Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Алтернативната история-начин на разбиране

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Алтернативната история-начин на разбиране

    Пускам темата защото от всичко изчетено под този знаменател във форума оставам с впечатлението, че алтернативната история се разбира като ненаучна фантастика. Какво имам предвид:
    Предложените корабостроителни програми за всяка от страните смятам са реални, ако обаче ги обосновете.
    Предложените характеристики на корабите тук-там ми напомнят на приказката :Ако имах картечница щях да спечеля много лесно Руско-Турската война. Да-картечницата струва ми се е било технически възможно да се конструира тогава, но още никой не се е досетил. Съвсем невъзможно пък ми звучат някои предложения за ескадрен въщлищовоз. Опита от Руско-Японската и Първата световни войни показва, че дори леките кораби имат серозни затруднения при зареждането с въглиша в морето. Това не са шланговете по които тече горивото за корабите. Тук се товарят торби с въглища. И на екипажът едва ли ще му е възможно всеки 10-15 дена да прехвърля 4-5 хил тона напред-назад.
    Мисля всички тези представи са нормални, но за нас. Ако разглеждаме АЛТЕРНАТИВНО историята трябва да го правим от позицията на тогавашните персонажи. Техния опит се е градил на войните ПРЕДИ Великата война, а не след нея. Представите им за техниката са повлияни не от знанията ни по машиностроене и металургия, а от тогавашните представи, когато дизеловия двигател е като парната машина за ветроходите. Да не говорим, че техния морален кодекс е бил съвсем различен от нашия, а това има много по-голямо значение за разиграването на сраженията, отколкото представите ни за това как се води сражение сега.
    За това предлагам когато разглеждаме алтернативната история нека все пак има и някаква връзка с реалността. Другото е в раздела фантастика. Не че е лошо. Аз също съм привърженик на фантастиката, защото всеки сценарий е възможен и той присъства като реалност преди или след събитието. Но това е друга тема....
    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
    Неизвестен руски адмирал

    #2
    Е аз за моят Dream team почнах да описвам от къде би могло да се появи всичко, пък когато питах за твоя ти ме отряза.

    Comment


      #3
      Тц, не съм те отрязвал. Друго имах предвид за алтернативната история. Не можеш Гоги да имаш ескортен самолетоносач 30-те години, просто защото още няма идея че такъв трябва. Японците достигат до идея за нещо такова, ама то е някакъв мултифункционален хибрид. Останалите разглеждат самолетоносачите като кораби за различни цели. Не можеш и да прилагаш широко радикални технически нововъведения. Нали си чувал за морския консерватизъм. Там трябва бавно и полека. Това имах предвид.
      А моя дрийм тийм-какво кова има да се обосновава-просто реализирам доктриналните замисли на Обединения флот от 37 г. А и с малко напън и без Вашингтонската морска конференция моят флот е напълно реализуем.
      Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
      Неизвестен руски адмирал

      Comment


        #4
        Takaa, az до колкото си спомням щях да стоя леки самолетоносачи , а не ескортни. Предпоставките съм ги посочил в съответната тема:
        1. Вашинктонски договор.
        2. Реален кораб: Еднорог.
        Относно твоят флот и заявлението "то си е мой" : ако нямаше Вашинктонски договор Япония щеше да грохне финансово просто защото не е в състояние да се сравнява със САЩ, а 8-8 доста бързо биха престанали да са конкуренция на корабите на останалите държави.
        3. Ако пък има такъв договор доста резкият завой от самолетоносачи към линкори как ще го обяниш?
        А после или преди да отговориш може да прочетеш какво си написал сам в началоо на настоящата тема.

        Comment


          #5
          тази тема не е да ти обсъждаме корабите Гоги. Еднорога все пак е построен доста СЛЕД началото на войната. Именно това имах предвид, че никаква алтернативна история не е да започнеш войната с технологии от нейния край. А "той си е мой" е точно така, защото ТВОЯТА тема е DREAM TEAM, а REAL TEAM. Така, че какво неразбрано има тук? За алтернативната история е важно да се търсят не алтернативни ТЕХНИЧЕСКИ, а алтернативни ПОЛИТИЧЕСКИ решения, които да доведат до различен краен резултат от войната.
          По отношение на "доста резкия завой"-изобщо не е рязък. Всъщност както обясних 100 000 пъти става въпрос за морската доктрина от 1937-година-комбинирано ескадено сражение. Само корабите нищо не струват ако не знаеш как да ги използваш. А и такова залагане на самолетоносачите каквото има при теб неможеш да ми го обосновеш, дори като отговор на моята корабостроителна програма.
          Last edited by Odzava; 24-01-2005, 13:03.
          Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
          Неизвестен руски адмирал

          Comment


            #6
            Е щом ти по-добе от мен знаеш как и защо е моята тема, добре.
            Явно ти по-добре от мен знаеш и какво трябва да съдържа, добре.
            А това какво значи алтернативна история е друг въпро. ти случайно да си чувал за "история на техниката"?
            Спирам до тук за да не ми клепнат после че съм се заяждал.

            Comment


              #7
              Гоги ти просто спориш за спорта. Приеми понякога, че не си прав. Наистина не знам какво си имал предвид като си постнал темата. Виждам обаче какво е написано.
              Наистина да спрем до тук.
              Ако някой има да каже нещо по въпроса за Алтернативната история, а не да изяснява собствените си постове ще ми е приятно да поговорим.
              Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
              Неизвестен руски адмирал

              Comment

              Working...
              X