Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Войната на Китос, 115-118 г.сл.Хр.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Войната на Китос, 115-118 г.сл.Хр.

    Господа, този ден и половина попаднах на нещо забележително. Става дума за статии свързани с т.н. Война на Китос. Тя е известна под няколко наименования, в българското Уики фигурира като „Вавилонско въстание”, а също и като „Войната на Квиет”?! или „Второ еврейско въстание”. Има дори опит да бъде наречена Втора юдейска война, в конкуренция с Въстанието на Бар Кохба, което пък става „Трета юдейска”. Водила се е през 115-118 г. Сл.Хр. и си е етническа, както и да я погледнеш. Това са последните години от управлението на Траян и първата от управлението на Хадриан. Войната е източна, зле осветена от изворите, защото се приема или пада под сянката на Римско-Партския сблъсък и похода на легионите до Персийския залив. Дион Касий в своята „Римска история” дава известна представа за събитията на други места в Ориента, а Евсевий в своята „Църковна история” в арменски превод, ги свързва с хрониката на християнската общност. Апиан, на млади години, римски чиновник в Александрия, описва бягството си от този град, за да не попадне в еврейски ръце.

    Накратко, неясно дали под партско влияние или поради страх от гонения, еврейските диаспори, първо в Месопотамия, а почти едновременно с тях в Киренайка (Североизточна Либия), Кипър и Египет се вдигат на бунт. Старата гръцка Кирена, център на износа на смятания за чудотворен силфий (σίλφιον, лат. silphium) е превзета от бунтовниците. Те разрушават както езическите храмове, така и обществени сгради, свързани с римското управление, например публичните бани, което за африканските условия си е нехигиенично.
    Click image for larger version

Name:	7563.jpg
Views:	1
Size:	124.8 КБ
ID:	558074
    През 1916 година италианците, отново владетели на Киренайка, намират надписи, които говорят за повторното възстановяване на тези постройки. Древните евреи избиват гърците и римляните, после и режат труповете. Говори се наистина за страшни неща. Явно- прочистване. Бунтът овладява и целия остров Кипър. За малко в ръцете на водача на либийските древни евреи попада и Александрия в Египет. В Месопотамия се стига до тежки обсади, които работят за партите, които успяват да си върнат Междуречието.

    Императорът се вижда свързан с няколко фронта в целия Изток. Съвременни историци дори тълкуват, това уж изучавано като последно славно време в Римската империя, като тежък миг, в който владеенето на Ориента е на кантар. Възможно е дори Траян да е ранен смъртоносно в битка с непокорните, фанатично сражаващи се, древни евреи, а не както се смята до сега, от чума или друга болест през 117…

    И като се има предвид, че както винаги на Изток, е замесен Legio VI Ferrata, тези прото-панцергренадири на Рим, да спретнем ли тема?

    #2
    Оу, жестоко, никога не бях чувал за тази война! Описанието обаче доста ми напомня онова на по-ранната война, в която така блестящо се проявяват и Тит, и баща му Веспасиан - само че с повече успехи за древните евреи! Как да не си заслужава тема - иска ли питане?!?
    A strong toun Rodez hit is,
    The Castell is strong and fair I wis...


    блог за средновековна балканска история

    Comment


      #3
      За мой срам и аз не бях чувал. Според каквото открих на първо търсене в нета, пише, че почти всички източници за тези събития са елинистки/римски. В талмуда този бунт се споменавал бегло. Според археологическите находки, разрушенията в Киренайка и Александрия са били яки - и езически храмове и синагоги. Оказва се, че след потушаването на бунта започва процесът на отделяне на християнството от юдаизма.
      Last edited by Изчезнал Безследно; 23-05-2014, 23:34.
      "Culture is roughly everything we do and monkeys don't."
      FitzRoy Somerset, 4th Baron Raglan

      Comment


        #4
        von Danitz написа Виж мнение
        и си е етническа, както и да я погледнеш
        von Danitz написа Виж мнение
        еврейските диаспори, първо в Месопотамия
        von Danitz написа Виж мнение
        Възможно е дори Траян да е ранен смъртоносно в битка с непокорните, фанатично сражаващи се, древни евреи
        На какво базираш тези твърдения?

        Comment


          #5
          Квиет е екзекутиран от Адриан, който като цяло ликвидирал повечето си конкуренти, за да управлява спокойно.
          Иначе за геноцида в Киренайка най-красноречиви са думите на Дион Касий:
          „В Киренайка изклаха 220 хиляди гърци, в Кипър 240 хиляди, и много голям брой в Египет. Много от тези нещастни жертви са разчленени на части, в съответствие с прецедента, пример за който даде Давид. Победителите евреи погълнаха плътта, облизаха кръвта, а червата опасаха като ремъци."
          Но явно ответните репресии на Рим срещу юдеите били умерени, защото през 135-та те пак вдигат пълномащабно въстание.
          Иначе не бих нарекъл бунтовете им етнически, а по-скоро религиозни. Реално погледнато евреите са си талибаните на античността.
          sigpic

          Comment


            #6

            Comment


              #7
              Андрей Зелев. Материал из свободной русской энциклопедии «Традиция»

              Comment


                #8
                Е, не е необходимо да пращате руски линкове. Аз , например четох Heinrich Graetz - Rome, la Judеe et les Juifs. Може да се погледне и Norman F. Cantor -The Sacred Chain : the history of the jews или F.A Lepper -Trajan’s Parthian War. Цитатът на Касий не сложих, от желание да не "окървавявам" темата, макар, че къде повече. Основното около което може да се завърти за мен дискусия е, дали тези бунтове не са пресекли желанието на Траян да повтори похода на Александър, в което го подозира именно историкът. През 116 настроените в зимните квартири в Антиохия е било доста приповдигнато. Партите са били разбити. Никога имперски Рим не е постигал подобни, огромни успехи. Но пък нещата се оказват привидни. Бунтът е огромен.

                Другото интересно е Кирена и Александрия. Римляните се изтеглят към Мемфис, а тези градове оставят за разграбване. Явно са били незащитими от опасността. Лупус се изтегля по Нил. А обикновените, цивилни римляни се опитват да бягат през Синай, при арабите?! от Набатея? според Апиан.

                В Месопотамия дори е посочено пък население от 1 млн. евреи. В Рим, най-отдалечената еврейска диаспора, като сравнение, евреите са били от 10 до 40 хиляди, всичко според Кантор. Та, в Месопотамия нещата наистина са интересни, там нещо протохристиянско е намесено, пък и римляните още не правят голяма разлика. За етническото няма да споря, за мен евреите са си племе. Тогава, със сигурност.
                Last edited by von Danitz; 24-05-2014, 18:48.

                Comment


                  #9
                  von Danitz написа Виж мнение
                  За етническото няма да споря, за мен евреите са си племе.
                  Въпроса не е в естеството на еврейската същност, а в историята на самия бунт. Дион Касий я описва достатъчно подробно и не е нужно да четем тоя и оня, за да я разберем. Там също има отговор и на другия ти въпрос.

                  An English translation; part of a complete English translation of Dio. Site contains many Greek and Latin texts, translations and related material.

                  Comment


                    #10
                    Разбира се, хубаво е да се четат изворите. Но всеки е свободен да чете, каквото реши. Запознах се с пасажите от Касий, естествено, преди да сложа изобщо темата.

                    Comment


                      #11
                      von Danitz написа Виж мнение
                      Но всеки е свободен да чете, каквото реши.
                      Няма спор, живеем в демокрация и се радваме на плодовете и

                      Comment


                        #12
                        Римските части в началото. Има, разбира се съобщения че в похода през Армения и Месопотамия участват 17 легиона, но това са по-скоро части и eлементи от тях.Това, което посабрах е:

                        ² Adiutrix идват от Панония, към тях се присъединяват и ХV Apollinaris от Дунав; стигат до Равена и са превозени в Сирия от елементи от римската флота. ²² Triana идва от Египет и се премества в Сирия, докато ²²² Cyrenaica се стягал в приготовления в Бостра, пак провинция Сирия, макар че също обичайно се базира в Александрия. В Кападокия били изпратени още два легиона, Х²² Fuliminata и ХV² Flavia Firma, които се присъединяват към императора през март 114. Това прави шест легиона, които участват по време на пролетната офанзива през 115, Около 60 000 до 70 000, включително спомагателните части.

                        Въпросът е, оголeна ли е било напълно Африка през 115? Имам някаква идея какво са имали в Египет и Юдея, но може и друг да добави нещо...

                        Comment


                          #13
                          Египет /като житница на империята/ се пази традиционно от 2 легиона /Legio XXII Deiotariana и Legio III Cyrenaica/. В сев. Африка има само един легион /Legio III Augusta/. Разбира се по границата с номадските племена са базирани и помощни войски, които я охраняват. Както показват събитията, обаче явно те са били недостатъчни за бързото потушаване на въстанието, след като Траян изтеглил двата легиона от Египет за кампанията си срещу партите. Карта с разположението на легионите по времето на Тит /80-те години на 1 век/:
                          Click image for larger version

Name:	10380613_297530957073347_5930740289803116345_o.jpg
Views:	1
Size:	364.5 КБ
ID:	540688
                          sigpic

                          Comment


                            #14
                            Явно, но по всичко изглежда, Лупус (Marcus Rutilius Lupus) с XXII Deiotaria са останали в Египет и така са защитили Мемфис, без да могат да опазят Александрия. Аз за това казах, че имам известна представа за останалите части там. Самият XXII Deiotaria не се среща в извори, след въстанието на Бар Кохба, изобщо, явно бая пати от древните евреи.

                            III Augusta е чак в Африка минор, през 128 от Тебеса е прехвърлен дори в Ламбезис, Нумидия, днешен Алжир. Това е в друга Галактика. Те там си се гонят с гарамантите около Агисимба

                            Малко в страни, любопитното е, че като императорска провинция, в Египет е било строго забранено да идват сенатори. Опасността да се самопровъзгласят за принцепси е била огромна
                            Last edited by von Danitz; 25-05-2014, 11:49.

                            Comment


                              #15
                              von Danitz написа Виж мнение
                              III Augusta е чак в Африка минор, през 128 от Тебеса е прехвърлен дори в Ламбезис, Нумидия, днешен Алжир. Това е в друга Галактика. Те там си се гонят с гарамантите около Агисимба
                              Встрани от темата, но това по моему е била грешка, защото всичко, което е постигнато, е някакво умиротворяване на Фезан. Искам да кажа: безперспективно направление, легионът, разбира се, е бил ограничен по численост, но акциите му са твърде впечатляващи и евентуалният път на юг щеше да е по-перспективен по маршрута през Мавритания или дори дн. Туарег-ланд, отколкото през Фезан. Но вероятно навремето е изглеждало по-належащо справянето с гарамантите, пък и (това вече има връзка с темата) точно Адриан "капсулира" границите на Империята, започвайки да гради прословутите си стени, лимеси и прочие...
                              A strong toun Rodez hit is,
                              The Castell is strong and fair I wis...


                              блог за средновековна балканска история

                              Comment

                              Working...
                              X