If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Римската империя – първата глобална държава в Средиземноморието
Това към Last roman: Статията е супер. Благодаря. Много ми харесаха извадките от графити, вицове и т.н. илюстриращи умствената нагласа на хората в Рим. Има ли някакъв източник с повече от това. Или ако ти можеш да нахвърляш нещо, което не е влязло в пъроначалният пост(статия).
И още един въпрос. Доколкото знам простолюдието не е говорело на латински. По-скоро регионални разновидности(изключая гръцкия). Един вид, той е бил мътръв език, още докато се е използвал от писатели и държавни институции. На какъв език са били графитите?
This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Повечето графити са от Помпей. Там са си говорели на латински /вероятно малко диалектно/ с някои остатъци от езика на оските, който е родствен на латинския. Иначе в цялата западна империя се е случила изключително ефективна романизация при това без задължително всеобщо училище на латински, без телевизия и преса. За мен самият процес е загадка, но фактът е факт - местните езици са се запазили само в най дивите области - западна и северна Британия, Баскония и береберски Атлас.
Поздрави, за да преуспееш в римския свят, задължително условие било да знаеш латински. Разбира се простолюдието говорело на по-разговорен латински, докато децата на богатите били обучавани на литературен такъв. Типичен пример за успешно романизиран провинциал е Децим Авзоний Магн /препоръчвам да му прегледате биографията/, чието произведение "Мозела" съперничи по стил с тези на коренните италийци:
Comment