Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тракийско светилище на бог Дионис

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Тракийско светилище на бог Дионис

    Вчера (става въпрос за 2009 г.) приключи последният от общо двадесетте дни работа на археологическата експедиция, която работеше на връх Острец над Велинград. Ръководител на експедицията бе ст.н. с. Диана Гергова от НАИМ (Национален археологически институт с музей при БАН); а заедно с нея работеха неуморно доброволци от България, български студенти, учещи в САЩ и полски студенти.
    За първи път в Западните Родопи бе открито такава монументална храмова постройка, която е била светилище на бесите. По време на самата експедиция са намерени множество останки от керамични съдове, както и отлично запазените основи на помещение, стените на които са с различна дебелина. Но може би най-ярката находка е железен жезел, чийто край е украсен с две змийски глави. Подобен тип жезъл се свързва с Хермес, който е бил бог, почитан от тракийските царе.
    Според вас възможно ли е това да е светилището описано от Флавий Ариан, Светоний Транквил, Амбросий Теодосий Макробий и др. древни автори, което е посещавано от Александър Македонски и бащата на Октавиан Август, за което Херодот пише: "Те притежават прорицалището на Дионис, то се намира на висок връх в планината. Измежду сатрите с прорицанията в светилището се занимават бесите; жрица дава предсказания, точно както в Делфи; няма нищо различно."
    Last edited by geo5937; 11-05-2015, 13:41.

    #2
    за светилището, където бащата на Август получил предсказание за сина си най-често се спряга Перперикон.
    sigpic

    Comment


      #3
      Last roman написа Виж мнение
      за светилището, където бащата на Август получил предсказание за сина си най-често се спряга Перперикон.
      Спряга се обаче, според Вездесъщия тамплиер Н. Овчаров - там също се намират - гроба на Орфей, катедралата на Никита Ремесиански и т.н.

      Comment


        #4
        Абсолютно. Иначе евентуални светилища в Родопите, кандидати за описаното от древните източници - бол.
        sigpic

        Comment


          #5
          Летописецът на Александър Велики пише, че въпросното светилище е в Родопите и е в близост до Пирин, а вр. Острец е приблизително на границата между Родопите и Пирин.

          Comment


            #6
            може ли точен цитат?
            sigpic

            Comment


              #7
              Ще потърся точно къде го пишеше. Или е в "Анабазис" на Ариан, или в "Подвизите на Александър". За това светилище се говори в частта за битката с трибалите. По време на похода (преди битката) се отклонява от пътя и посещава светилището.
              Last edited by geo5937; 12-05-2015, 11:32.

              Comment

              Working...
              X