Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кръстниците

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Кръстниците

интересно ми е знаете ли кои са всъщност хората, на които са кръстени бронираните гиганти

аз например едва преди 2 дни научих кои са Шарнхорст и Гнайзенау
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Кое корито те интересува.
    btw: :!: кръстник е човека кръщаващ нещо, а не този даващ името си

Comment

е, кое, които знаете. Примерно кой е Принц Ойген, или на кого е кръстен Худ.

Не питам обаче да одите да пишете в гугел, а кои си ги знаете

ся знам че думата не е точна, но не ми се мислеше
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Да, но "кръстник" е най-често и този носещ името - той дава своето име на кръщавания .
        Имам някакъв смътен спомен, че Гнайзенау и Шарнхорст бяха някакви военни от периода или на наполеоновите войни, или те възраждаха и реорганизираха армията след това.

Comment

Шарнхорст е самият първоосновател на идеята за Генерален Щаб, а Гнайзенау е негов много близък сътрудник и съреформатор. През 1807 основават немския Генерален Щаб, първия по рода си, и единствен в пълната си форма.
          albireo написа

Comment

И може би следва да добавиш към това - "и вече напълно изличен от лицето на земята" .

Comment

е да, след '45 та и до днес Германия няма истински самостоятелни въоръжени сили така или иначе

интересно е, че в края на книгата по въпроса се твърди, че СССР копира немския ген.щаб почти изцяло. Не съм търсил още информация, но като знам как бързо се връща съветската армия към старите принципи, се съмнявам, че са приели основните принципи на тази институция...
              albireo написа

Comment

Да, и аз съм чел подобни твърдения, но на практика в СССР копират идеята, приспособявайки я към местните условия. Резултатът не е кой знае колко добър. Още повече, че немският ГЩ се основава до голяма стпене върху традициите и организацията на офицерския корпус като отделна социална прослойка. А подобно нещо в СССР няма как да бъде създадено.
                На запад също не възприемат наследството на немския ГЩ, а по-скоро продължават да се придържат към собствените си традиции в това отношение. Така че немският ГЩ е изчезнал, както като организационни принципи, така и като традиция.

Comment

пак там авторът (амер. полковник, '77) твърди, че приемането на системата за американските въоръжени сили би бил най-добрия начин да се подобри тяхната "изключително ниска ефективност" (!) за него амер. армия е била във върховата си форма точно в края на ПСВ, когато е в най-голяма степен повлияна от френския генералщабен опит, който пък е в голяма степен моделиран по немския.
                  albireo написа

Comment

Малей, що спам сте натворили аз докато пиша за Пантерите. Плаче за модератор. Принц Ойген, Евгени Савойски (според зависи в коя държава го казват) е австрииски пълководеж, Худ е британски адмирал, Предвид че тази фамилия е дала 3-ма адмирали (и все известни) не знам за кого точно става дума, но се предполага че този загинал при Ютланд.

Comment

Imperial Friedrich написа
                      пак там авторът (амер. полковник, '77) твърди, че приемането на системата за американските въоръжени сили би бил най-добрия начин да се подобри тяхната "изключително ниска ефективност" (!) за него амер. армия е била във върховата си форма точно в края на ПСВ, когато е в най-голяма степен повлияна от френския генералщабен опит, който пък е в голяма степен моделиран по немския.
                      И сигурно за да предадат "върховната си форма" някои от американските части са били расформировани и войниците са били разхвърляни из британските и френски подразделения, за да не би в устрема си да превземат толкова бързо Германия, че направо да минат и през Русия и да се върнат обратно в САЩ.

Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Все пак нека бъдем по-конкретни по отношение на имената на корабите.
                        Известно е, че американците наричат своите линкори на щати, крайцерите на столици на щати и градове, а есминците на изтъканати личности.
                        Англичаните на известни адмирали - Ансън, Хау, Родни, Нелсън, Худ - цяла плеяда адмирали, , Бархъм,
                        на крале Кинг Джордж V, Кинг Едуард 7, Дюк ъф Йорк, Принс ъф Уелс, ,
                        на колонии - Доминион, Африка, Хиберниа, Малая, Британия,
                        Прилагатени Уорспайт, Вълиант, Ривендж, Формидабъл, Илъстриъс, Хироу, Ринаун, Рипълс
                        Немците на владетели и държавници
                        Руснаците на светци, а после на комунистически деятели
                        Италианци и Французи на изтъкнати личности
                        П.В.

Comment

Забравих японците - все кръщават корабите с поетични имена на планини, реки или върхове
                          П.В.

Comment

Това ми харесва:
                            Руснаците на светци, а после на комунистически деятели
                            Забелязвате ли каква интересна трансформация .

Comment

Виж имената на руските броненосци от 1904-5
                              Сисой Великий, Андрей Первозваний, Пересвет, Ослябя, Евстафий Йоан Златоуст, Двенадцать Апостолов, Георгий Победоносец
                              на битки Полтава, Бородино,
                              След 1917 г. Киров, Молотов, Каганович, Калинин, Профинтерн, Коминтерн, Сталин, Ленин, Ворошилов, Чапаев, Свердлов, Маркс, Енгелс
                              :lol: :lol:
                              П.В.

Comment

Working...
                              X