Нехо II е съюзник на западащата Асирия. Той първоначално завладява целия източен бряг на Средиземно море. Но Асирия в един момент просто е не може да издържа на Нововавилонското царство, Мидия и скитските нашествия едновременно. Нехо не успява да победи вавилонците и решава да се оттегли. Имено заради това, според Херодот, фараонът решава да прати тази експедиция. Явно да спаси част от финикийския флот от евентуално вавилонско нашествие и все пак да го запази в свое владение?

    Извинявам се на плоскоземците за темата, но реално не мисля, но реално не мисля, че им противоречи на идеите
Working...
X