Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за бр. артилерия ВСВ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Въпрос за бр. артилерия ВСВ

Здравейте! Дядо ми е служил в бреговата артилерия на о. Тасос през 1943г. Бихте ли ми казали къде точно са били дислоцирани, какви задачи са изпълнявали нашите там и въобще всяка информация е добре дошла.Благодаря!

Виж тук:
    Dimiter, Jonchev, Dimitar, Yanchev, Bulgaria, Bulgarian army, Bulgarian administration, WWII, Second War, Western Thracia, Western Thrace, Aegean, war occupation

We don't see things as they are, we see them as we are
    ---Anais Nin----

Comment

Klasanov написа Виж мнение
      Здравейте! Дядо ми е служил в бреговата артилерия на о. Тасос през 1943г. Бихте ли ми казали къде точно са били дислоцирани, какви задачи са изпълнявали нашите там и въобще всяка информация е добре дошла.Благодаря!
      Привет,
      За съжаление не мога да кажа къде точно на Тасос са били дислоцирани, но ме съмнява да са изпълнявали други задачи освен да служат като окупационен корпус. Просто Тасос е бил доста навътре в отбраната на Оста и ако въобще някой е водил бой с британците примерно са били италианци или германци по намиращите се по на юг егейски острови. Обаче я разкажи ти повечко - останали ли са снимки от дядо ти? Много ми е интересно какви оръдия са имали на въоръжение примерно, дали са ползвали обикновено полево оръдие или специализирана система за брегова отбрана от сорта на 250 мм. оръдия дето са пазили Варна?
      Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Благодаря за отговорите. За съжаление е останала само една снимка на дядо ми от тогава, а и на нея не се вижда нищо друго освен група войници, един от които с цигулка, а друг с кларинет.Дядо ми е бил запасняк там, и от разказите му помня, че е служил на сто четиридесет и нещо милиметрово оръдие, на което мерният прибор е показвал обекта с главата надолу.Пред тях са плавали германски кораби, видимо препълнени с товар.Дядо казваше, че снабдявали войските в СССР./Дали съм разбрал правилно?/Нашите са били са въоръжени с манлихери, а после са им докарали картечници "Макс Шпандау"/какво е това?/, дето като ги разглобиш и сглобиш "артисват части за една мънинка картечничка".Разказваше ми също, че на острова е имало минни полета.Всички момчета са били хасковлии.

Comment

Klasanov написа Виж мнение
          а после са им докарали картечници "Макс Шпандау"/какво е това?/

We don't see things as they are, we see them as we are
          ---Anais Nin----

Comment

Working...
          X