Зачудих се покрай тази мъгла, която не ни напуска от доста време, как са намирали посоката за дома предците ни в условия на мъгла или облачно време? Като за начало, въпросът ми е как са намирали дома, а и при условие че го намерят, как избягват плитчини и подводни скали, като се има в предвид, че светлина от фар не се вижда на повече от 20 до 50 метра в по-гъста мъгла?
После искам да обърна внимание на викингите. Как в пътешествията си от Берген, през Гренландия та чак до Нюфаундленд (а кой знае и колко по нататък) те успяват да се върнат? В типичното за тези морета време, звезди не се виждат зиме, а често се случва и Слънцето да остава закрито с месеци
. Компасът все още не е донесен от Китай, пък и не би свършил голяма работа, поради магнитните характеристики на района.
Чувал съм за следната теория, за която обаче не знам какво да мисля:
Викингите използвали т.нар. Слънчеви Камъни. Те представляват кристали, които имат свойството да променят цвета си когато ги насочиш към т.нар. "skylight". Не мога точно да преведа термина, но в общи линии това е слънчевата радиация, разпръсната от земната атмосфера. С помощта на тези камъни, както гласи теорията, викингите успявали да насочат кораба си на изток и към дома.
Има малко спънки в тази теория: слънцето не може да бъде единственият ориентир, тъй като то мени позицията си през годината. Пък и да не говорим, че цялата история с камъните е малко странна - аз лично не разбирам как работят
. Все пак знам, че бреговете на Исландия са богати на минерала, който се ползва и до ден днешен при изучаването на поляризацията.
Дори и камъните наистина да са научен факт, те все пак не могат да помогнат за ориентиране около плитчини и подводни скали, а такива има в изобилие.
Ако някой има идеи, моля да помогне при разрешаването на тази загадка
После искам да обърна внимание на викингите. Как в пътешествията си от Берген, през Гренландия та чак до Нюфаундленд (а кой знае и колко по нататък) те успяват да се върнат? В типичното за тези морета време, звезди не се виждат зиме, а често се случва и Слънцето да остава закрито с месеци
. Компасът все още не е донесен от Китай, пък и не би свършил голяма работа, поради магнитните характеристики на района.Чувал съм за следната теория, за която обаче не знам какво да мисля:
Викингите използвали т.нар. Слънчеви Камъни. Те представляват кристали, които имат свойството да променят цвета си когато ги насочиш към т.нар. "skylight". Не мога точно да преведа термина, но в общи линии това е слънчевата радиация, разпръсната от земната атмосфера. С помощта на тези камъни, както гласи теорията, викингите успявали да насочат кораба си на изток и към дома.
Има малко спънки в тази теория: слънцето не може да бъде единственият ориентир, тъй като то мени позицията си през годината. Пък и да не говорим, че цялата история с камъните е малко странна - аз лично не разбирам как работят
. Все пак знам, че бреговете на Исландия са богати на минерала, който се ползва и до ден днешен при изучаването на поляризацията.Дори и камъните наистина да са научен факт, те все пак не могат да помогнат за ориентиране около плитчини и подводни скали, а такива има в изобилие.
Ако някой има идеи, моля да помогне при разрешаването на тази загадка
. Писали са подробни лоции и портулани, в които е писало примерно, че кулата на катедралата трябва да е в створ / на една зрителна линия/ с върха на планината и тогава ти си еди къде си. Ориентирали са се се по планински върхове, които се виждат на десетки километри. По характера на дъното, по водораслите, по теченията, по наличието на птици /значи наблизо има суша/, по дима от огньове /и вулкани/, по миризмата на вятъра, по слънцети и звездите /най-сигурното/, по вкуса на водата и т.н. В средиземно море не е било особен проблем. В океана преди 13-15 век рядко са плавали, а тогава са имали вече компас.

Comment