Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нагато vs. The Mighty Hood

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Нагато vs. The Mighty Hood

Понеже стана въпрос за сравнение междутези два кораба реших да отворя отделна тема където да изнесем фактите и да сравним техните възможности.
    Понеже този път ме мързи да изнасям фактологи (ако все пак на някого му е любопитно ще напишем нещо) ще мина директно към съпоставката.
    И понеже ми е най-интересно ще запо4на със скоростта.
    Мицу(гледам него защото е по-бърз) на изпитанията постига 26.728 възела при водоизместване от 33,750 тона и мощност 87,494.
    Най-високата скорост постигната от Худ е 32.07 възела при водоизместване от 42,674 тона и мощност 151 280 конски сили.
    Това показва адмиралтейски коефициент(приравнен към 29 възела като средноаритмети4но на техните скорости и за съпоставимост) 194 и 326 съответно за Нагато и Худ.
    Сега да сметнем на каква скорост биха могли да раз4итат двата кораба в бойни условия, т.е. пълно водоизместване и без форсаж на машините.
    Нагато има пълно водоизместване 38.500 т и проектна мощност 80 000 кс.
    За Худ показателите са 47.429 т и 144 000.
    Данните са към момента на постъпване в строя.
    Бойните им скорости биха били 25.2 за Мицу и 30.8 за Худ.
    Мисля цифрите са достатъ4но красноре4иви.
    Сега за защитата на цитаделата:
    При Нагато цитаделата е защитена от 305 мм главен, вертикален пояс с висо4ина 2.74 м. Цитаделат на Худ се прикрива от броневи пло4и със същата дебелина но разположени под ъгъл 12 градуса и високи 2.9. О4евадно вертикалната защита на Худ е по-добра.
    Хоризонталната защита и на двата кораба съдейки по описанията е доста голяма манджа с грозде 4иито основни съставки са палуби с дебелина до 3 , пастваме директно от сорсовете пък който иска да си гадае, за мен хоризонталната им защита е еквивалентна.:
    Нагато:
    Кормовая палуба изготавливалась из бронелистов НТ толщиной 38-25 мм. По краю бортового бронепояса проходила главная палуба толщиной 70 мм (броня НТ). Под главной палубой находилась средняя палуба. Толщина средней палубы составляла 51 мм, по краям палуба соединялась с нижним краем бортового бронепояса в 1.524 метра ниже конструкционной ватерлинии. Края, располагались под углом к борту и выполнялись из трех наложенных друг на друга бронеплит толщиной 25 мм (НТ). Нижняя палуба была толщиной 76 мм (НТ), равно как и вторая средняя палуба в районе кормы.
    Худ:
    Decks (Horizontal)
    Forecastle: 1 - 2in / 4.4cm - 5cm
    Main: 1 - 3in / 2.5 - 7.6cm (averaged 2in / 5.1cm on the slope)
    Upper: in - 2in / 1.9cm - 7.6cm
    Lower: 1 - 3in / 2.5 - 7.6cm (3in / 7.6cm amidships in vicinity of boiler rooms)

След малко продължаваме с въоръжението, 4аст която предполагам пове4ето о4акват с нетърпение.

След кратко ровене в нета намерихме оценки за ка4еството на закалените броневи пло4и на японските и британски кораби към разглежданият период, както се и о4аква в пола на британската броня, като посо4еното превъзходство е 7,2%, което ще ре4е 4е 305 мм пояс на Худ е еквивалентан на 327 мм от японска стомана, ова ще ни потрябва когато смятаме зоните на свободно маневриране.
    Last edited by Gaden Gogi; 02-05-2006, 21:54. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Независимо че Нагото се води за линеен кораб и има по-добра хоризонтала защита, залагам на Худ.След модернизацията нещата се променят
    П.В.

Comment

А защо смяташ че има по-добра хоризонтала защита? и двата имат някаква мешавица с еднаква сумарна дебелина.
      А Худ просто не е модернизиран. Ако беше минал нещо подобно на Ремонт и Реконструкция би бил супер-пупер чудовище и по-добър от повечето линкори през ВСВ.
      Като имам малко повече време ще си поигра с балистичната програмка, хубавото е че японските снаряди през разглежданият период са пректически британски образец и няма да се мъча много с коефициентите за качество на снаряда, а за балистичните си имам достатъчно данни.

Comment

Първо дори и както е построен Нагато има по-дебели палуби върху машинното от по 70мм, за разлика от тези на Худ, които са 25-51мм.При погребите са приблизително еквивалентни, а и на двата палубите са от НТ стомана - тоест по-близко до корабостроителната отколкото до хомогенната броня, каквато се прилага по-късно и в двата флота като Дстомана, Викерс-нецементирана и т.н.През 30-години Нагато е модернизиран - погребите стават 165мм - втори и четвърти, трети е 178мм, а първи е непроменен /на основната палуба+70мм горна+лодъчна - не помня колко беше - май 38мм.Скосовете също нарастват - на пъра кула стават 283мм с изтъняване до 127мм
        П.В.

Comment

Какво общо има модернизираният Нагато тук?Ако ще сравняваме модернизирани кораби QE го отвява тотално. Относно бронята на Худ : в хоумпейджа му съвсем друго пише, и аз съм привел цитат точно от там и точно за МКО изрично е подчертано колко е.

Comment

Точно сега смятам зоните според таблиците тук: http://www.geocities.com/kop_mic/ и получих следния резултат за 1922 г.
            1. за Худ зоната на свободно маневриране е от 30 000 до 34 000 ярда. Това обаче е в обсега на оръдията на Нагато, без Худ да може да отговори на огъня. Според същите таблици британското оръдие стреля до 29 000 при 30 градуса. Ако Худ се приближи за да използва артилерията си зоната му на свободно маневриране става отрицателна.
            2. за Нагато зоната е съответно е 26 000 – 28 000 ярда.
            Трябва обаче да отбележим и 5 възела превъзходство на Худ, следователно тактическото преимущество да започне и прекрати боя, както и избора на дистанция и курсов ъгъл е за него. Така че като цяло за мен резултата е 1,5:0,5 за британскя кораб.
            Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
            Неизвестен руски адмирал

Comment

то по тези таблици и Нагато няма никаква зона на свободно маневриране
              Отделно дето те са силно съмнителни, което е доказвано нееднократно
              А ти сметна ли че поясът на Худ е наклонен? а разликите в качествот на бронята?
              Отделно дето хич не ги виждам да се стрелят на тази дистанция (в смисъл ефективно) още по малко пък през 20-те.
              И правилно ли подразбирам че даваш 3:1 за Худ?
              Аз да сметна ли с моята програмка?
              Ако сме свършили с това нека се занимаем малко с алтернативщина:
              Предвид наличието на послезнание как бихте модернизирали Нагато?За Худ мисля няма съмнения-по образещ на ремонт и реконструкция

===============
              а на Худ започва от 27 000, пак според тези таблици и ако броим поясът за вертиален, а той не е, имам чувството че форумът води до сериозна форма на недовиждане
              ===============
              като говорим ефективно пробиване
              Last edited by Gaden Gogi; 04-05-2006, 15:29. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Gaden Gogi написа
                то по тези таблици и Нагато няма никаква зона на свободно маневриране
                Отделно дето те са силно съмнителни, което е доказвано нееднократно
                А ти сметна ли че поясът на Худ е наклонен? а разликите в качествот на бронята?
                Отделно дето хич не ги виждам да се стрелят на тази дистанция (в смисъл ефективно) още по малко пък през 20-те.
                И правилно ли подразбирам че даваш 3:1 за Худ?
                Аз да сметна ли с моята програмка?
                Ако сме свършили с това нека се занимаем малко с алтернативщина:
                Предвид наличието на послезнание как бихте модернизирали Нагато?За Худ мисля няма съмнения-по образещ на ремонт и реконструкция

===============
                а на Худ започва от 27 000, пак според тези таблици и ако броим поясът за вертиален, а той не е, имам чувството че форумът води до сериозна форма на недовиждане
                ===============
                като говорим ефективно пробиване
                смятал съм го наклонен, ама други таблици нямам :sm186:
                Неизвестен руски адмирал

Comment

Аз имах предвид че дори в тези таблици пише различно от това което ти казваш.
                  А относно имането: имам чувството че ако си поглендеш пощата ще се окаже че вече имаш много сладък софтуер за външна балистика, имай предви добаче че преди да правиш разни сметки трябва да настроиш показателите за балистиката и здравината на снарядите, това става най-лесно като имаш реални показатели и променяш коефициентите докато получиш достатъчно близки стойности, първо почни с балистиката.

Comment

Мммм благодаря. Струва ми се вече имаш МК от три поредици. Ще проверя пак зоните ама май така ги сметнах
                    Неизвестен руски адмирал

Comment

Abe то аз на японец много вяра не хващам, айде дори да пренебрегнем изторията ама две години вече си чакам сладоледа
                      Иначе както казах поне с качествотона снарядите ще е лесно защото са еднаква конструкция, а в наввейпонс-а има данни за балистиката които са достатъчни.
                      Съвети: понеже няма са съвпадат съвсем гледай за максималната далекобойност, и сравнявай ъгъла на възвишение с дадената далекобойност като променяш аеродинамичното качество докато постоигнеш достатъчно близки показатели.
                      Аз съм го правил за британските 343 и германските 305 мм, когатоси сравнявах Тайгър с Дерфлингер, данните се получиха достатъчно близки.

Comment

Maлко офтопик - ама на две предложения за сладолед чувам че не обичаш да те черпят. Следващия път ще ядеш ако и да не искаш.
                        Неизвестен руски адмирал

Comment

Ами аз предложения не ям, тикато знаеш 4е ще се срещаме и знаеш какъв сладолед оби4ам (шоколадов) защо не донесе направо кутията,а? а вместо това се възползуваш от моята вродена скромност
                          Делта сега са пуснали едиш какаов който много ми се ослажда:
                          И за да не пълен оф топ темата предлагам да преминем към сравняване на Нагато с Кралицата.Някъде го бях писал 4е Малая при пълен товар без форсаж би трябвало да вдигне 23,5, демек два възела по-малко от Нагато като поясът е вертикален но 330 мм.....

Comment

дискусията е много интересна, но бих искал да задам няколко въпроса:
                            ширината на пояса на Нагато /основният е 2.74м/, а на изтъняващият 152-76мм колко е ?Според руските източници е 0.76м, а според Натан Окун, който е имал достъп до оригиналните чертежи на кораба, предоставено ми от военния архив е един фет 0.3044м.
                            Освен това нагато има защита върху погребите от още един бронелист от 25мм НТ. Така се получава 25-38+70+50НТ на машините и на погребите 25-38+70+75мм.Освен това той има и солиден скос - 76мм, вярно съставен от 3 листа по 25мм, които донякъде намаляват неговата здравина.Да не забравяме че и двата кораби имат палуби от високоеластична стомана, която е по-близо по качество до корабостроителната, отколкото до хомогенната бронирана, създадена по-късно.
                            Освен това какво значи по-качествена броня?С по-висока твърдост ли, по-мека, по-гъвкава, какви са реакциите на бронята върху снаряда?
                            П.В.

Comment

De Ruyeter написа
                              Освен това той има и солиден скос - 76мм,
                              всички имат скос по това време..........поправка, всички без американците
                              De Ruyeter написа

Освен това какво значи по-качествена броня?С по-висока твърдост ли, по-мека, по-гъвкава, какви са реакциите на бронята върху снаряда?
                              Нали много четеш? нали Окун е голям експерт? еми явно не си чел неговите обяснения по въпроса, а данните са от неговата страница.

Comment

Working...
                              X