Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гуадалканал нов сценарии

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Гуадалканал нов сценарии

Ако през съдбовната нощ, когата са били съвместно Вашингтон и Саут Дакота с пет есминеца от страната на японците сложим не Киришима, а новия Ямато, как би се развило сражението?Освен това японците имат тежките крайцери Такао и Атаго и 14 есминеца, 2 леки крайцера Нагара и Нака както си е исторически
    П.В.

познавам само книгата на Dull и то на руски , за кое сражение край Гуадалканал става дума?
    Що се отнася до Ямато, той може ли да стигне до там, има ли гориво за това, от архипелага Трук? Това са около 2000 мили! А и той не действа сам а с Таьо и поне два разрушителя за прикритие! И ако се навре между островите, става много уюзвим примерно за подводници.

Comment

Автономността на Ямато е 7200 мили при скорост 16 възла.Освен това годината е 1942, той си има охранине от 14 разрушителя с дълбочинни бомби, а в архипелажните води не са се мотаели много американски подводници.Тяхна първостепенна цел, както и на подводниците на Дьониц е унищожаването на японския търговски флот, а не на военния флот.Крайцерите имат далечина на плаване /тежките по 8000 мили/
      П.В.

Comment

Бате, знам ги тия работи, сам го подозираш, не за това ми е приказката, а бе кажи за кое сражение става дума да си почешем езика, а иначе, от литературата с която разполагам, всеки разрушител го знам къде е, не си прав за Ямато, моите уважения, ескортът му е както ти го писах, това е, "История на Императорския японски флот", кво да направя???

Comment

Даниц, става дума за сражението на 14-15 ноември 1942 г. при Гудалканал.А що се отнася за далечината на плаване на Ямато провери и пак ми пиши.Знам още няколоко данни от различни източника като 10 000 и 14 000, но те са силно преувеличени
          П.В.

Comment

Атаката срещу летище Хендерсън, когато се самопотапя Хией, а на следващата нощ се сблъсква Киришима с 2-та линейни от прикритието на американците?
            Ми че това е сражение тип Нелсън, две колони се размесват на малка дистанция, нали? Пълна мешавица!
            Ако беше Ямато, според мен операцията можеше и да продължи, но нали знаеш, че японците са искали да обстрелват брега и на палубата са били извадени фугасни снаряди, ситуацията напомняла тази при Мидуей, когато откриват , май с прожектори Атланта и Сан Франциско, трябва бързо да презареждат.
            Американските линейни, на втората нощ,не знам, с радарите обаче, са можели да водят много як бой , ако доближат...Ямато кво щеше да прави, да издуха от 4-5 хил. ярда тежките крайцери и после кво, само да го бият до изгрев, но там е имало и американски самолетоносач!?
            Нощните сражения за разрушителите са давали предимство на японците, но Саут Дакота и Вашингтон са друго нещо. Не знам, Ямато срещу 8 -16 дюимови, и 8 -14 дюймови, нямам представа, ако се ориентира правилно, и разрушителите го прикрият самопожертвователно, което те си и правят де обикновено! Ма ако го вкарат в такава рискована операция, кой ще прикрива централно-тихоокеанското направление от Нимиц?!
            Ти, предполагам, технически анализ търсиш?
            Ми да кажем, че Ямато страшно ще ги изненада и ще потопи поне единия!
            Страшно омешване!
            Last edited by von Danitz; 07-12-2004, 08:42.

Comment

Точно предполагаш за боевете, но става дума за втория - Киришима срещу Вашингтон и Саут Дакота.И двата американците нямат на разположение самолетоносач, Хией е потопен от авиацията на Ентърпрайз на следващия ден по светло - през деня.
              Идеята ми е може ли Ямато да промени нещо в нощния бой, ако е на мястото на Киришима и се бие с два американски линкора, като го подкрепят 2 тежки крайцера и т.н.?Дистанцията си е 8000 ярда - като на историческото сражение
              П.В.

Comment

Ентърпрайз е бил в района и именно с неговата група са били Дакотата и Вашингтон предишния ден, а Хиуей е ударен от торпеда и от неговата авиация, + 40 снаряда и бомба от Б17, по мои данни

Но все пак и Кирисима и , Хиуй са почти на половината като водоизместване на Ямато. плюс това той е имал и свърхмощните за времето си две бордни изчислителни машини за ръководство на стрелбата, тип 98, които му позволяват да компенсира до голяма степен радарите.
                Кирисимата получава от 7700 метра 8 16 дюймови ритника и около 40 по-малки. Това мисля, че ще упостоши палубите на Ямато,които си е страдал дори от голямокалибрени картечници на самолети, както е при Лейте, но цитаделата, с жизненоважните сектори, ще са невредими, там е имало 400 и 500 мм брони, направени да издържат и от къси дистанции.

Бил е малко по бавен, но мисля, че в архипелага това е без значение, т.е. ако издържи до сутринта, боят ще се обърне, въпреки изненадата! А и Такаянаги Гихати май е бил упорит капитан.

Comment

Системата за управление на огъня е унифицирана за всички японски тежки кораби.Палубите са опустошени - имаш предвид извадени са от строя неприкритите зенитни оръдия.Иначе 25мм и 127мм си остават здрави.
                  Съгласен съм, че Ентърпрайз е там, но неговата авиация действа денем - Хией е довършен от нея през деня, след като получава 85 попадения от 203 и 152мм снаряди и е неуправляем - руля му е вън от строя..Ямато би имал шанс да потопи единия от линкорите, а не само да го сплаши.Другият би напуснал полесражението :fire:
                  П.В.

Comment

Working...
                  X