Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Стратегически военноморски планове на Антантата и Централните сили

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Стратегически военноморски планове на Антантата и Централните сили

    Предлагам в тази тема да разгледаме не само Плановете на Руската империя, но и на останалите държави - Великобритания, Франция, Италия и Япония от Антантата и Германия, Австро-Унгария и Турция от Централните сили

    Започвам с най-могъщата морска сила - Великобритания.Към 1914 Кралският флот е най-големия в света - състои от 14 дредноута, 9 линейни крайцера, 40 броненосеца, 34 броненосни крайцера и 71 леки и бронепалубни крайцери.Есминците са към 130.Съобразно плана на Адмиралтейството този флот е концентриран в основната си част в Северно море и Северния Атлантик, като има за цел няколко неща:
    1. Защита на комуникациите;
    2. Осъществяване на далечна блокада на немските пристанища;
    3. Унищожаване на противника в генерално сражение съобразно приниците на Махан и Коломб;
    Освен това да не забравяме, че английският търговски флот се състои от 5686 парахода и 689 ветрохода и представлява 43% от световния търговски флот.
    Към 1914г. една английска ескадра е базирана в Средиземно море - на Барклай Милн - линейните крайцери Инвинсибъл, Индомитейбъл и Индефатигейбъл и 4 броненосни крайцера на контраадмирал Трубридж - Блек Принс, Дюк ъф Единбург, Уориър и Минотавър.
    Last edited by De Ruyeter; 13-10-2005, 10:55. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
    П.В.

    #2
    Втората държава от Антантата, която има значим търговски и военен флот е Франция.Към началото на ПСВ тя има 20 или 24 броненосеца, нито един дредноут или линеен крайцер /зимата на 1914 и пролетта на 1915г./ започват да влизат в строя дредноутите тип Курбе.Французите имат 18 броненосни крайцера и 20-на бронепалубни нито един лек, значително количество стари въглищни есминци.Франция отделя 34: от военния си бюджет са флота за разлика от Англия където цифрата е 63%. Основни стратегически цели на френския флот са контрол в източната част на Средиземноморието, прикриван на прехвърляните войски от Сенегал и Северна Африка във Франция, патрулиране в Бискайския залив и Ла Манш.
    П.В.

    Comment


      #3
      Третият флот е Руският императорски флот.10 години след Цушима и Руско-японската война флотът представлява една многопластова картина.От една страна офицерите, както и матросите страдат от комплекса "Цушима" - тоест, че руският флот е по-слаб от потенциялния си противник и трябва да води предимно отбранителни сражения.Това мнение се споделя и в обществото.От друга страна благодарение на непрекъснатите учения, стрелби и т.н нивото на флота, техническата култура на следцушимския период са повишени и подобрени.Към 1914г. на Балтика Русия разполага с броненосците Слава, Цесаревич, Андрей Первозваний и Павел1.Четирите Гангута, макар и завършени са във въоръжен резерв.На Балтика има 6 броненосни крайцера 3 тип Баян, Рюрик2, Россия и Громобой, няколко стари бронепалубни - Аврора, Диана.Целта на руснаците е да се отбраняват от Флота на откритото море като създават минно-артилерийска позиция, от Поркала-Уд до Нарген, а от фланговете се пази от брегови батареи.Зад нея се разполрагат броненосците и дредноутите които с далечна стрелба пречат да се извършва тралене пре дългото 9.5км поле.

      Руският Черноморски флот запазва числеността си - не е е унищожен при Цушима.Там руснаците разполагат със 7 броненосеца - 2 изпълняват брандвахтена служба - Григорий Победоносец и Чесма.Осталите 5 са ядрото на флота до встъпването на 3-те дредноута клас Императрица Мария.Бронепалубните крайцери са 2 Очаков и Кагул.Флотът има 12 средни есминеца и 6 големи.Командващ е адмирал Еберхард.
      Основни цели на Черноморския флот са защита на руското крайбрежие /Севастопол е главна база/, като се отчита, че поне на първия етап от войната България и Румъния ще бъдат неутрални.Като основен противник се разглежда Турция и се обсъждат възможностите за блокада на Цариград и на подвоза на суровини, въглища и т.н към терската столица.
      Last edited by De Ruyeter; 13-10-2005, 16:50. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
      П.В.

      Comment


        #4
        Ако може една добавка за руския план за война на море. Специално за Балтийско море се разработва през 1912 г. една уникална тактика - така наречената минно-артилерийска позиция, нещо, което после си става класика за този театър на военни действия. Това е линията Нарген, Порккала-Удд,която по-късно в литературата като например История первой мировой войны 1914-1918 гг. — М.: Наука, 1975. се нарича Централна позиция.
        Доколкото съм чел , имало е и план на адмирал Есен, за атака, но той е отхвърлен още през 1908г.
        Така че, отново сме свидетели как първо на море се раждат, парадоксално действително, идеите които после ще владеят на сушата, в случая, позиционната война.
        За Черно море, знам, че е имало план, а ла далечната блокада на британците, но в случая на Босфора. Това , естествено се е променило, с идването на Сушон с "Гьобен" и "Бреслау". В случай на победа, сухопътно, все пак е имало идея за атака на пролива с десант.

        На 10 февруари 1913 между Франция и Англия е подписано морско съглашение. По него французите действат почти изключително в Средиземно море. Английското адмиралтейство по никакъв начин не координира своите планове с сухопътните си сили. Някакъв тих ужас. Британия е предвиждала да владее моретата, а ла Наполеоновите войни. Нямало е конкретни задачи, само идея за блокада.

        Темата e адски интересна, аз никога не съм се сещал че е важна, така че браво
        Last edited by von Danitz; 13-10-2005, 23:11.

        Comment


          #5
          Аз отбелязах, че Руснаците, страхувайки се от немския Балтийски флот разработват дефанзивна стратегия - минно поле с ширина от Нарген на юг и Поркала Уд на север /близо до Хелзинки/.Дълбочината е 55 кабелта.Там са наблъскани няколко хиляди мини с цел да се попречи на евентуално настъпление на германците през Рижкия залив.От сушата ЦМАП я пазот мощни фортове с оръдия калибър 203-305мм, носещи имената на генерали от Руско-турската война от 1877-78г.Обручев, Тотлебен, Гурко и т.н.Зад ЦМАп се разполага линейни флот, чиято цел е да брани позицията.
          Днес обаче мисля да продължа нататък с другите страни от Антантата.Япония - тя излиза като страна победител от Руско-японската война, макар и флотът и вече в основната си част да старее.Към 1914г. тя разполага с 10 стари броненосеца - Миказа, Шикишима, Асахи, Фуджи, Ретвизан, Пересвет, Победа, Николай 1, Орел и Полтава, 6 нови - Сецу, Кавачи, Аки, Касий, Катори и Сацума, 13 броненосни крайцера, 2 броненосеца за брегова отбрана, 12 бронепалубни крайцера, 4 леки, 40-50 есминци и миноносци.Дредноути към 1914г. няма.В строя са влезли 2 линейни крайцера - построеният в Англия Конго и 2-ят от серията, мисля че беше Хией.
          Плановете на Япония, която от 1902г. е в съюз с Великобритания, която я подсигурява с ноу-хау за корабите са агресивни.Те хният стремеж е завладяване на германските колонии в Тихия океан - Циндао, Бисмарков архипелаг, охрана на корабоплаването в Пасифика и индийския океан и унищожение на рейдерите.
          П.В.

          Comment


            #6
            Последния ред се отнася за споразумението от 18.08.1914 г. между Япония, Франция и Англия. Първоначално зоната на отговорност на Япония е северно от паралела на Шанхай. "Тоне" и "Хирадо" са предадени на адм. Джерам да преследва немските рейдери.

            нЕ Е много по темата, но ето руското планиране на Руско-Японската война

            Last edited by Odzava; 14-10-2005, 10:23.
            Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
            Неизвестен руски адмирал

            Comment


              #7
              Ох, ооох, таз болна тема, руско-японската, Чонката кви ги беше писал, Портартурската ескадра беше станала Португалска.... мани, мани

              Comment


                #8
                Ако искате може да си спретнем отделна тема за Руско-японската война иплановете на воюващите страни
                П.В.

                Comment


                  #9
                  Я си давай ти за плановете на българския и турския флот

                  Comment


                    #10
                    Чакай, чакай малко, както се пее в една песен да извъртя държавите от Антантата.
                    През 1915 г. на страната на Тройния съюз се вклюва Италия, която при избухването на ПСВ декларира своя неутралите, макар че по това време е съюзник на Германия.Явно противоречията й с Австро-Унгария са големи, пък и още е болезнен спомена от Лиса 1866г.
                    И така италианците както винаги не са готови /явно от задиряне на жени, дрънкане с мандолини и пиене на вино/ флотът е останал на по-заден план.Така или иначе Адриатическото крайбрежие не е укрепено - само Венеия и Таранто са защитени донякъде.Бириндизи изобщо не е защитена база.Към 1914г. италианският флот не е малоброен само поради факта, че има 4 дредноута /2 са завършени през войната/, 4-те гигантски линкора Франческо Карачоло с 8х380мм оръдия и скорост 28 възла остават недовършени.Освен тях италианците имат 10 броненосеца, 9 броненосникрайцера, 2 малки колониални, 12-на леки и бронепалубни, подводници и есминци.Основната цел на италианците е да блокират Адриатическо море и да не позволят на австроунгарците да излязат в СРедиземно море.Започва да се създанва т.нар. Отрантски бапаж.Отделно италианците очакват да действат срещу флота на Двуединната монархия съвместно с флота на Франция и леки сили - крайцери, есминци, изпратени от Великобритания.
                    П.В.

                    Comment


                      #11
                      Турските планове от 1914 г. включват защитата на Дарданелите и Истанбул от руски десант. Пламен ще постна флота.
                      Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                      Неизвестен руски адмирал

                      Comment


                        #12
                        ако искаш ще ти постна и бреговите батареи, защитавали Дарданелите - брой и калибър на оръдията
                        П.В.

                        Comment


                          #13
                          Имам ги. Ама няма време да ровя сега точно, че творя Не мога да намеря руското планиране преди ПСВ. Хубава книжка беше. Но малко по малко.
                          Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                          Неизвестен руски адмирал

                          Comment


                            #14
                            ок, ще бъде много хубаво всеки да пише и поства това, което се сеща

                            Главният опонент на Великобритания в борбата за колонии, пазари, а оттам и морски противник е Германската империя на кайзер Вилхелм 2.Морското въоръжаване и подготовка на кадри в продължение на 25г. от Тирпиц дава плодове и в навечерието на ПСВ флотът на Германия е на второ място след британския.Към 1914г. той се състои от 14 дредноута, 4 линейни крайцера, единият от които - Гьобен е базиран в Средиземно море в Пула, 22 броненосеца, 8 броненосеца за брегова отбрана, 9 броненосни крайцера, 41 леки и бронепалубни, над 100 есминеца и миноносеца, и незначително количество подводници.
                            Плановете на ФОМ /флот на откритото море/ са следните:
                            Генерално сражение с Гранд флийт, като предварително се отслаби след унищожаването на дредноутна ескадра или ескадри, която трябва се увлече в капан и унищожи;
                            сриване на търговските комуникации чрез рейдери /надводни главно/.Дотогава никой не използва подводниците за унищожаване на надводни кораби.Тяхната основна роля е разузнаване и и сигнализиране за диспозицията на вражеския флот.
                            По отнощения на Балтика немците я разглеждат като второстепен театър и там са пратени броненосците Вителсбах - 5 ед. и броненосците Кайзер - 5ед., старите броненосни крайцери, Роон, Йорк, Блюхер гастролира от време на време, Принц Адалберт, Принц Карл и т.н.Освен това в Балтика има и 2-3 нови крайцераот типа Магдебург, Любек и т.н. и 20-на есминеца и миноносеца, както и голяма част от миночистачите.

                            Далеч зад Германия изостава Австро-унгарския военноморски флот.Независимо от това за лазурната Адриатика, която лесно може да бъде блокиране при Отранто и този флото е множко.Към 1914 г. Австро-Унгария има 3 дредноута /още един влиза в рая на 1914г./, 9 броненосеца, 2 броненосеца за брегова отбрана, 2 броненосни крайцера, единият от които по-скоро прилича на скоростен броненосец 10-на леки и бронепалубни крайцери, 30-на есминеца и миноносеца /казвам по памет/, малко подводници.Основна цел на този флот е борба с италианския, бомбардировки на укрепените пристанища по море и въздух /австроунгарците имат 90 хидроплана срещу 65 италиански/.През войната най-моного надежди се възлагат на леките сили - леки крайцери, есминци, а ролята на линкорите е прикриване на тяхното отстъпление, обстрел на стратегически пунктове по италианското крайбрежие.
                            Last edited by De Ruyeter; 14-10-2005, 14:27. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                            П.В.

                            Comment


                              #15
                              Е нали италианците се предполага да са съюзници с австрийците, поне в началото на войната, нямали ли са някакъв общ план срещу Франция?

                              Comment

                              Working...
                              X