Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бригът Меркурий 1 и 2

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Бригът Меркурий 1 и 2

Условно ги кръщавам едно и две, защото 2-ято според руснаците е постигнал много повече - вие ще прецените дали е така. Очаквам мнения.
    Първият бриг /въоръжен с 20 12 фунтови оръдия - към датата на боя обаче са заменени с 20 24 фунтови каронади/ под командването на капитан Кроун - англичанин на руска служба през 1789г. пленява шведската фрегата Венус /44 оръдия - от тях 26 24 фунтови оръдия и 22-24 6-12 фунтови/. Загубите от руска страна са 4 убити и 6 ранени. Как става чудото? Ами фрегатата е на котва, безветрие, бриъгт има и гребла освен ветрила, самият той е маскиран като търговски кораб и портовете са затворени с ивица платно като в "Господар и командир". Атакува фрегатата откъвм кърмата, където тя има само 2 6 фунтови оръдия. Стерля по юта и избива повечето офицери с картеч. Екатерина ²² му дава командването на пленената фрегата и той я ремонтира на ход.
    2-ят Меркурий е конадван от лейтенант Казарский в руско-турската война от 1828-29г. Пак е 20 оръдеен, пак е гребно ветроходен. Загащват го 2 линейни ветрохода - 110 оръдеен и 74 оръдеен. Той успява да свали стенгата на единия и гротгчатата на другия и се измъква.. Той е много повреден има 50 бройбойни в корпуса и около 180-200 по ветрлата. Според вас кой е по-интересния епизод?
    П.В.

За мен вторият епизод е по-интересен. Можеш ли да го опишеш по-подробно?

Comment

Пиши за втория.
      Колко бяха убитите и ранените?? Май 12 души!
      Голям късмет и голямо умение.. :tup:

.
      ..И кажи ми ти страннико,
      чувал ли си звук,
      по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

ОК, става - той е и по-противоречивия като информация. Заедно с още един бриг - Орфей и една фрегата Щандарт той е изпратен на разузнаване към Босфора. Съединението е подгонено от турски линейни кораби. Двата по-бързоходни Орфей и Щандарт успяват да се изплъзнат, но Меркурий е настигнат, независимо, че Казарский пуска в ход и веслата на брига /той е гребно-ветрохден съд/. Така или иначе 110 оръдения Селимие /адмиралски кораб/ и кораба на контраадмирала или Реал Бей го настигат и започват да го обстрелват с големи гюлета. Как не е успял да се измекне?Той е доста по-нисък и мачтите му са по-ниски, а турските кораби с техните високи мачти са улавяли по-добре слабия вятър - с горните етажи брамсели, бомбрамсели.
        Тъй като Меркурий е с доста по-нисък надводен борд, от близко гюлетата няма как да го уцелят /просто ъгъла на снижение на тогавашните оръдия не позволява да се снижи толкова/. Затова такелажа е много повече повреден. Дори и меркурий да пеме цяла залп от двата кораба - както на практика се получава, когато попада между два огъня той ще получи повреди по ветрилата, а не в корпуса - тоест няма да е застрашена плавучестта. На единият от турските кораби е свалена форбрам реята, което звучи доста правдоподобно. Падайки върху носовата част на кораба тя ограничава видимостта и дава възможност на руснаците да се оттеглят. Виж първия изстрел - дето се сваля гротмачтата на СЕлимие е твърде неправдоподобен - леко гюле не може да счупи толково масивно дърво, а и вятърът не е силен, за да счупи пукната мачта. Вероятно пак е уцелен някой от горните етажи!Чудно ми е защо турците не са взели брига на абордаж, както често са правели опити през войната 1787-91г.
        П.В.

Comment

За мен лично първия епизод е по-интересен, но и това, което прочетох е добре.
          Пламене, имаш ли нещо за шведския флот, като картинки?
          Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
          Неизвестен руски адмирал

Comment

Пламене, ако можеш напиши нещо и за първия епизод - на мен ми бе интересно това досега.

Comment

За Одзава: имам картинки за шведския флот от sailingwarships.com Освен това едно приятелче англичанин ми изпрати схеми на всичките шведски гребни и гребно ветроходни кораби като удеми, пойьоми, хемами, канонерски йолове и т.н. Ако имаш нещо наум - давай го!
              За мен също първият Меркурий е по-героичен и не защото капитанът му е шотландец, а защото той предприема нападателно действие - атакува далеч по-силен кораб и го превзема. Да не забравяме, че руснаците вземат Венус на абордаж, а екипажът на брига е около 100-120, а на голяма фрегата като тези на Чапман - даже някои ги наричат линейни фрегати и екипажа е около 400 души. Боят трае 2.5 часа, което значи, че отпорът на шведите не е бил символичен. Успехът на руснаците се дължи главно на няколко фактора - безветрието, маневреността на брига /движи се с гребла/, и изгодна позиция която заема- откъм кърмата на кораба. Бригът Меркурий /имам предвид от 1789г./ се прославя и преди, пленява шведски тендер - "Снопул", въоръжен с 12 оръдия. Тендерът е лек ендомачтов кораб, нещо като кораб за свръзка. тКапитан Кроун повежда рейдерска война срещу шведското корабоплаване и пленява 29 търговски кораба.
              Интересно е и друго.На борда на брига се намира жената на капитан Кроун - Марта Кроун, която превързва ранените.
              П.В.

Comment

Working...
              X