Съобщение

Collapse
No announcement yet.

British Coast Artillery

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

---

Ми например за Крим дето писа преди време Крайбрежната отбрана е била от флакове

Comment

Да, но съм убеден, че това са били армейски, а не флотски зенитки - 40 мм и 76,2 мм (в краен случай - 90 мм, макар че мисля че те навлизат по-късно на въоръжение - не помня точно).

Comment

Основното ПВО на острова са флотски 114мм зенитки, мога да ви опиша историята защо сее стигнало до там. Ама не е толкова интересно.

Comment

На Крит ли? Интересно как точно се естигнало до това?

Comment

Не на Крит на Британия. Иначе историята е следната: търси се оръдие за ПВО, СВ почват своя разработка но поради орязания бюджет не стигат до никъде, тогава се взима решение да се използува флотското 114 мм оръдие защото така ще се улесни снябдяването с боеприпаси защото се оказало че повечето важни обекти имащи нужда от прикритие се намират б близост до ВМС бази, а ПВО-то на последните се е осигурявало (за него отговаря ВМС) от въпросните 114мм. Те са доста съвършенна система м/у другото. Също така са задействани ограничен брой (60) двуцевни пом-пома, но те скоро (преди или в самото начало на войната) са заменени от Бофорси и са върнати на флота.

Comment

Ako sе бях осетил да ви дам този линк нямаше да се налага да преписвам от книгата

Comment

Аха, е тогава няма нищо чудно - аз реших, че говориш за Крит - защото подобен калибър (и нагоре) зенитки навсякъде се използват за прикритие на кораби/стратегически обекти. Докато за каквито и да е мобилни действия са по-скоро слабо приложими, предвид доста стабилната им маса, ниска подвижност и никак нескромни размери . Не случайно максималният калибър войскови зенитки е до 90 мм ориентировъчно.

Comment

По-късно е прието на въоръжение също флотското 133 мм оръдие, инсталирането продължава дори след войната, установките остават на въоръжение до '56 г.

Comment

Да и при немците нещата са същите - там си използват "универсални" (сиреч и за флота и за охрана на стратегически обекти) зенитки - 105 мм и 128 мм, даже към края изкарваха някакви чудовищни 150 мм.

Comment

е тези Geraet-и са само експериментални, имам предвид 150, 203 и 280мм вите немски неща.

Comment

---

На кое викате пом-пом, че малко се обърках, това шведските бофорси ли са или 3,7 дюимовите зенитки? Наистина не знам?

Comment

---

ами то целият свят му вика пом-пом на това. Сега се чудя аз ли да ти дам линк та да се образоваш или да ти обясня на кратко......
                          Ajde az: pom-pom e 40mm 40 калиброво зенитно оръдие разработено от Викерс, основно ПВО средство на британските кораби през ВСВ, нарича се пом-пом поради характерният звук при стрелба, ето и картинка:

това е 8 цевна установка, има също 1,2 и 4 цевни.

Comment

Да, наистина са експериментални, но показват накъде са тръгнали нещата -сиреч, в грешна посока. Относително, де, щото горе-долу по това време започват да се разработват и зенитни ракети, които всъщност заменят напълно тежките зенитни оръдия.
                            А "пом-пом"-ът се използва изключително широко и от сухопътните войски - доколкото си спомням го има както на лафет, така и в самоходен вариант.

Comment

Бъркаш пом-пом с Бофорс.
                              това е бофорс в корабен вариант и няма нищо общо (ос2вен калибъра) с пом-пома

А за германските: до появата на ракетите и тяхното навлизане има още много време, просто системите са твърде сложни и има проблеми с достигането на зададените характеристики, подобни оръдия се появват (вярно на кораби) чак в '48. Но темата все пак не за зенитки.

Comment

---

да, щото и аз съм чел за пом-поми в пустинята и смятах, че са бофорси

Comment

Working...
                                X