Представете си, че в навечерието на ПСВ на Турция са доставени поръчаните в Англия дредноути Ерин - 22 000 тона, 10х343мм, пояс 300мм, палуба 63, скорост 22 възла, Аждинкурт прекупен от Бразилия с 14х305мм, 229мм пояс, скорост 22 възла, 76мм палуба - сумарно и Гьобен - линейния крайцер от Германия с 10х283мм, скорост 28 възла, броня 270мм, палуба 50.Пристигат модерните леки Уеймът и Нотингам и Бреслау.Русия се напъва и към 1914 са готови 3-те Императрица Мария с 12х305мм, борд 262мм, палуба 63мм, скорост - 21 възла, а през 1915 г.-1916 влиза усъвършенствания Николай 2 с 12х356 и същото брониране.Освен това руският флот разполага с два 2-3 стари Крайцера Кагул, Памят Меркурия, достроени са Светлана и Адмирал Нахимов със 152мм.Как би се развила войната?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Черноморска хипотетивка
Collapse
X
-
Ами не знам какви промени очакваш, в смисъл - основния факт, който определя нещата в региона през ПСВ е, че Турция е на страната на Централните Сили и проливите са затворени за Антантата. Което много затруднява доставките на съюзниците (оръжие и боеприпаси главно). Така че и с и без тия кораби Проливите си остават сигурно затворени. Е, ако Дарданелската операция беше проведена по-бързо и енергично, може би ...Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
-
Основният акцент в операциите между двете страни е на Кавказкия фронт. Десантните операции на Руския черноморски флот са спомагателни и не оказват влияние на стратегическата обстановка. По скоро турците с техните дредноути щяха да защитят директно и индиректно доставките на въглища от Зонгулдак до Цариград, което е възможно само по вода. Иначе според мен Русия едва ли би търсила сама сражението. Да не говорим, че Дарданелската операция в този случай ще отвлече кораби с реална бойна стойност или няма да се проведе. В първия случай руския флот ще трябва да действа активно-иначе турците много лесно ще се справят с англичаните.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Добре, мен все пак не ми дава мира този въпрос: А защо въобще трябва Централните сили да се сражават с руския флот в Черно море?
Все пак, ако Протоците са затворени, то за руския Черноморски флот в най-добрия случай (освен чисто дефанзивната стратегия) остава да се опитва да обстрелва нещо крайбрежно или да нарушава някакви комуникации евентуално. Тоест, никаква стратегическа или оперативна роля, а само така, тактическа заплаха.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Ако няма турски флот, способен да противостои на руския, както си е било исторически, тогава се уставновява икономическа блокада на Цариград, на доставките на въглища за флота от Трапезунд, Зонгулдак, продоволствия на храни, които се превозват по море.Руските кораби често са обстрелвали самия Цариград.Ами ако предприемат съвместна операция с англо-френците при Дарданелите - едните от север, други от юг - сбогом Турция и тя излиза от войната!П.В.
Comment
-
Поръчаните във Великобритани дредноути Ерин /Решадие/ и Ейджинкърт /Султан Осман / са реквизирани от английското правителство, което вярно на съюзническия си дълг попречва на корабите да отплават за Турция, макар че в Англия са се намирали турските екипажи.Англия е обвинявана, че е "пуснала" Гьбен", но според мен това е наивно, тъй като ако са искали да "помагат" на турците, просто щяха да оставят дредноутите да отплават.От друга страна между сюъзниците в Антантата също има спорове - Великобритания и Франция не искат да видят Цариград в руски ръце, а цар Николай 2 предплага съвместна Дарданелска операция при такова условие!П.В.
Comment
-
Май има такъв момент, след примирието, Константинопол, уж под общ контрол, ама там са американците, които планират естествено свободна република.
За дреднаутите не знам, може би в Егейско и Левантинско море нещата щяха да са по-интензивни. До Галиполски десант нямаше да се стига, а може би и нашия солунски фланг щеше да е по-защитен или поне отбраняван. И Гърция щеше да си мисли по-внимателно. А ако турците имаха успех, може и Малта пак да пробват или Александрия! :fire:
Comment
-
То това за десант ясно, че е осъществим. Но въпроса е: А какъв е смисъла? Чисто тактически? Защото руснаците разбира се ще успеят да стоварят десант където и ме необходимо. Но дали ще си струва след това да удържат плацдарма? А и дали тия ресурси няма да са им необходими там, където се решава съдбата на кампанията - на австрийския и немския фронтове. На турския фронт те могат да преследват едната от двете цели:
- пълна капитулация на Турция (малко вероятно);
- превземане на Константинопол, което ще реши големия проблем със снабдяването и връзките със съюзниците. Но превземането на града е прблематично и според мен не би станало с десант. А и пак остава втория проток. Настъплението по суша дотам пък е безперспективно предвид липсата на пътища. Да не говорим за политическите проблеми споменати по-нагоре в темата.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
Ако бъде Нападнат от две страни Истанбул - Босфора - руснацците и Дарданелите - англо-френския флот те могат да нанесат смъртен удар на Турската империя, още повече, че тя е вековен враг на Русия.По това време България е неутрална /1914/ и гледа накъде ще задъха вятъра.Разгрома на Антантата ни мотивира да встъпим в редиците на Центарлните сили.Ако Турция беше бита, може би ние щяхме да влезем на страната на Антантата - и да започнем настъпление към Австро-Унгария.От друга страна можем да се надяваме на териториални придобивки за сметка на Турция - Мидия-Енос, Гърция, ако се опъва и нещо от МакедонияП.В.
Comment
Comment