Съобщение

Collapse
No announcement yet.

С какви ракети са въоръжени ракетните ни катери ОСА 2 ?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

С какви ракети са въоръжени ракетните ни катери ОСА 2 ?

Според много сайтове ракетите са SS-N-2A/B Styx SSM макар че разполагаме с "C" варианта ( дълекобойност - 83км ) на ракетният катер Мълния и не виждам смисъл да се ползва по слабата модификация. Може би ги сменят по време на война ?

Като цяло турците и гърците имат харпуни ( 120 км ) и екзосети
    ( 40 км ) на техните фрегати и много биха затруднили флота при конфликт. Румънците са нашето ниво ( че и по-зле и не ме притесняват ). Някой да знае дали разполагаме с някакви брегови
    установки ?

Хайде стига сте дъвкали стари теми за Втората Световна Война ами дайте да правим анализ на сегашното положение в армията.
    "And when he gets to Heaven,
    to Saint Peter he will tell:
    "Just another soldier reporting sir.
    I served my time in hell..."

Какъвто и да е анализ на армията ни (а още повече на "флота" ни) би довел до неутешителни заключения. За радост, България не е в стратегически условия които предполагат какъвто и да е конфликт в скорошно време. Бих казал, че и проблемите, които терзаят външната ни политика и я засенчват стратегически от повече от столетие - националния въпрос - по един или друг начин са притъпени и отшумели (което си е форма на решение). Във всеки случай, отдавна сме отминали етапа на въоръжена борба и за радост, поне според мен.
    Така че какъвто и да е анализ от подобен род би могъл да носи единствено хипотетичен характер. Да не говорим, че геопилитическата ситуация (кажи-речи всичките ни съседи са ни съюзници в НАТО), а и разположението на страната, не предполагат възможност за каквито и да е успешни действия без подкрепа на поне още две балкански държави (недостатъците на централното разположение), а не виждам каквато и да е база за подобна подкрепа.
    Ощеповече, че текущата реформа в армията е очевидно насочена към създаването на въоръжени сили, напълно неспособни да защитят границите на страната, какво остава за да осъществят нападение. Т.е., оперативните дефанзивни възможности са силно ограничени, офанзивните напълно отсъстват. Новата ни армия явно ще е насочена към осъществяването на полицейски тип операции, което означава, че ще бъде съставена най-вече от лека пехота, подкрепена с малко, леки и специализирани огневи средства. Естествено, това и дава и не малки възможности при потушаване на граждански тип конфликт. Но в пълномащабна война, в която участват армейски съединения и от двете страни, подобна армия има незначителни шансове да изпълни някои основни отбранителни задачи и малко по-добри шансове да изпълни някои специализирани нападателни задачи (но в никакъв случай основни офанзивни бойни задачи).

Comment

Кратко и точно!
      А "Осите" ни са си вече мухи без глави. Въоръжени са с "Стикс"-ове. И като за времето си сабили сравнително добри ракети.
      Лъвчо, то съседите си павеха устата за самолетоносач , а ние да плачем че ракетите им са по-далекобойни не струва. След Пол Пишон само в периода 1955-1989 се е разраствал флота. Я вижте как върви "флагмана" ни по класификацията-
      -В началото "Крайцер"-е, вярно че е авизо (IV ранг) ама крайцер.
      -После есминец-вярно "Новик", но след като му скапваме котлите ни дават по-нов-Проект-30 бис (ако не се лъжа такъв беше проекта на "Огневой")
      -След това се качваме на "фрегата" (добре, че й викаме фрегата, защото стражевик е още по-мизерно).
      -И сега си говорим, че повече от корвета (голям катер) не ни трябва.
      Според мен позитивния изход е да разпуснат флота и да предадат каквото може да плува на Гранична полиция.
      Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
      Неизвестен руски адмирал

Comment

!

Търците не могат да си позволят самолетоносач защото той няма да издържи и 6 часа в една евентуална война срещу Гърция. Много пъти се е говорило за това в различни чужди форуми. Туция няма мании да напада Папуа Нова Гвинея и затова никога няма да се стигне до там че
        да пазарят такава сделка.

Не съм съгласен с теб скоро четох в Американски сайт че българите ще купуват Wielingen class light ASW frigates от Белгийците така че недей подценява флота. Смели, Осите и Мълния са ядрото на нашите военноморски сили и така като гледаш имат достатъчно firepower да
        потопят половината турски фрегати.

Wielingen class light ASW frigates
        Displacement: 2,283 tons full load
        Dimensions: 106.38 x 12.3 x 5.3 meters
        Propulsion: 2 shafts; 2 cruise diesels, 6,000 bhp, 20 knots;
        1 high speed gas turbine, 28,000 shp, 25 knots
        Crew: 160
        Radar: DA-05 air search
        Sonar: SQS-505A hull
        Fire Control: WM-25 missile control
        EW: Elcos-1 intercept, SRBOC, SLQ-25 Nixie
        Armament: 4 MM38 Exocet, 1 8-cell Sea Sparrow, 1 100mm DP, 375 mm
        ASW mortar, 2 ASW torpedo launching racks

[Bulgaria Mulls Frigate Buy As Part of NATO Integration
        Sea Power Magazine, May 2004

As part of its integration into NATO this month, Bulgaria is considering the purchase of a frigate for its Navy. The Bulgarian Navy has expressed interest in frigates from the U.S. Navy’s Oliver Hazard Perry class and Belgian Navy’s Wielingen class.

The Wielingen-class frigate Wandelaar is expected to complete its mid-life upgrade by the end of the year and immediately decommission as part of the general reduction within the Belgian Navy, making it available for purchase.

Several Oliver Hazard Perry-class frigates are already available. A used Western frigate would replace the Bulgarian Navy’s Soviet-era Koni-class corvette as an interim measure until new construction corvettes can be procured. Future planning calls for the acquisition of up to six new corvettes, although current funding considerations suggest only two units will be procured in the near term.
        "And when he gets to Heaven,
        to Saint Peter he will tell:
        "Just another soldier reporting sir.
        I served my time in hell..."

Comment

Първият въпрос, който се задава, когато се създават някакви въоръжени сили е: "какви стратегически задачи те ще обслужват?". Среч, какво ще е тяхното предназначение. И чак след това се обмислят въпроси съврзани с организация, структура и конкретна техническа база.
          Очевидно, че в обозримото бъдеще пред нашите ВМС не стои задачата
          да потопят половината турски фрегати
          , защото няма никакви изгледи за война с който и да е от нашите съседи - най-малко с Турция (в някакъв див и невъзможен сценарий може да се предположи единствено наше участие във война срещу Сърбия, но дори и в този случай инициативата няма да е българска). Да не говорим, че турската армия по численост (а вероятно и по подготовка - все пак от десетилетия водят реални бойни действия) е втората в НАТО - дори и за момент да се помисли, че в бъдеще нашите ВМС биха могли да нанесат някаква вреда на турските, то турската армия е в състояние да смаже нашата в рамките на няколко дни. Отделен въпрос са турските ВВС, които вероятно ще се разправят с нашите много по-бързо и тогава на нашия "флот" не му остава нищо друго, освен да си седи в "базите". Днешната морска война колкото зависи от корабите, още повече зависи от превъзходството във въздуха. Да не говорим, че за Черно море не са необходими каквито и да е самолетоносачи - и така лесно може да се превърне в зона на действие на ВВС на която и да е от страните, които имат излаз на него.
          Така че на нас наистина не ни трябва флот, а именно гранична морска охрана. Особено при текущото финансово състояние на държавата, пък и избраните външно и вътрешно политически приоритети.
          Отделен въпрос е, че както споменах и в предишния си пост, няма никакво основание или политическа база за война между нас и някой от съседите ни на Балканите.

Comment

Знаете ли това което винаги ме е учудвало в нашия флот е защо подяволите винаги е бил толкова ASW насочен... нашата единствена фрегата Смели май за друго не става ... имахме и Поти и Паук... и ако паметта не ми изневярява и двата класа са точно ASW ... сега това корабче ... съвсем не ми е познат като клас но пак е ASW... аз ли бъркам или черно море не бъка чак толкова от подводници че да се подвигуряваме така ... ?
            "Благородството задлъжнява"

Comment

Изказванията ти "Български лъв" са ми много любопитни - ти сигурен ли си, че живееш в същата реалност с нас? Каква война, какви фрегати? Затова, какво би станало при такава нещастна евентуалност е писал Голъм. А аз искам да питам друго - не ти ли се струва, че времето на национализма приключи (е, за хората, израснали с европейската култура и ценности) с края на ХХ век? Защо трябва отново да се зъбим на съседите си - в смисъл, каква е идеята на тези действия? Защото, все някак трябва да се мотивират, нали? Или, да действаме като цар Фердинанд - давай, нападай всички, пък каквото стане?
              Струва ми се, че националистите май не са на ти с понятието "дипломация" и съответния тон - въпреки многобройните доказателства, че с враждебност и агресия обикновено се постигат отрицателни резултати, доката с блага дума ... нали се сещаш? Или не?
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Хех, Воланде, по-точно май е "...гащи няма-гайда иска..." Иначе Българският лъв се е размечтал. Няма лошо.
                Неизвестен руски адмирал

Comment

Е, Одзава, може и да "няма лошо", ако си остават само безредни мечтания. Но осъществяването им би означавало поредната безсмилена кървава баня за България, което съвсем не е хубаво. Така че аз лично не мисля да толерирам подобни мечтания на този форум. Ако иска, може да си играе с алтернативни сценарии, но това е съвсем друго нещо и се прави в съответната част на форума.

Comment

Е, не ми се вярва Котарачко да работи в такова ведомство, че утре да ни сбие със съседите. Според мен просто скоро ще завърши гимназия. Така, че предлагам така да гледаме на писанията му
                    Неизвестен руски адмирал

Comment

интересно ми е отгоре на всичкото как ще я купим тази фрегата като напрактика нямаме пари да поддържаме и това с което разполагаме...

четох една интересна статия наскоро... оказва се че ще трябва да се откажем от всякакви модернизации и за да покрием стандартите на нато ще разчитаме на подаръци от запад...

просто парите не ни достигат да поддържаме и 40000 армия ... и вероятно ще се наложи да я съкратим още повече... друг въпрос е каква армия ни трябва всъщност.

а иначе да мечтае не е лошо но с нашите ракетни катерчета да пометеме турския флот... хехе ) не стават така тия работи.
                      По принцип изобщо не съм наясно дали ракетите им са в изправност.

Освен това и посмъртно не мога да си представя как ще влезем във война с турция.

Comment

Знам, че не е по темата, но все пак - преди поне 6 месеца четох някъде из вестник Труд, че тази или другата година щяло да стане факт закупуването от наша страна на маса танкове, камиони, джипове и друга техника от германската армия (и още нечии въоръжени сили бяха споменати, но не помня). А днес чух по новините, че Франция щяла да ни окаже помощ във военно отношение, като ни даде 400 милиона евро за модернизация на базите и техниката на армията? Да, 400, по бТВ го гледах :?:

Comment

хех то това да им е грешката... последно в 168 гледах в статия за модернизацията на миг 29 снимка на .... F5тиците на сините ангели... със цветовете и тнт... летящи в спретната формация... хаха с горд надпис отдолу "Миг 29 летят за последен път" ХАХХАХАХ

Comment

skycycle написа
                            Знам, че не е по темата, но все пак - преди поне 6 месеца четох някъде из вестник Труд, че тази или другата година щяло да стане факт закупуването от наша страна на маса танкове, камиони, джипове и друга техника от германската армия (и още нечии въоръжени сили бяха споменати, но не помня). А днес чух по новините, че Франция щяла да ни окаже помощ във военно отношение, като ни даде 400 милиона евро за модернизация на базите и техниката на армията? Да, 400, по бТВ го гледах :?:
                            махни "танкове" от изброяваната техника. Подписа се договор с Даймлер-Бенц за преоборудване на БА с модерна транспорта техника по натовски стандарти. Общата му стойност беше между 500млн и 1млрд евро, не помня на какво се спряха точно. Изплащането разбира се щеше да става няколко години и май част щеше да бъде покрита от Нато или нещо от тоя сорт.
                            albireo написа
                            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Сините Ангели никога,ама НИКОГА не се летяли на Ф-5
                              С пистолет и добра дума се постига много повече,отколкото само с добра дума

Comment

Working...
                              X