Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Появата и обособяването на новите типове кораби - караки, галеони

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    През 1543г основната част от английския флот се предислоцира на север срещу Шотландия. На следващата година те активно подпомагат английската армия, която нахлува в шотландияФлотът парализира корабоплаването въвъ Фърт ъф форт и участва в опожаряването на ЛЕйт преди да се пренасочи на юг срещу новата заплаха от страна на французите. Френската офанзива започва през 1545 и нейната кулминация по море е битката при Портсмът. Най-забележителното събитие по време на това сражение е преобръщането и потъването на Мери Роуз, пред погледа на краля, който наблюдава битката от брега. От 700 членния екипаж загиват почти всички. Загубата на тюдоровия кораб е печелба, за нас, тъй като както спомена Сейлъра останките на Мери Роуз са открити през 1980 и сега са открити за посещения. Според други данни - френските галери, намиращи се близост до гигантската карака са причината за преобръщането, тъй като тежките носови оръдия я поразяват около водолинията и стават причина за преобръщането.
    Когато умира крал Хенри V²²² той оставя след себе си мощен флот от 57 кораба, от които 11 са описани като great ships, 15 други са галери или галеаси.
    АРТИЛЕРИЯ НА КОРАБИТЕ ОТ ХV² ВЕК.
    Най-лесният начин, чрез който може да се илюстрира прогресът в корабостроенето и отделянето на търговските от военните кораби е артилерията, която бележи бурен ръст. През 1485г. Грейс а дьо има едва 21 оръдия и то всички ръчни, преносими оръдия - бомбарди, бомбардели, серпентини. Десет години по-късно Sovereign носи 140 оръдия, от които 31 са тежки, а останалите серпентини. Останалите - 20 в средната част на корпуса и 11 в кърмовата част са оръдия наподобяващи минимортири. Зарядът е дялан кръгъл камък. Каменното гюле се пръска при удар и се считало за отлично оръжие срещу екипажа на противниковия кораб, това е своеобразен предтеча на картеча. С други думи Грейс а дьо разчита на стрелците с арбалети лъкове и аркебузи като соновна огнева мощ, докато Соверен - на леките огнестрелни оръдия
    П.В.

    Comment

    Working...
    X