Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Снимки на миноносците тип "Дръзки"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Гвардейски полковник написа
    Ето две снимки на макета от НВИМ. Не можах да убедя тамошните "корифеи", че това е видът на кораба от 30-те и 40-те години на миналия век! За това седи в залата за Балканската война.
    Сладури! А те не четат ли литература по въпроса. Поне Чоната да бяха питали. А Илия Тодоров толков адобре го е описал. Ех, в България всеки упорито пише и прави това от което най-малко разбира. Вероятно и за мен също се отнася, но ....

Всъщност вида на кораба е от периода 1934-1942 г. Обаче не виждам оръдията "Рейнметал" и MG-34, акое от този период. Ако е преди това - какви са тези торпедни апарати? Ако е след това - къде са му оръдията "Шнайдер"? Вероятно кораба е представен като събирателен образ - всичко в кюпа, жалко. Ако и това става в НВИМ, какво да говорим за достоверността на другите източници. :wo-oh:
    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
    Неизвестен руски адмирал

Comment

ЕЙ, АЗ СЪМ СЛОЖИЛ ДВЕ ЕДНАКВИ СНИМКИ!!! Колкото до оръдията, просто липсват от макета. Между другата виждал съм снимки на модернизираните кораби с картечници "Максим" по бордовете, а не с МГ34!!!

Comment

ЕЙ, АЗ СЪМ СЛОЖИЛ ДВЕ ЕДНАКВИ СНИМКИ!!! Колкото до оръдията, просто липсват от макета. Между другата виждал съм снимки на модернизираните кораби с картечници "Максим" по бордовете, а не с МГ34!!!
        Сигурен ли си, че са били "Максим"? Невероятно е да сложат такива картечници 1936 г. още повече, че и други кораби получават MG-34. Ако не те затруднява, би ли постнал споменатата снимка.
        Неизвестен руски адмирал

Comment

Благодаря за стегнатия отговор!!!
          Последно - Къде е този Черни нос, пардон за неосведомеността! :kill_myse

:fahr39:
          От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Odzava написа
            Сигурен ли си, че са били "Максим"? Невероятно е да сложат такива картечници 1936 г. още повече, че и други кораби получават MG-34. Ако не те затруднява, би ли постнал споменатата снимка.
            Ще отнеме време! Трябва да се поровя из архива си.:tup:

Comment

танкиста от Харков написа
              Благодаря за стегнатия отговор!!!
              Последно - Къде е този Черни нос, пардон за неосведомеността! :kill_myse

На около 35-40 км южно от курорт "Шкорпиловци" и около 25 км северно от Бели нос. Намира се на около 100 км южно от Варна. Потърси в Гугъла карти на България и като напишеше "България карти" ти вади доста. Търсиш дребномащабна интерактивна карта и там си пише.

Ще отнеме време! Трябва да се поровя из архива си.:tup:
              Добре, аз утре ще сложа с MG-34
              Last edited by Odzava; 25-12-2007, 17:59. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
              Неизвестен руски адмирал

Comment

Eто обещаните снимки! Има такова чудо-"Максим-Шпандау 08" на миноносците!:twisted:

Comment

Eто обещаните снимки! Има такова чудо-"Максим-Шпандау 08" на миноносците!:twisted:
                  Вярно. Май на кърмата е сложена такава картечница. Хм ... не го знаех, а и никъде не беше писано. Макар на втората снимка да не се забелязва веднага. След това там ще сложат MG-34. Но интересно е и друго - преди да бъдат превъоръжение миноносците "Шнайдерите" са поставени в диаметралната плоскост на кораба.
                  Last edited by Odzava; 26-12-2007, 12:34. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                  Неизвестен руски адмирал

Comment

:kill_myse Намирам едни много лоши, като качество снимки, за които се твърди, че са от "Дръзки" Те са от вестник "Морски прегледъ", едно много интересно издание от времето на ВС война и преди нея. За жалост, освен полиграфичните проблеми, хартията е мокрена многократно и почти е изядена от микроорганизми. Намерих няколко броя от вестника преди доста години и ги съхранявам и препрочитам от време на време и все по нещо излиза интересно. Та и сега намерих тези две снимки от "Дръзки"
                    :38: Интересни са обаче сентенциите по вестника. :38:

Comment

Според мен е невъзможно да бъде оппознат миноносеца, който е сниман поради факта, че тогава те са носели литерно обозначение. А самите миноносци не са снимани така, че са се вижда полубака им. Обаче може да се каже със сигурност от кой период са - 1934-1942 г. На първата снимка се вижда картечница "Максим-Шпандау", които са били поставени на кърмата именно в този период.
                      Иначе в заглавието на весника няма нищо необичайно. Това е периода на активно пропагандиране на морските идеи сред българското общество и лобиране за закупуване на нови кораби от страна на моряците (адм. Вариклечков тогава е адютант на Борис ²²²). Като цяло правилна политика, но "Искахме най-доброто, стана както винаги" :x
                      Неизвестен руски адмирал

Comment

Точно гледах горните постове и ми направи впечатление насочената нагоре цевъ на картечницата. А ти ме изпревари скоростно!
                        :rock: Обаче нещо ме чуди!!!
                        :1087: Не е ли много издължена фунията на огнеприкривателя. Едно време, като реставрирах една такава - пехотна и една Шварцлозе, на последната, фунията беше доста по дълга от тази на Максима.
                        :38: Да не е някакъв морски вариант или наше арсеналско подобрение!?!??

Comment

Нямам идея защо е толкова дълъг огнеприкривателя :sm186: До колкото съм чел картечниците са поставени 1934 г., но не знам от къде са ги взели. Вероятно са от складовете на пехотните части или са от някоя ПВО батарея. Не съм чел да са дорабтвани, но и това е вероятно.
                          Неизвестен руски адмирал

Comment

:1087: Подигам въпроса неслучайно!
                            Имам една снимка от 1936 г, на открити от полицията в един таен склад оръжия и боеприпаси.Там има три картечници Люис, вероятно трофей от ПСВ, на които са изработени и добавени фабрични триноги. А те конструктивно нямат такива! И май са правени в нашия Арсенал!
                            А картечниците Максим нямат такъв огнеприкривател, на моделите които съм гледал. Там си е направо една тръбица до към 1/2 цола.
                            Най вероятно, фуниите са направени за да пазят нагретите цеви от водни пръски. И както ги гледам насочени нагоре явно, че са на станоци с възможности за противосамолетни стрелби! :kill_myse

Comment

Така е. Картечниците са сложени като защита на корабите от самолети. Станоците, на които са поставени едва ли са оригиналните. Обаче никъде не съм срещал информация по въпроса. Така, че е възможно да са добавени разни неща в Арсенала, но аз лично не мога да отговоря категорично.
                              Неизвестен руски адмирал

Comment

Екипажен списък на "Дръзки" от Ноември 1912

Привет на всички, които се интересуват от историята на ВМФ!
                                Някой ще ми каже ли има ли шанс да се открие екипажен списък на "Дръзки" от Ноември 1912. Разбирате, че става дума за времето от атаката срещу "Хамидие". Освен името на командира - тогава мичман първи ранг Георги Купов, кои са били останалите членове на екипажа? Зная, че е имало наградени с ордени...
                                Някой може ли да помогне?
                                Last edited by C/E; 26-08-2008, 10:26.

Comment

Working...
                                X