По-редовните сигурно са забелязали че аз имам предпочитание към фуганите снаряди при евентуален зблъсък на капитални кораби. в тази тема ми се ще да разгледаме предимствата и недостатъците на двете концепции
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
АР vs. HE
Collapse
X
-
Сигурно си забелязал обаче, че НЕ снаряди се ползват предимно от крайцери и полубронебони за бой с аналогични бойни единици и есминци, както и от есминци.Боекомплектът на линкорите е съставен предимно от АР снаряди.Преди Ятланд британските носят 50:50, но след него съотношението е 80:20 в полза на бронебойните.През ВСВ линкорите не носят почти НЕ освен по 10-15 на ствол или ако не отиват със специална цел да обстрелват брегаП.В.
-
Аз имах предвид принципно, темата щеше да е доста по-дълга но ми възникна бачкане. Идеята беше как биха се развили отделни сражения ако бяха използувани НЕ вместо АР. Примерно как биха се чувствали Вашингтон и неговото другарче в нощната битка с надстройки изкормени от фугаски, а не просто пробити от АР-тата, или Дюкът когато му е прекъсната едната стойка на мачтата.
Comment
-
Добре, хайде да започнем от Дюка.Ако си капитан или адмирал на Шарнхорст би гърмял с фугаски?Ще ти задам еди въпрос от дистанция 12 000 ярда, каквато са двата кораба имам голям шанс при попадение във лицевата плоча на Дука а тя е 324мм и от тази дистанция се пробива лесно да му извадиш от строя кулите или барбетите, които са 299мм.Виж че бронебробиваемостта е дори по голяма на 283мм оръдия.От друга страна 150мм могат да стрелят с фугас за да попилеят надстройките.Адмиралът би се надявал до последно, че неговият кораб ще удари вражеския фаталноП.В.
Comment
-
Вече съм описвал моето виждане за това как би трябвало да се развие боят, в началото ще стрелям с фугаски, а когато в резултат на поломеното чуждо оборудване мога да се доближа и процентът попадения е гарантирано висок ще мина на бронебойни ако няма с какво друго да потопя противника, примерно придружаващите ме есминци.
Comment
-
Аз изрични ти посочих статистиката, като наука, а не збирщина от късмет. Ето ти малко материал за размисъл: в най добрият случай броневият пояс прикрива 25% от борда което ще рече че НЕ има 3 пъти по голяма поражаема площ от от АР. Надстройките изобщо не ги броим, там единствената поражаема чатс за АР е броневата рубка (ако я има) всичко друго подлежи на изкормяне от НЕ, включая всичката оптична крехкост.. Освен това когато стрелям с НЕ аз мога да разчитам и на накритието на целта без да имам преки попадения, докато за АП те са необходими. В резултат имам много повече снаряди нанасящи повреди.
Comment
-
За всичко, което казваш съм съгласен, но бордът, дори на линкорите "Всичко или нищо" е прикрит окол 53% Ямато и Айова до 57% Нелсън.Освен това попаденията няма да повредят жизненоважни части - машини, погреби, а и кораба няма да загуби плавучест от наводняване на носовине и кърмовите части.Вярно ще се намали скоростта но това не е особен проблем.При другия кораб, който го стреляш с АР има реален шанс да му снижиш скоростта с попадение в машините или дори да го взривишП.В.
Comment
-
50% по дължина, ами по височина защо не го смяташ???? И какво като не ти бумна машините и погребите? като ти изкормя уредите за управление ти продължавай да си плуваш, когато вече не можеш да стреляш ефективно аз ще се приближа и ще те довърша с АР или ако ме мързи (или ми свършва горивото) ще пратя есминците да те довършат
Comment
-
Главният пост за управление на огъня е дълбоко под бронирата палуба и дори да е унищожен гл. далекомер и радарите, могат да се подават данни до далекомерите на кулите, които са добре бронирани и защитени - така че няма да има проблем да те разстрелям.Освен това има и спомагателен пост за управление на огъня, а двата трудно се вадят едновременно.Както си стреляш с фугас, аз ти отговарям с НЕ и те разтрелвам - първо ти вадя част от кулите и ти разрушавам борда, а после те потопявамП.В.
Comment
-
НЕ и фугаски са едно и също. Май нещо не си си свършил домашното. Я провери по колко попадения имат корабите, че чак и да ме разтрелваш. После постът може и да ти е под палубата, той и на Бисмарк е бил там, ама е потънало коритото. Освен това казваш че ще разчиташ на далекомерите дето били в кулите :o Ами хубаво ама пропускаш малката подробност че те са много ниско и хоризонтът им е доста близко и ще трябва да разчиташ аз да съм на близко, което предвид че стрелям с фугаски изобщо не е задължително, а предвид че твоят корпус е надупчен се предполага че при равно други условия ти няма да имаш нужната скорост да се приближиш и да ми наложиш дистанция изгодна за тебе.
BTW. Ако искаш да водим дискусията за Айова и Ямато пренеси я тук, аз там няма да пиша.
Comment
-
Сбърках за фугаските и НЕ - синоними са, разбира се.
Постът за управление на огъня на Бисмарк е в кулообразната надстройка, над броневата палуба и над 50мм, затова е изваден толкова лесно от строя още в началото на боя.
На англичаните е на върха на мостика до централния далекомер и е още по-уязвим.Изчисленията и на немци и на англичани се правят под палубата но гл. решение се взема от пулта над огъня.Англичаните променят реда чак след началото на ВСВ.Американците го правят най- правилно - информацията постъпва от далекомерите на кулите и централния далекомер - обработва се под бронираната палуба и отново се връща в ц. далекомер и до кулите.Изваждането на ц. далекомер не влияе особено на точносттаП.В.
Comment
Comment