Съобщение

Collapse
No announcement yet.

българските морски пехотинци в Студената война?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    българските морски пехотинци в Студената война?

    Колко бяха? Като част от армията или флота?

    #2
    http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

    Comment


      #3
      Не, през студената война бяха във Варна - "Тихина".
      Всъщност терминът "морска пехота" в случая не е правилен. По-скоро бяха "тюлени" - по американски, или "спецназ" - по руски .
      Имам много приятели служили на това място. Даже по време на учения сме "воювали" против тях.

      P.S. Шефовете на не безизвестната групировка "ТИМ" бяха старшини там.

      Comment


        #4
        Всъщност мисля, че в края на Студената война е имало три или четири охранителни роти към ВМФ, на базата на които през 90те години е създаден просъществувалият за кратко Батальон морска пехота. Не става дума за Тихина.



        Сформираният през 1998 г. 92-ри отделен батальон морска пехота в Бургас от януари следващата година започва да носи своя емблема (сн. 6). Автор на проекта е офицерът Евгени Пенчев от същото поделение. Емблемата е везана в Пловдив и се носи на десния ръкав на бойната и празничната униформа. Използвана е до разформироването на поделението през юли 2000 г. Символът на морските пехотинци наподобява флотската емблема от 1977 г., като освен всичките повтарящи се елементи са включени надписа „ Морска пехота”, извезан на син фон и растителни мотиви.

        Comment


          #5
          Благодаря, но се казва, че морската пехота не беше до 1998 година. И тук: "Рота морска пехота има и в състава на формирания през 1949 г. Черноморкси флотски полуекипаж. Историците споменават за сформиран през 1952 г. стрелкови батальон морска пехота в район „Сокол” край Варна." http://www.airgroup2000.com/forum/vi....php?p=6037050
          Български пехотен (мотострелкови) полк е бил в морската кацане на учението на Варшавския договор (така, че е в Източна Германия 1960-89)?

          Comment


            #6
            Duque de Caixas написа Виж мнение
            Всъщност мисля, че в края на Студената война е имало три или четири охранителни роти към ВМФ, на базата на които през 90те години е създаден просъществувалият за кратко Батальон морска пехота. Не става дума за Тихина.
            3 пехотни роти ВМФ, не армията?

            "Морская пехота состояла из трех гвардейских рот, личный состав которых главным образом готовили к обороне побережья. Тем не менее, болгарские морские пехотинцы были готовы к проведению совместных десантных операций с морской пехотой Краснознаменного военного флота. Совместные учения советской и болгарской морской пехоты проводились на болгарском побережье Черного моря"

            Comment


              #7
              Да, става дума за охранителни роти във ВМФ, не за десантни роти морска пехота. Освен това посоченият източник не е верен, защото в Българската народна армия не е имало "гвардейски" подразделения по примера на съветската армия и също така източникът не е верен, защото не сме имали въздушно-десантен полк по образец на съветските ВДВ, а една, по-късно две "учебни парашутно-разузнавателни бази", подчинени на Отдел спецназ на РУ ГЩ и три парашутно-разузнавателни роти, подчинени на разузнавателните отдели на трите армии. Базите и ротите са били по образец на спецназа на ГРУ.

              Comment


                #8
                Охранителните роти нямат нищо общо с представите за морска пехота.
                Нито са били специално обучавани - просто нарядни роти ("здравей наряд, през ден наряд" както се казваше.)
                Служиха по две години, а не по три. И нищо "гвардейско" нямаше разбира се
                За Студената война говорим, а не за 1998 година, нали ?

                Comment


                  #9
                  Да, за Студената война говорим. Няма нужда да ми казваш колко погрешно е нещо, което не съм писал. Нито съм твърдял, че са били морска пехота, нито че са специално обучавани. Аз до сега не съм попадал на информация през Студената война да сме разполагали точно с "морска пехота" и не знам на какво се основават разни такива статии, които твърдят, че е имало. Че и на всичко отгоре да са провеждали съвместни учения със съветската морска пехота и да са се готвили за десантиране. Това трябва да са някакви байки.

                  Единствената подобна информация, на която съм попадал и то неофициално, на маса, е, че по някое време е имало планове редови мотострелкови полкове от състава на сухопътните войски (един или два, не помня вече) да "десантират" на остров Тасос посредством пароми и то като подкрепление на стоварен предварително въздушен десант, а не със собствени сили да овладеят плацдарм.

                  Comment


                    #10
                    ??? Защо се засягаш ?
                    Не ти го казвам на теб, аз не съм от тия дето след всеки пост на някой обясняват надълго "колко е невеж или глупав"

                    Отговорът ми е само информативен и за поясняване на глупостите в руските сайтове.
                    В "Сокол" служеше братовчет ми.

                    Comment


                      #11
                      Другари, всички мисля:
                      у нас много говорят про учения "Родопи", "Хемнус", "Щит-82". Морская пехота Черноморского флота СССР высаживала десант на территории НРБ (Атия, Созопол...) вместе с "болгарами". Кто были эти "болгары" в совместном морском десанте?
                      Които са били тези "българи"?

                      Comment


                        #12
                        Морският десант по време на "Щит-82" е осъществен в два ешелона с по 4 вълни всеки.В първият ешелон(вертолетен десант,кораби на въздушна възглавница и БДК-та) десантират-810-ти отделна бригада МП(СССР) - първа и втора вълна,и преден отряд от 96-ти МСП(НРБ под 65 150)-трета и четвърта вълна.Във вторият ешелон(СДК и МДК) десантират основната част на 96-ти МСП и части на 16-та МСД(Бургас).

                        Comment


                          #13
                          komuso написа Виж мнение
                          ..В първият ешелон(вертолетен десант...
                          Няма да го забравя цял живот - няма такава гледка !!!
                          Ми-24 в небето. По цялото небе, летящи в колона от хоризонт, до хоризонт един след друг. Стотици. Летяха от към "Бургаско направление" някъде към Добруджа. Нещо невероятно.

                          Comment


                            #14
                            Благодарим ви! И колко души са били в съветски-български десант на "Щит-82"? 3000-4000?

                            Comment


                              #15
                              Точно колко са участвали в морският десант немога точно да кажа.Имайки предвид,че във въздушният десант са участвали точно 999 човека(1-ви парашутно десантен батальон от 39-та отделна въздушно-щурмова бригада/2-ри батальон от 300 ПДП/98-ма гвардейска Свирска ВДД и 1-ви батальон от 217 ПДП/98 Гв.ВДД+ полските парашутисти от полка "Кондор"),то мога да предположа ,че в морският десант са участвали не повече от 2000-2500 руснаци и българи.

                              Comment

                              Working...
                              X