Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Каюткомпания-място където офицерите пият чай и си приказват

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Срещу Айова - няма ПКР в света способна да пробие броневия пояс. А за кораб конструиран за артилерийски дуел с еднотонни снаряди е несериозно да го плашим с някакви попадения по надстройките.

    Comment


      А за кораб конструиран за артилерийски дуел с еднотонни снаряди е несериозно да го плашим с някакви попадения по надстройките.
      Да, за потъване едва ли може да се говори, но могат значително да намалят ефективността му с попадения "по надстройките". Което си е основната цел по принцип (потапянето е бонус).

      Comment


        При бързи сметки - ако Москит улучи нещо, при половината си маса (изхарчил е значителна част от горивото) и скорост 1000м/с, то само ударът ще е еквивалентен на около 550кг TNT + 320кг от самата глава. Това хич не е малко, още повече, че се движи в пъти по-бързо от ВСВ снаряд в момента на попадението, като бонус ще има модерна бронебойна част. Във всеки случай спорът е безсмислен, ако някога 956 е щял да стреля по Айова, са щели да имат 120кт бойна глава, срещу това нищо нямаше да помогне - целият сценарий си е умишлено самоубийствен и за двете страни все пак.
        „Аз, Драгомир, писах.
        Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

        Модератор на раздел "Военна Авиация"

        Comment


          Сун Дзъ написа Виж мнение
          Срещу Айова - няма ПКР в света способна да пробие броневия пояс. А за кораб конструиран за артилерийски дуел с еднотонни снаряди е несериозно да го плашим с някакви попадения по надстройките.
          Аааа, отклоняваме се сериозно, но, в името на скоростта Айова не е точно конструирана за артилерийски дуел с еднотонни снаряди и бронята и е малко сходна с тая на линейните крайцери. Би я овардила от 203 мм. снаряд, но над 356 ще е тегаво. Още при появяването си по-скоро е замислена да играе ролята на пазач на самолетоносачите (реално срещу всичко на вода и над водата, то само цевите на МЗА в оригиналния проект са над 100) и умишлено заедно с останалите от класа, Саут Дакотите и Норт Каролина и Вашингтон се казва fast battleship, за разлика примерно от Колорадо и подобни, които не са могли да следват самолетоносачи като CV-9 и нататък щото последните са оперирали при скорости от типа на 28.5 възела, а свръхдреноути като Колорадо и Уест Вирджиния са давали маскимум 21 възела.
          Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

          Comment


            Сун Дзъ написа Виж мнение
            Срещу Айова - няма ПКР в света способна да пробие броневия пояс. А за кораб конструиран за артилерийски дуел с еднотонни снаряди е несериозно да го плашим с някакви попадения по надстройките.
            Ракетата е по-вероятно да удари над броневият пояс. Минималната и височина на полет е над два метра. Освен това тя носи много повече и по-мощно ВВ от снаряд. Особено от бронебоен снаряд, които може да тежи 900 кила, но има няколко десетки килограма ВВ. А не стотици както Москит. Над 300 кила ВВ гръмнали вътре в кораба имат голяма вероятност да го извадят от строя частично, или напълно. Зависи каъде ударят, в командният център и управлението на въоражението (който е вътре), погребите, двигателите, ел. система и т.н.

            Ако пък треснат цитаделата ще е много лошо. Много малка част от нея е бронирана. Бронираният обем на мостика може да побере двама-трима човека и вътре е екрана на радара. Поне аз друго не видях да има. Управлението е извън бронираният обем и ще бъде попиляно, заедно с повечето от офицерите.

            Много ще е на късмет цялата работа. Както каза Голъм, кораба няма да потопят, но какво от това?
            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

            Comment


              Показателен в случая е фактът, че Гоги, който едва ли може да бъде обвинен в любов към американските линкори си мълчи.

              Comment


                Да е баш линеен крайцер, не е. Вярно, че не е най-брониран от събратята си, но като живучест "нет аналогов в мире" в сравнение със съвремените кораби. Дали ракета с 500 кг. ВВ ще пробие бронята не знам (това си е фугасен снаряд), най-вероятно няма, но и да го направи пораженията ще са локални - за месец или два ремонт и ще е пак в строя.
                Ако ракетата е с бронебойна БЧ няма да има толкова ВВ. Пък и не знам до колко е бронебойна "бронебойната" БЧ на москита.
                Last edited by Сун Дзъ; 14-06-2013, 20:35.

                Comment


                  Явно е достатъчно бронирана, за да се налага да се правят бронебойни снаряди за CIWS. Примерно за Фаланакса. Четох някъде, че без ВВ в бойната глава е разцепила някакъв крайцер от ВСВ (не помня подробности, може и да е байка.) А да пратиш основен боен кораб за месец-два на ремонт си е постигната цел и победа в конкретната битка.
                  This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                  Comment


                    Amazon написа Виж мнение
                    Явно е достатъчно бронирана, за да се налага да се правят бронебойни снаряди за CIWS. .
                    Как си я представяте тази броня на ПКР ? Бронебойни са снарядите за CIWS, защото трябва да проникват по-надълбоко и да причиняват повече щети. Това брониране в челото на ракетата е повече против уроки - такива снаряди дупчат танк от горе, колко броня носи ракетата ?

                    Comment


                      Явно е достатъчно бронирана, за да се налага да се правят бронебойни снаряди за CIWS.
                      Е, просто повечето CIWS не използват калибрени снаряди (а дори и да използваха, сравни 20 или дори 30 мм снаряд с бойната глава на ракетата), а обикновено съдържат множество субкалибрени боеприпаси (по няколко грама всеки), като целта е да образуват "облак" на пътя на ракетата. Останалото така или иначе го върши кинетичната енергия - особено при благоприятни обстоятелства (субкалиберни боеприпаси летят със свръхзвукова скорост по траекторията на ракета, която лети със свръхзвукова скорост - сумарната скорост се натрупва, така да се каже). Проблемът не е толкова в разрушаването на дори бронирана ракета, колкото в това да се взриви бойната част, защото дори сериозно повредена ракета може да представлява заплаха, а няма как (поне гарантирано) да се разруши напълно подобна по размери ракета само с няколко десетки или няколко стотици няколограмови боеприпаси. Оттук и предимството на управляемите 76-мм, както и ракетите в тази роля.
                      Но важното е друго - дори няколко близки взрива на подобна ракета могат да лишат кораба от очи и уши и да причинят различни локални поражения, а това ще е достатъчно, за да го извадят от строя тактически, а тогава могат или да го довършат с друго или дори да не го пипат. Атомните боеприпаси са друга работа, тях няма какво да ги обсъждаме много.

                      Comment


                        Как си я представяте тази броня на ПКР ?
                        Ами не знам. Ракетата е направена срещу самолетоносачи, значи трябва със сигурност да проникне през стоманеният корпус на самолетоносача, който е доста здрав, плюс 64 mm кевларена броня (при USS George W. Bush).

                        Броневият пояс на Айова е 307мм в най-дебелата си част, близо до водолинията плюс борда на кораба. Доста сериозно нещо. Обаче броневият пояс изтънява. Би трябвало да издържи попадението на Москит (както каза Голъм, обаче взрива пак може да извади от строя кораба), но също така Москит почти сигурно ще проникне през борда, или изтънената част на пояса.
                        Аз съм дотук по темата, защото за повече не ми достигат знания. Схемата на брониране на Айовите е доста шантава и ми е над възможностите.
                        Ако имаме късмет и Гоги отново мине през темата, може би ще ни осветли до каква височина над водолинията достига пояса, преди да започне да изтънява. Палубите например са към 120 мм. Пояса под водата е и той 100 мм. Но ракетата няма да удари там.
                        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                        Comment


                          Но ракетата няма да удари там.
                          В реална обстановка ракетата може да удари къде ли не. НЕ забравяй - има различни защитни системи, може да е частично повредена и прочее, така че вариантите са много.

                          Comment


                            gollum написа Виж мнение
                            Проблемът не е толкова в разрушаването на дори бронирана ракета, колкото в това да се взриви бойната част, защото дори сериозно повредена ракета може да представлява заплаха, а няма как (поне гарантирано) да се разруши напълно подобна по размери ракета само с няколко десетки или няколко стотици няколограмови боеприпаси.
                            Точно по тази причина CIWS обстрелват подобни цели с бронебойни боеприпаси. Идеята е да се пробие кожуха на бойната част и да се инициира детонация на взривното вещество под топлинното въздействие на бронебойния снаряд. Енергията е съпоставима с тази на взривателя.

                            Naval: Armor-piercing tungsten penetrator rounds with discarding sabots

                            Comment


                              Amazon написа Виж мнение
                              Ами не знам. Ракетата е направена срещу самолетоносачи, значи трябва със сигурност да проникне през стоманеният корпус на самолетоносача, който е доста здрав, плюс 64 mm кевларена броня (при USS George W. Bush)...
                              Ами именно, срещу самолетоносач, а не срещу линеен кораб. Разликата е огромна. Архитектурата при двата типа е съвсем различна. Поне руснаците в рекламни брошури твърдят, че са достатъчни 2-3 ракети за потапяне на голям кораб. А ЛК са проектирани да издържат повече от 2-3 снаряда.( Е без английските учебни кораби )

                              "Линкоры типа «Айова» считаются самыми совершенными кораблями в истории судостроения. Именно при их создании конструкторам и инженерам удалось достичь максимального сочетания всех основных боевых характеристик: вооружения, скорости хода и защиты. Линкоры типа «Айова» поставили точку в развитии эволюции линейных кораблей. Их можно считать идеальным проектом."
                              Last edited by Сун Дзъ; 15-06-2013, 15:41.

                              Comment


                                S. Korea to deploy new surface-to-air missiles for Aegis destroyers

                                SEOUL, June 12 (Yonhap) -- South Korea will arm its Aegis destroyers with the surface-to-air Standard Missile 6 (SM-6) starting 2016 as part of efforts to bolster its missile defense against North Korean threats, a senior government official said Wednesday.

                                The SM-6, which is suitable for low-altitude sky defense with a maximum range of 320-400 kilometers, is an upgrade of the SM-2 by U.S. defense firm Raytheon.


                                Това е първото "официално" споменаване на реалния обсег, доколкото имам поглед върху темата. Досега строго се придържаха към 240+ км.

                                И една готина снимка - 054А + 056:

                                Comment

                                Working...
                                X