Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Морската конвенция от Монтрьо

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Морската конвенция от Монтрьо

    Някои може ли да ми даде линк за Морската конвенция от Монтрьо щото не го го знам как се пише на английски да си го намеря сам
    No job
    No money
    No girl
    No problem

    #2
    Речено-сторено. Поискано - дадено:
    http://www.turkishpilots.org/DOCUMENTS/montro.html :rock:
    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
    Неизвестен руски адмирал

    Comment


      #3
      Много благодарско
      No job
      No money
      No girl
      No problem

      Comment


        #4
        Конвенцията от Монтрьо ( обн. ДВ бр. 186 от 19.08.1936г., поправка ДВ бр.ц 195/31.08.1936г. ) е петият по ред многостранен акт от датата на Одринския мир от 14.09.1829г., когато въз основа на двустранен международен договор Босфорът и Дарданелите са открити за търговското корабоплаване на всички страни, които са в мир с Високата порта ( чл. 7, ал. 4 ).
        Първата многостранна конвенция за Проливите е подписана в Лондон на 13.07.1841г. В нея е продължен установения в отделния текст на Ункяр - скелеския договор от 08.07.1833г. режим за забрана на преминаване на военните кораби на всички страни, освен при изрично противно споразумение между подписалите държави.
        В конвенцията за Проливите, приложена към Парижкия договор за мир от 30.03.1856г. е потвърдена забраната за преминаване на военни кораби, както по време на война, така и по време на мир.
        Същият режим е запазен и Лондонския договор от 1871г. с известни изключения за турските военни кораби.
        В Севърския договор за мир от 10.08.1920г. е прието началото за пълна свобода за плаването на търговските и на военните кораби на всички страни, както във време на мир, така и във време на война. Едновремено с демилитаризирането на Проливите е учредена международна комисия, разполагаща с широси права относно корабоплаването в Босфора и Дарданелите. Този договор не е влязъл в сила.
        Севърският договор е заменен от Лондонския договор от 24.07.1924г., съдържаща отделна конвенция за Проливите. Основните положения на конвенцията са: свобода на търговското корабоплаване; демилитаризация на бреговете на Босфора и Дардалнелите.
        Конвенцията от Монтрьо запазва само първото начало - свободата на търговското корабоплаване. Режимът на демилитаризиране и ограничаване правата на Турция е отменен и заменен с пълния суверенитет на Турция.
        Текстът на Конвенцията от Монтрьо, освен в Държавен вестник, е публикуван в Сборник на международни актове и договори, С., 1948г.
        SEMPER AGRESSUS

        Comment

        Working...
        X