Интересно ми беше да прочета дадената тук конкретика: кой с какви кораби и как точно, но извън нея това поражение е символ на промяна. Среди-земно море, което е мислено като център (среда) на земята, Medi-terra, престава да бъде такъв център и той се измества на северо-запад, към Северния Атлантик, където е и в момента. Иначе Филип ²² е бил велик владетел, но се проваля в стремежа си да бъде стожер на католицизма по цял свят, няма този капацитет. Пък и Испания е в постоянна война десетки години преди това: с турци, участие в религиозните войни във Франция, а накрая и с Англия. Колкото и да идва сребро от Новия Свят, това си е изтощение на ресурси, включително и на човешки такива, което тогава все още не е мислено като основна цел в една война. Докато Англия, обратното, практически от Хенри 7 нататък не е водила война със съседите си.
Искам да кажа, че според мен тази война е предварително загубена независимо от това с какви сили са участвали страните, какви главнокомандващи са имали и т.н.
Искам да кажа, че според мен тази война е предварително загубена независимо от това с какви сили са участвали страните, какви главнокомандващи са имали и т.н.
Comment