Гледаме си вчера глупостите по Дискавъри (от сорта да гърмят модел на Тигър с въздушна пука за да ни обяснят подкалибрените снаряди) и извднъж: Дриим сити, кораб град, на мене естественно ми беше интересна ко0нструкцията на коритото. Смятали да го правят (корпуса) съставен от отделни МЕТАЛНИ понтони, щото нямоло как иначе да го съберат, само това като го чух и почна да ми се струва много афиф идеята (после ще обясня защо) за силовата установка нищо не казаха и т.н.т дискавърски глупоисти.
Сега замечатката: те хубаво ще го съберат от стоманени понтони, ама как смятат галфоните да го обслужват? все пак такива докове няма, къде къде по-логично би било да е от армиран бетон, екстремално лесна поддръжка, никаква корозия, с годините бетонът само става по-здрав, лесен ремонт (ако се налага) евтино строителство, лесно такова, достъпни материали, по-добра термоизолация....
За машини аз лично бих сложия ядрена установка, по груби сметки (мои сметки) 120К коня за 8 възела, 220 К за 10, ама ние за никъде не бързаме....
та има ли и други дето им е интересно?
Сега замечатката: те хубаво ще го съберат от стоманени понтони, ама как смятат галфоните да го обслужват? все пак такива докове няма, къде къде по-логично би било да е от армиран бетон, екстремално лесна поддръжка, никаква корозия, с годините бетонът само става по-здрав, лесен ремонт (ако се налага) евтино строителство, лесно такова, достъпни материали, по-добра термоизолация....
За машини аз лично бих сложия ядрена установка, по груби сметки (мои сметки) 120К коня за 8 възела, 220 К за 10, ама ние за никъде не бързаме....
та има ли и други дето им е интересно?
Comment