Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пиратството - пирати, корсари и буканиери
Collapse
X
-
"Under the black flag"
Don C. Seitz, 1925
"Under the black flag"
David Cordingly, 1995
"A general history of the pirates" (the pyrates?)
Captain Charles Nonson, 1998
"Pirates and buccaneers"
Peter F. Copeland, 1947
"Piracy in the ancient world"
Henry A. Omerod, 1924
"Pirates, privateers and rebel riders"
Lindley S. Butler, 2000Last edited by ISTORIK; 26-05-2005, 22:11.Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
-
Аз израснах донякъде с книгата на Нойкирхен и лично я намирам за най-добрата история на пиратите, която е написана така че да се хареса както на хора със задълбочен интерес по темата, така и на такива които искат да придобият най-обща представа за пиратите. Оsprey Elite 67 The Pirates мен леко ме разочарова. Някой знае ли къде в света има музей, посветен на пиратите? Аз все се чудя дали има такова нещо. Може би в Карибите? Да не пропускаме и пиратите от Северна Африка и от Малайския Архипелаг.
Comment
-
И от мен два руски сайта по темата:
А иначе книгата "Историята на Дългият Джон Силвър" съм я чел, но за съжаление не беше моя. Като цяло обаче не може да се сравнява с "Островът на съкровищата" на Стивънсън.
Относно книгата на Каждайлис, доста фактологически грешки се срещат в нея :tdownRolling, turning, diving
Rolling, turning, diving, going in again
Run, live to fly, fly to live, do or die
Run, live to fly, fly to live, Aces high.
Comment
-
TVV написаАз израснах донякъде с книгата на Нойкирхен и лично я намирам за най-добрата история на пиратите, която е написана така че да се хареса както на хора със задълбочен интерес по темата, така и на такива които искат да придобият най-обща представа за пиратите. Оsprey Elite 67 The Pirates мен леко ме разочарова. Някой знае ли къде в света има музей, посветен на пиратите? Аз все се чудя дали има такова нещо. Може би в Карибите? Да не пропускаме и пиратите от Северна Африка и от Малайския Архипелаг.Нойкирхен беше и си остава класика. Имаше някои глави там, които знаех почти наизуст
Напоследък обаче най-често ползвам "Dictionary of Pirates" на Jan Rogozinsky - огромен набор от факти, много коректно боравене с източниците, а освен това има и страхотна библиография - ако искам да се дообразовам, ще си търся книги, включени там.Last edited by albireo; 30-05-2005, 02:48.
Comment
-
TVV написаИнтересен речник, тук може да се намери на колосалната цена от $ 3.50 но аз предпочитам книжки, а не речници.
С течение на времето обаче открих, че ми върши страхотна работа - за конкретна и синтезирана информация е незаменим.
Comment
-
Чудя се по въпроса с пиратството, не е ли още едно от тези движения, които се пораждат като опит да се намали местното насилие и недоволство, като му се дава отпушник в друга насока? Има мнение за кръстоносните походи например, че една от причината за тяхното организиране е била да се насочи местното насилие и недоволство на Запад извън пределите на района. Пиратсвото до колкото знам произлиза по принцип от Англия. Там точно такива отчаяни бандити се навиват да атакуват испанските галеони натоварени със съкровища от Южна Америка, като начин да се изкачат по социалната стълбица, а и същевременно служат на короната.Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Comment
-
Пиратството съществува откак първото корито е навлязло в морето. Така, че англичаните не са първопроходци в този занаят. Самият Гай Юлий Цезар е отвлечен от пирати за откуп. След неговото освобождаване той съответно жестоко се разправя с тях. Пиратството е съществувало дори и по нашите земи, по време на гръцката колонизация. Викингите също охотно са разграбвали освен земите до които са стигали, но и срещаните "търговци". Корените на този доходоносен занаят трябва да се търсят в дълбока древност, а днес също се срещат пирати, като по сведения на IMO нападенията над кораби за 2004 г. са над 300!!! Най-опасни места са Малакския проток, бреговете около Сомалия, западното крайбрежие на Африка (Нигерия и Конго), Филипините и Карибския басейн, където обект на нападение са най-често луксозни частни яхти.Rolling, turning, diving
Rolling, turning, diving, going in again
Run, live to fly, fly to live, do or die
Run, live to fly, fly to live, Aces high.
Comment
-
popay_the_sailor написаПиратството съществува откак първото корито е навлязло в морето. Така, че англичаните не са първопроходци в този занаят.Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.
Злобата крепи човека, а мързела го грози!
(собствен патент)
Comment
-
Най-много в онази епоха са на мушка испански кораби от Мексико и Перу натъпкани догоре с приятни за окото работи и холандски кораби от Южна Африка и Индонезия, натъпкани главно с диаманти и подправки. Неслучайно "Вицекралят на Индия" е бил толкова добре охраняван.:church: Regnum Serenissima Poloniae :sm229:
Comment
Comment