Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Османски укрепления в Проливите

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    DelaRea написа Виж мнение
    Двата "Шефкет"-а ги броя за леки броненосци с техните над 2000 т. и сериозни брони. Имали са и кораби като "Пеленг-и Дериа" и "Нимет" (над 700 т, колкото "Надежда"), но тях ги броя за канонерки. За мен миноносците са тези под 300 тона, като да кажем "Берк Ефшан" или "Тайер" (230/270 т.)

    Иначе коварния план за атака само с подводници си остава актуален. През 1903 та година (да кажем) България е можела да има поне няколко подходящи подводници, като "Норденфелт-2 на Джордж Гарет (цена - 270 хиляди лева), испанската на Исак Пелар (290 хиляди лева), португалската „Plongeur” ("Водолаз") на Ди Мело (пак около 300 хиляди) дори и френската подводница Q003 Morse (тя обаче е наистина скъпа - 25 920 лири = 648,000 francs/лева, понеже е нова).

    Междудругото, по това време България вече е имала един водолаз - естонец, останал на българска служба. Густав Карлсон се казва.

    Така че, въпросът с диверсията не е изключен.

    Имах предвид тези торпедни крайцери от по 780 тона:



    ...но може "произношението" ми да е грешно - турският не ми е сила.


    Иначе нашите са правили екзотични опити да пораздрусат турския флот. За мен най-впечатляващ е случая при който по суша на ръка домъкват две 381 милиметрови торпеда от крайцера "Надежда" и 5 тонна моторна лодка, за да торпилират броненосецът „Тургут рейс“, охраняван от два торпедоносеца в Мраморно море. Коства им много напрягане, но успяват.
    Само сключването на мира пречи атаката да се проведе - някъде към 4 часа не са стигнали.

    Така че може и това да е бил начина - да се закарат малки гемии или големи моторни лодки с по едно торпедо, прикрити като турски рибари и да пробват през ноща. Или пък прастарият начин - с брандери. Пак моторни лодки пълни с експлозив.

    Comment


      #17
      Сун Дзъ написа Виж мнение
      Имах предвид тези торпедни крайцери от по 780 тона:



      ...но може "произношението" ми да е грешно - турският не ми е сила.
      Аха, сега те разбрах. Помислих си че говориш за "Асар-и Шефкет" и "Наджм-и Шефкет" ( в уикито ги има като Асар-и Кетевкет" и "Неджм-и Кетевкет", но са клас "Асар-и Шефкет" - https://en.wikipedia.org/wiki/Asar-i...class_ironclad), затова се обърках.

      Comment


        #18
        За атаката с торпедото срещу "Тургут Реис" има направен един нов български филм, казва се "Врагове".
        Гледах го наскоро - филмът не е лош, като направа или като актьорска игра. Обаче се е получил един "антивоенен" филм, решен в духа на мултикултурализма, което не е лошо, но просто очаквах да видя един истински "военен" филм, разказващ за реална случка от нашата история.

        Comment


          #19
          А аз наскоро си купих една доста интересна книжка, разглеждаща и описваща много подровно всички укрепления по проливеите, акцентира на състоянието им към ПСВ, но се описва историята на пролива плюс кога и как е преминаван....батарея п батарея описа...за сега съм прочел до първият завой мога да сканима това онова ако темата е още актуална.

          Comment

          Working...
          X