Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Малки" стратегически бомбардировачи.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    "Малки" стратегически бомбардировачи.

    Чета си аз значи за B-2 с цел лекуване на махмурлук и от статия на статия попадам на една от двете му основни ядрени амуниции - B61. И след това на следният цитат:

    The B61 cannot fit inside the F-22 Raptor's weapons bays and will instead be carried by the Lockheed Martin F-35 Lightning II.
    Мислех да го пусна в темата за F-35 защото не сме го разглеждали в тази му роля, за която би бил изключително подходящ, но реших че темата е интересна сама по себе си и би могла да включва и други носители.

    Сега, въпросната бомба, ако и да е тактическо ЯО може да се конфигурира от 0.3 колотона до една трета мегатон! За сравнение - Хирошима - 15 килотона. Долната граница няма да я разглеждаме, все пак руската FOAB е неядрен боеприпас с мощност от същият порядък(и е екологично чиста), но горната граница от 300 килотона определено си е стратегическо оръжие.
    САЩ имат над 3000 броя от този боеприпас.

    Четири такива бомби могат да се мъкнат от един F-35 което автоматично го превръща в стратегически бомбардировач. Шансовете на което и да е ПВО, колкото и да е ешалонирано да спре налет от няколко стотин малки стелт изтребителя, преди да достигнат на стотина километра от целите си е в сферата на фантастиката.

    Това все пак не е "глупава" праволинейна крилата ракета, или бавен и голям стратегически бомбардировач. А бърз малък изтребител, със електроника даваща му същата ситуационна увереност, ако не и по добра от големите му събратя и далеч по-висока оцеляемост, оперативен таван и тактически възможности, без да се накърнява стратегическият му потенциал (носи над един мегатон в коремчето).

    Разбира се, въпросната бомба могат да я носят всички самолети сертифицирани да носят ЯО (разбирай всички масови във ВВС и Флота), но от тях само B-2 е стелт.

    Единственото което пречи на F-35 да е стратегически бомбер е скромният обсег, който даже пентагона го критикува(щото Китай бил голем!). Това е и едно от нещата които е най-трудно да се променят на съществуващ изтребител. Имаме пример с "гърбавите" МиГ-29СМТ в това отношение.
    Използване на тактически приоми, като дозареждане може да тушрат това но само до някъде.

    За подобна роля би могъл да се използва и Су-34. Той пък има други плюсове - голям обсег и комфорт на екипажа при дълги полети. Той обаче не е стелт, което малко обезмисля нещата.

    Но си мисля, че въпреки минусите, "малките" стратегически бомбардировачи биха могли да са с основна роля при глобален конфликт при някой доработки на съществуващи платформи като F-35 и Су-34. Биха били трудни за спиране подобно на подводните ракетоносци, но несъизмеримо по-евтини, и с подобна ефективност като стратегическите бомбардировачи като B-2, но далеч по-универсални - съответно по-евтини.
    Според мен могат да изземат ролята на цялата ядрена тирада без междукониненталните балистични ракети.

    П.П: Честита Нова Година.
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

    #2
    Дали един бомбардировач е стратегически или тактически се определя от това, на каква дълбочина в противникова територия поразява цели, а не от вида боеприпаси, които носи. Типът боеприпас настина зависи от мисията, но не той е определящ за класификацията "стратегически".
    If you believe everything you read, better not read.
    Japanese Proverb

    Comment


      #3
      Amazon написа Виж мнение
      САЩ имат над 3000 броя от този боеприпас.
      Approximately 500 (mods 3,4, and 10) of the 920 bombs slated to be upgraded are non-strategic nuclear weapons. Of that 500, approximately 200 are deployed in Europe, Cold War holdovers serving no military purpose. The remaining 300 non-strategic B61 bombs are in storage in the United States. The other 420 strategic B61 mod 7s scheduled to be refurbished actually underwent a Life Extension Program in 2005, extending the life of the weapon for years.
      Иначе, доколкото съм се интересувал от авиационния компонент на ядрената триада, основната му задача е да оцелее в превантивната атака и да нанесе ответен удар. За нейното изпълнение са нужни две неща - самолетите да са автономни и да летят дълго време.

      Comment


        #4
        Възниква особенно интересния въпрос, за чий му е на някой да влачи атомни бомби, при положение, че AGM-158(просто пример, би могло да е всичко от сорта) с малка ядрена бойна глава на практика обезмисля необходимостта от Стелт, а на нещо тъпо, бавно и старо(снабдено с дребни удобства от сорта на една или две револверни ПУ) може да накачулиш приличен брой ракети (и да ги изстреляш от 500+ километра), с което да създадеш масивни главоболия на повечето ПВО системи по света(ясно си е, че голяма или дори малка ядрена държава няма да нападнеш, щото иначе едни заповеди ще заминат за някъде в океана, някъде под водата ще се заотварят едни шкафове, ще се наизвадят един ключове и после 21.12.2012 ще вземе да настъпи отново, този път според очакванията)
        Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

        Comment


          #5
          Sailor_Malan написа Виж мнение
          Възниква особенно интересния въпрос, за чий му е на някой да влачи атомни бомби
          Според мен САЩ държат бомбите за чисто политическа употреба. Не е много удобно да дадеш на турците 60 х JASSM с ядрени бойни глави, щото руснаците ще превъртят. Не е удобно да ги оставиш без ядрено оръжие, щото Ердоган ще превърти. Значи - ето ви 60 бомби и всички са доволни

          За стелта не си съвсем прав. Примерно JASSM-ER бие на 1000 км, ти искаш да удариш цел на 500 км зад фронта, значи трябва да пуцаш от 500 км. Ако закараш B-52 на 500 км, трябва да му осигуриш прикритие. B-2 може и сам да свърши работата.

          Comment


            #6
            В реалността нещата не функционират така Кухулин - по-скоро не даваш ядрено оръжие на Турция и оставяш Ердоган да си скубе мустаките щото иначе много сериозно си разваляш отношенията с Русия и Израел(в сравнение с Русия, Ердоган си е едно келеме което си няма нищичко и може само да дивее ама без осезаем ефект, с Русия е малко по-друго) иначе ако го направиш, Нския гвардейски тежък бомбардировъчен авиополк или пък съответния Атомен подводен крайцер със стратегическо предназначение получават още няколко цели - примерно насред Анкара, а Северная Верфь получава поръчка за още 2-3-4 Борей, Юрий Долгорукий или 941 У(а до две години от залагането си и последната лодка излиза на патрулиране в пусковия си район). А иначе на 500 километра от линията на фронта реално противодействие в наши дни биха могли да организират само руснаците и отчасти китайците и индийците, тъй че В-52Н или В-1В(с револверни ПУ в двата отсека) вършат много, много повече работа от онова нещо F-35 натоварено с бомби дето и 23 мм. зенитно оръдие би го смело, за Су-35 да не говорим
            Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

            Comment


              #7
              Абе тия работи за 941 и т.н. са за отделна тема, мани ги. В реалността Турция си държи 60 атомни бомби като стой та гледай, освен ако аз нещо окончателно не съм се оплел.

              F-35 с атомни бомби ясно че е някакъв куриоз, няма какви задачи да изпълнява. Ама по твоята логика що да не е с 2 x JASSM?

              Comment


                #8
                В реалността Турция си държи 60 атомни бомби като стой та гледай, освен ако аз нещо окончателно не съм се оплел.
                Това по данни на отдел С, разузнавателната агенция ЕЖК(Една Жена Каза Вчера на Пазара) ли е?
                Иначе причината да не е с 2хJASSM е простичка - няма смисъл да пускаш 8 самолета да вършат работата на един, не се връзва масрафа
                Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

                Comment


                  #9
                  Sailor_Malan написа Виж мнение
                  Това по данни на отдел С, разузнавателната агенция ЕЖК(Една Жена Каза Вчера на Пазара) ли е?
                  Ти ме шашкаш бе човек:

                  Today, Turkey hosts an estimated 90 B61 gravity bombs at Incirlik Air Base. Fifty of these bombs are reportedly PDF assigned for delivery by U.S. pilots, and forty are assigned for delivery by the Turkish Air Force. However, no permanent nuclear-capable U.S. fighter wing is based at Incirlik, and the Turkish Air Force is reportedly PDF not certified for NATO nuclear missions, meaning nuclear-capable F-16s from other U.S. bases would need to be brought in if Turkey's bombs were ever needed.

                  Значи, омазал съм числата. 90 бомби - 50 под щатски контрол и 40 под турски.

                  Comment


                    #10
                    Никакви бомби не са под турски контрол, това е все едно да казваш, че България е имала атомни бомби през Студената война - никога не сме имали, имали сме балистични ракети у нас и глави за тях под съветски контрол нейде в Крим примерно. Тоест Турция доставя бомбите ако стане нещо до целите, но те до момента "президентът на САЩ не даде ауторизация за това" са си изцяло под сащиянски контрол - това е огромна разлика, защото само американците преценяват кога къде и как тези чудеса се ползват, не Ердоган. По същият начин Пейтриътите ще стрелят само ако американецът дето е в командната зала прецени, че има проблем, а не каквото му скимне на турчина.
                    „Аз, Драгомир, писах.
                    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

                    Модератор на раздел "Военна Авиация"

                    Comment


                      #11
                      НАТО преценява.

                      Comment


                        #12
                        Въпросът е, че нищо атомно не е под едноличния контрол на Ердоган, а е под този на Обама и компания. Това е много по-различно от "турците си имат някъде на склад 60 атомни бомби".
                        „Аз, Драгомир, писах.
                        Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

                        Модератор на раздел "Военна Авиация"

                        Comment


                          #13
                          Човек, какъв едноличен контрол те гони. Говорим за американски бомби в Турция, предназначени за използване от турските ВВС. Използването се одобрява от НАТО. Има си хас използването да не се одобрява НАТО. Представяш ли си...

                          Comment


                            #14
                            Значи, омазал съм числата.
                            Доста неща си омазал, щото там пише и че Турските ВВС не са сертифицирани(а предполагам не са и оборудвани, щото изделието си иска специална техника монтирана на леталото за да може да се ползва) за ползване на въпросните "изделия", и че реалната им употреба изисква американски изтребители от други бази да се прехвърлят в Инджирлик, демек всичко може да се резюмира до "Някъде в Турция, в един американски склад има едни американски бомби"(А някъде около Енгелс едни хора държат едни Х-55 предназначени за Инджирлик )
                            Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

                            Comment


                              #15
                              Всичко е политика. Някъде, на някоя маса са договорени тези неща, тъй че всички да са максимално доволни. Изобщо, B-61 е от съмнителна ценност в чисто военен план, даже и да беше напълно функционална като доставка.

                              Comment

                              Working...
                              X