Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Имала ли е България мощен флот в Средновековието?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Имала ли е България мощен флот в Средновековието?

Според някои автори нашият флот е създаден някъде в началото на 13в. Британският е през 1205 г., ние около 1235 г. и френския 1249.г данните за нашия са от изворите на византийски историк, според който Йоан Ватаци опожарил 20 галери под Константинопол - не се споменава дали са български, след това Добричкото дестпотство - Иванко и генуезците 1387 г. договорът им има ли ли сме или не флот - чувствайте се свободни да коментирате!
    П.В.

В сп. "Исторически преглед" ли беше, в сп. "Векове" ли, между 1989 - 1994 г. писано... имаше тема за това - дали Иван II Асен (както го нарича проф. Иван Божилов) е разполагал с български флот - търговски и военен, дали, ако е имал, флотът е бил български (къде са били строени корабите), или са били наемнически...
    Про4етете там, после постнете тук... Да четем и ние...
    (Няма само аз да пиша дълги постинги, напоследък... И аз искам да прочета нещо интересно. Повече ми е любопитно, има ли развитие на този дискусионен въпрос?)
    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

Историк, не съм чел въпросното изследване, но мога да ти кажа, че моите предположения са, че крайбрежните феодали са имали по няколоко кораба търговски, но не и военни.А превозване на големи товари пшеница са се ползвали търговски кораби на дубровнишките търговци, с които имаме воеен и търговски съюз от това време и на генуезци и венецианци.За защита на българското крайбрежие от морски неприятели май се е действало по същия начин - наемали са се чужди военни кораби
      П.В.

Comment

Working...
      X