Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Суперга

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Суперга

До колкото знам остатъците от кораба се намират във Варненския залив източно от фара на вълнолома, мужду буйове 102 и 103.

Според един руски сайт посветен на потъналите кораби, Суперга е потопен пред устието на Камчия, от Щ211.
    По сведениям источников, координаты гибели 43°01'5"N 27°53'E. Есть еще одна привязка к координатам- гибель "Суперги" произошла в районе устья реки Камчия. Согласно данным гидролокации на расстоянии 6 км от архивных координат находится объект по размерам схожий с танкером "Суперга", по другим источникам данный объект является охотником за подводными лодками Uj-2307.
    Координаты 42°58.784'N 27°59.751'E.
    Според топографска карта на България на това място има неиндентифицирано подводно препятствие.

Знае ли някой каква е историята на кораба? Чувал съм, че е бил изваден и подкаран на понтони към варненското пристанище, но потъва или е потопен около Галата. Ако е така, какво се е случило на практика?
    Last edited by assen; 15-10-2008, 16:53. Причина: пропусната и объркана думи
    Защо да е лесно, като може да е трудно?

Заложена 3.09.1934 г., спущена 3.09.1936 г., вст. в строй 5.05.1938 г. и вошла в состав ЧФ. Потопила 2 судна (11862 брт), в т.ч. 15.08.1941 г. транспорт “Пелес” (5708 брт, первая победа черноморских подводников), 29.09.1941 г. танкер "Суперга" (6154 брт) и, возможно, повредила еще 1 судно. 16.11.1941 г. вышла в очередной боевой поход, на связь не выходила и в назначенный срок в базу не вернулась. 11.09.2000 г. обнаружена болгарскими аквалангистами Динко Матеевым и Владимиром Стефановым в 6 милях к востоку от м. Св. Атанас. Характер разрушений корпуса подверждает версию гибели от подрыва на мине. Данные любезно сообщил Михаил Заимов (Болгария).

Этот домен возможно продается. Цену и условия смотрите на нашем сайте http://domeno.ru или на самом домене.

вярвам снимката ще те зарадва...
    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Благодаря,
      Това горе/долу ми е известно. Пелеш си е все още там, пред Иракли, но къде са сега остатъците от Суперга? Всичко, което съм чувал и виждал, води до това, че е във Варненски залив. Там с абсолютна сигурност имаше кораб, който пречеше на корабоплаването и беше взривен и вероятно нарязан и изнесен. Това го знам със сигурност, защото като малък присъствах по случайност на шоуто с взривяването.

Comment

assen написа Виж мнение
        До колкото знам остатъците от кораба се намират във Варненския залив източно от фара на вълнолома, мужду буйове 102 и 103.

Според един руски сайт посветен на потъналите кораби, Суперга е потопен пред устието на Камчия, от Щ211.

Според топографска карта на България на това място има неиндентифицирано подводно препятствие.

Знае ли някой каква е историята на кораба? Чувал съм, че е бил изваден и подкаран на понтони към варненското пристанище, но потъва или е потопен около Галата. Ако е така, какво се е случило на практика?
        Всъщност по голямата част от кораба е извадена и нарязана за скраб,при транспортирането пред нос Галата,по точно между мястото на стария фар и вече пропадналия ресторант кораба се пречупва и част от носовата секция потъва,не са били правени опити да бъде вадена,още е там

Comment

Благодаря за отговора Значи да разбирам, че кораба се е разцепил на две. Носовата секция е някъде пред галата в залива, а останалата част е потънала на фарвартера или около него. В последствие тази част е взривена, нарязана и изнесена за скраб.

Comment

assen написа Виж мнение
            Благодаря за отговора Значи да разбирам, че кораба се е разцепил на две. Носовата секция е някъде пред галата в залива, а останалата част е потънала на фарвартера или около него. В последствие тази част е взривена, нарязана и изнесена за скраб.
            До колкото знам от моят дядо,който е участвал в изваждането на много кораби през 50-те и 60-те години Суперга е била взривена още когато е била някъде пред Камчия,вероятно за да се разчлени и извади по лесно,не си спомням точно бях още ученик когато ми е разказвал,а вече е покойник от 16 години,все пак не е бил малък кораб и изваждането му е било предизвикателсто,това си спомням,разкази от преди 30 години,имаше тук доста трофей които са лежали на дъното на морето

Comment

Сега си спомнох нещо интересно,една чиния,по мои спомени е от потънала подводна лодка,но не си спомням.Просто бях малък,ако някой знае коя немска подводница е имала име Vorweris,или аз не греша нещо,прилагам снимки

Comment

Lz2xl написа Виж мнение
                Сега си спомнох нещо интересно,една чиния,по мои спомени е от потънала подводна лодка,но не си спомням.Просто бях малък,ако някой знае коя немска подводница е имала име Vorweris,или аз не греша нещо,прилагам снимки
                не можах да ги кача веднага май бяха големи

Comment

Надписа трябва да се чете "Vorwärts". В Нета намерих за "Вълчата дружина (глутница) Vorwärts"

* U-91
                  * U-92
                  * U-211
                  * U-407
                  * U-409
                  * U-411
                  * U-604
                  * U-609
                  * U-659
                  * U-756

Comment

assen написа Виж мнение
                    Надписа трябва да се чете "Vorwärts". В Нета намерих за "Вълчата дружина (глутница) Vorwärts"

* U-91
                    * U-92
                    * U-211
                    * U-407
                    * U-409
                    * U-411
                    * U-604
                    * U-609
                    * U-659
                    * U-756
                    Благодаря,не знаех това,според хералдиката в знака би трябвало да е от първата световна война

Comment

Може да е съвпадение. Все пак това е разговорна дума, която може да е лозунг и какво ли не още.

Comment

Защо и турски

На http://sovnavy-ww2.by.ru/submarines/ като победи на съветските подводници са дадени и български и турски съдове. Хайде България е била член на Оста, макар и не във война със СССР. Но на какво основание са атакувани турски съдове, след като Турция през цялата война в неутрална?

Comment

den40 написа Виж мнение
                          На http://sovnavy-ww2.by.ru/submarines/ като победи на съветските подводници са дадени и български и турски съдове. Хайде България е била член на Оста, макар и не във война със СССР. Но на какво основание са атакувани турски съдове, след като Турция през цялата война в неутрална?
                          Просто за действали както решат командирите им,дори и "торпедния изстрел на века" на капитан Маринеску е обект на много спорове,според едни е герой,според други убиец и пияница,въпрос на морал

Comment

Working...
                          X