Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Линкори и крайцери, потопени през ВСВ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Линкори и крайцери, потопени през ВСВ

Реших да си поиграя през уикенда, тъй като с Чони Чонев спорехме, кой род войски са потопили най-много кораби.Той твърдеше, че на авиацията се падат 60% от потопените военни кораби, в надводни сражения са загинали 6%, от подводници 20%, останалото е от мини и брегови батареи.
    Аз започнах статистиката си и стигнах до линкорите и крайцерите - в момента съм до есминците.От 30 потопени линкора
    15 са загинали вследствие удари на авиацията, 7 от други надводни кораби, техни торпеда и пр., 1 се е самовзривил, 4 са се самопотопили, 3 са потопени от подводници.
    При крайцерите 41 са потопени от ударите на авиацията, 35 от други кораби, 28 от подводници, 3 от мини, самопотопили се, предали се 18
    П.В.

лично ли си говорил с него?
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

да, защо? :? Познаваме се от 99г.
      П.В.

Comment

Ми интересно ми беше. Неговите книги бяха първата масова литература по въпроса. Обаче доколкото разбирам са доста неточни
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

И това е много вярно.Той е доста тщестлавен и обича да му се прави вятър.Аз деликатно се опитвам да му ъпдейтвам инфото, но той не поема, счита, че знае всички.Спорихме за накрайниците на снарядите - дали са твърди или меки, а той твърди, че "макаровския калпак е "евъргрийн".Той не се използва от ПСВ, тйъ като пластта на лицево закаляване става 10-15% и накрайниците с мек връх се пръската, , а твърдият връх пръска бронята
          П.В.

Comment

Жалко. Но какво може да се очаква от един 'масов' писател
            albireo написа

Comment

Основен лайтмотив при Чони е , че на хората не им трябва да се задълбочават в даннни и нифо, а им трябват повече пикантерии, журналистика
              П.В.

Comment

Ми то със "журналистиката" на Чони ве едно четеш "Моделист-Конструктор" от 70-те години. А пък за коректност на информацията-пак журналистика. Написал човека и "Ура-това е истината". Да си призная дори не си спомням къде са му книжките в къщи.
                А линкорите през ВСВ са се самовзривили 2- "Муцу"-който потъва и "Исе" или "Хиуга", на който излизат от строя кърмовите кули. (ама ако се броят само потопените май е по-добре да се брои само "Муцу"). Но и американските линкори поопени в Пърл харбър са извадени и пак действат.
                А Чони къде брои "Бисмарк"? Или "Гнейзенау".
                Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                Неизвестен руски адмирал

Comment

А Литорио, май той беше без дасъм сигурен в името, дето в Севастопол е отведен като трофей, след войната се взривява при неизяснени обстоятелства,броите ли го?

А оня в Александрия, изобщо не знам името, дето англичаните го маскират на неударен след атака с малки подводници?

Comment

Дайте поред:
                    Хиюга си го потопява американската палубна авиация, а какв става по-късно дали му гръмват кулите или не е друг въпрос.Той и Исе а потопени юли 45г. на плитко в пристанищата от авиацията.
                    Муцу е единствения експлодирал.Вълиант и Куин Елизабет, взривени в Александрия от италиански диверанти са ремонтирани и върнати в строя, както и корабите от Пърл Харбър.Говорим за кораб, който е потопен и неизваден.Джулио Чезаре е даден на СССР след войната е потъва чак 1955г.Аз правя таблица за корабите, потопени през ВСВ.
                    исмарк го считам потопен от надводни кораби - снаряди, торпеда и пр.Вярно и екипажа го потопява, но и без неговие усилия щеше да потъне.Гнайзенау е изваден от строя от 454кг бомба - значи авиация.Това, че стои кат блошкив до 45г., той реално няма бойна стойност
                    П.В.

Comment

а вземаш ли предвид че някой от Италианските линкори така и не се завръщат в строя след Таранто?

Comment

Да 1
                        Потопени от авиация
                        Аризона
                        Оклахома
                        Кавур
                        Марат
                        Хиюга
                        Ямато
                        Мусаши
                        Исе
                        Тирпиц
                        Гнайзенау
                        Рома
                        Принс ъф Уелс
                        Рипълс
                        Хией
                        Харуна
                        Потопени в надводни боеве:
                        Бисмарк
                        Шарнхорст
                        Бретан
                        Киришима
                        Фусо
                        Ямаширо
                        Худ
                        Подводници:
                        Роял Оук
                        Конго
                        Бархъм
                        Взрив:
                        Муцу
                        Самопотапяне:
                        Прованс
                        Дюнкерк
                        Страсбург
                        Курбе
                        П.В.

Comment

А броненосците броят ли се, че в Монтевиедео артисва един
                          А и да питам пак за един италиански дето тръгва да се предава в Малта 43 и германците го шибнали май с ракета?

Comment

Не , те се класифицират към тежките крайцери, защото водоизместването е 11 700- 12 100.Освен това съм изключил стари броненосци като Килкис, Лемнос, Ейдсволд, Норже, Миказа
                            П.В.

Comment

von Danitz написа
                              А броненосците броят ли се, че в Монтевиедео артисва един
                              А и да питам пак за един италиански дето тръгва да се предава в Малта 43 и германците го шибнали май с ракета?
                              Рома фигурира в списъка. и онова е е управляема бомба.

Comment

Working...
                              X