Нещо като по-голям брат на JLENS
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Любопитно
Collapse
X
-
Нещо като приказна възможност да вдигне продажбите на F-15C или EF2000 и МBDA Meteor или Су-35 и С-400(кой каквото си избере), на порядък при това.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеВ реален симетричен обаче едва ли ще върши каквато и да е работа (губят се основните му предимства).
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеХм. Не виждам какво значение има характера на конфликта. Предимството на дирижаблите е ясно - голямата автономност. JLENS изкарва един месец на 3 км, StratoBus ще изкарва години на 20 км. Тези неща не летят над чужда територия, а осигуряват всякакъв вид покритие над своята.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Кухулин написаТези неща не летят над чужда територия, а осигуряват всякакъв вид покритие над своята.
Кухулин написаХм. Не виждам какво значение има характера на конфликта. Предимството на дирижаблите е ясно - голямата автономност. JLENS изкарва един месец на 3 км, StratoBus ще изкарва години на 20 км.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеТочно затова отбелязах (във връзка с вметката на Сейлъра), че основното предназначение/потребител ще са "граждански" (и мирновременни дотам, докъдето ще има военна употреба). Затова обсъждането на военното им предназначение, особено пък в симетричен конфликт, едва ли си струва виртуалното мастило.
gollum написа Виж мнениекакто отбеляза Сейлъра, в един реален конфликт (симетричен) подобни неща ще се бутат без проблем
Comment
-
Може би си прав, не знам, аз ще си изложа "кабинетните" съображения, които лесно може и да не са верни:
а) това нещо ми се струва бавничко, за да се движи заедно с авионосна група или друго корабно съединение и да му осигурява разузнавателно покритие.
б) да, за статична "наблюдателна мрежа" над своя територия е подходящо. Така че като част от защитата може да се разглежда.
в) ако е достатъчно евтино, може да се разглежда изграждането на цялостна мрежа от относително статични "наблюдатели" от този сорт - съответно, военните "обекти" които имат нужда от защита ще минават под един или друг елемент от чадъра (в такъв случай ниската динамика няма да е проблем).
г) общо взето статично е (това е и основния му плюс, доколкото схванах от филмчето), т.е. позицията му е известна и ако някои иска да го свали, едва ли ще му представлява особен труд (т.е. ще се отчита още при планирането). На 20 км не е недосегаемо.
д) трудно си го представям като елемент от офанзивна операция (от дефанзивна - да).
ПП За Сейлъра е ясно, аз гледам да не обръщам внимание, но понякога все пак го правя (задължения).
Comment
-
gollum написа Виж мнениеа) това нещо ми се струва бавничко, за да се движи заедно с авионосна група или друго корабно съединение и да му осигурява разузнавателно покритие.
gollum написа Виж мнениев) ако е достатъчно евтино, може да се разглежда изграждането на цялостна мрежа от относително статични "наблюдатели" от този сорт - съответно, военните "обекти" които имат нужда от защита ще минават под един или друг елемент от чадъра (в такъв случай ниската динамика няма да е проблем).
gollum написа Виж мнениед) трудно си го представям като елемент от офанзивна операция (от дефанзивна - да).
Comment
-
Но ми е интересно ти как си представяш бутането на това дирижабълче, примерно, над Париж? Или над Калифорния. Или над някоя АУГ в Тихия океан...
Иначе над останалите места се бута лесно - с това примерно
Впрочем и F-15C би имал с какво да го хване за гушата над Париж или АУГ и Су-30 МК2 и J-10/20/31 и Тайфун. При това от доооста далече.
На лични словоизлияния сте го обърнали гледам, простете ако ви развалям рахатлъка и прехласването по западните брошурки, добавяйки и други такива за цвят.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Sailor_Malan написа Виж мнениеA то какво ще прави над Калифорния? Ще чака мексиканците да си организират референдум за анексиране на Калифорния ли?
Sailor_Malan написа Виж мнение
Comment
-
Е, значи за конкретния проект съм бил общо взето прав (или поне на мен така ми изглежда - включително след последния ти пост).
Кухулин написаа това има двигатели до 90 км/ч. Не виждам принципна разлика между компенсиране на вятъра и бавно движение нанякъде.
Както и да е, да се върна на първоначалната си мисъл: това е удобно за каквото е планирано - т.е. много дълго време да стои на относително една и съща позиция и да наблюдава от високо. Във военно време (при реален конфликт) особено скоротечен, нуждите са малко по-различни, съответно, ще има нужда и от по-различен проект, където динамиката е с по-висок приоритет пред автономност/запазване на позицията. Впрочем, ти си дал такива в поста си.
А иначе концепцията си е интересна, но не ни приближава към бойните дирижабли (а ла "Киров" ).
Comment
-
gollum написа Виж мнениеЧестото сваляне и пускане отново на дирижабъла не ми звучи като разумна алтернатива точно за тази система.
Comment
Comment