Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Малта Като Морска Крепост и Нейното Значение В Историята

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Малта Като Морска Крепост и Нейното Значение В Историята

    Не ви ли се иска да поговорим за Малта и да дадем оценки, исторически, но и стратегически. Островът, заедно с Гозо е около 300 кв.км. населението в момента около 350 хил. жители.

    В Пуническите войни не изиграва съществена роля. но по-късно...

















    И така, островът е представлявал интерес през Средновековието, столицата му се казва Ла Валета, на човек, който няма как да не наречем талантлив пълководец, завладяна е обаче не от турците или берберите, а от най-голямия пълководец на всички времена, после от Нелсън, който е велик безочливец, после в останалите войни е трън в очите на всеки!

    Велик остров, малък народ, възможности за базиране на каквото си поискате, не е ли уникално военноморско в края на краищата?

    А, и е наградено с това:

    #2
    ---







    като сме в неведение

    Comment


      #3
      Темата е интересна, особено този период от историята на острова свързан с ордена на Хоспиталиерите. Мисля че в някои източници те се срещат и като Йоанити. На връщане от Третия Кръстоносен Поход Ричрд Лъвското Сърце, след неуспеха на начинанието решава да не е съвсем с празни ръце и превзема о-в Кипър от византийците, без никакъв повод освен алчност, и после го дава на Хоспиталиерите. Така дава добър тон за следващия кръстоносен поход. Както и да е, по това време византийците губят острови в Егейско море един след друг и предполагам така по някое време Хоспиталиерите получават Родос, след като турците ги изтласкват от Кипър. Те са имали крепости впрочем по цялото крайбрежие на Мала Азия в един момент, даже мисля че крепостта в Анталия в сегашния й вид е наследство от рицарските ордени.
      Като една от малкото останали пречки пред пълното господство на Османската Империя в Източното, а и цялото Средиземноморие в началото на 16в. Сюлейман не ги оставя за дълго на островчето им. Подложени на обсада от многоброен противник, рицарите се сражават доста храбро и турците им предлагат да изоставят базата, но да се изтеглят безпрепятствено. Хоспиталиерите го правят и се спасяват, а после се преместват на Малта.
      По това време на служба на Османската Империя са някои доста гениални капитани като Пири Реис (неговата карта си остава загадка); и доста известните Харудж и Хайредин Барбароса (те са най-вероятно от славянски произход впрочем, доста интересно), които всяват ужас сред християните по Средиземноморското крайбрежие. С тяхна помощ Османлиите успяват да отвоюват Алжир и Тунис, като според някои историци Карл V ги жертва за да отклони османската експанзия от Централна Европа. Накрая обаче и двамата братя Барбароса са пленени или загиват и след тях Османската Флота няма достоен лидер. Иначе е възможно столицата на Малта сега да не е Ла Валета, ами Хайредин Барбаросса или Драгут (последния води Османлиите при огромнич поход срещу Малта, но скални отломки вдигнати от едно гюле го улучват в главата и това слага край на неговия живот, а и на похода, който се проваля скоро след това). Но рицарите отблъскват един много сериозен поход на турците, а след битката при Лепанто общо взето турския флот не е голям фактор в Средиземноморието. Определено победата на малтийските рицари е от огромно значение и този период от историята бележи връхната точка в борбата между европейските християни и османлиите и преломния момент в нея.

      Comment


        #4
        ---

        Да , йоанитите, ордена на Св. Йоан, са хоспиталиерите!
        Но историята им не е свързана директно с Кипър, там след Ричард управляват полупиратската династия Лузинян през 14-ти век, а след тях Венеция.
        Родос е отбраняван от хоспиталиерите до 1528 година, когато се предава на Сюлейман Кануни. Той обаче, твърди легендата, е впечатлен от тяхната смелост и ги пуска без откуп. Карл 5-ти им подарява дотогава алагонска Малта, прекрасно защитена от командорът им Ла Валетта, на когото по-късно е кръстена столицата им.

        Comment

        Working...
        X