Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за GPS навигираните оръжия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Въпрос за GPS навигираните оръжия

Какво става, когато около целта им е разположен GPS jammer?
    Например изтрелват Tomahawk (с GPS навигация) по някакъв бункер, а отгоре на бункера седи GSP jammer, който смущата приемането на сигнала от GPS сателитите в радиус 100км?
    Не са ли станали модерните умни снаряди много създадени около GPS технологията, и какво ще стане ако тази технология изведнъж бъде извадена от строя? Ще се върнем към неуправляемите снаряди?
    War, war never changes..

Положението съвсем не е толкова просто - ако заглушаваш сигнала от земното равнище никога няма да е с радиус 100км, а ще е много по-малко. Има и проблемът, че GPS приемниците на ракетата са отгоре и гледат към небето, а ти заглушаваш откъм земята. Това за начало е доста сериозно и значи, че трябва да излъчваш силни смущения. Излъчваш ли силни смущения, ще те засекат самолети за РЕБ, ще те локализират и ще сменят тактиката - следващата вълна бомбардировачи ще носи лазерно насочващи се бомби, ТВ насочване, следване на релефа, ИЧ, и т.н. Отделно може дори и да насочат ракета по сигнала на заглушаващото устройство.
    Ако всичко от горното се провали, минават на неуправляеми НУРС-ове и бомби (защо не и касетъчни), дори и само да отнесат антената (и после да минат на GPS).

ИМХО с такъв заглушител печелиш време, но не много. Просто си неутрализирал един ход на противника, няма обаче как само с това да спечелиш партията шах. В ожесточена война може би ще спечелиш 2-3 часа колкото да пренасочат въоръжени с друго оръжие самолети към теб.

Ако заглушаваш по някакъв сложен начин от спътник от космоса сигурно ще е по-лесно, не зная доколко обаче е възможно технически.
    „Аз, Драгомир, писах.
    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Пилот написа Виж мнение
      Положението съвсем не е толкова просто - ако заглушаваш сигнала от земното равнище никога няма да е с радиус 100км, а ще е много по-малко. Има и проблемът, че GPS приемниците на ракетата са отгоре и гледат към небето, а ти заглушаваш откъм земята. Това за начало е доста сериозно и значи, че трябва да излъчваш силни смущения. Излъчваш ли силни смущения, ще те засекат самолети за РЕБ, ще те локализират и ще сменят тактиката - следващата вълна бомбардировачи ще носи лазерно насочващи се бомби, ТВ насочване, следване на релефа, ИЧ, и т.н. Отделно може дори и да насочат ракета по сигнала на заглушаващото устройство.
      Ако всичко от горното се провали, минават на неуправляеми НУРС-ове и бомби (защо не и касетъчни), дори и само да отнесат антената (и после да минат на GPS).

ИМХО с такъв заглушител печелиш време, но не много. Просто си неутрализирал един ход на противника, няма обаче как само с това да спечелиш партията шах. В ожесточена война може би ще спечелиш 2-3 часа колкото да пренасочат въоръжени с друго оръжие самолети към теб.

Ако заглушаваш по някакъв сложен начин от спътник от космоса сигурно ще е по-лесно, не зная доколко обаче е възможно технически.
      Не ги разбирам тия работи, но това,което казваш, звучи логично....
      Само че, аз /с простия си акъл/ се питам, какво ли ще стане ако не е само един заглушител. Ако в радиус от 5-6км. около бункера са разхвърляни примерно, 50-60 заглушителя.....

Comment

Ми той човека си каза, бункера се поразява с оръжие с лазерно или телевизионно насочване.

Прочее, хубаво разхвърлихте 50 GPS заглушителя около един бункер, ама колко струват тия заглушители и къде се продават?
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Продават се в България или се правят от всеки, който разбира малко по-сериозно от електроника. А струват със сигурност значително по-малко от един бункер. Друг е въпросът каква е ползата, както подробно обясниха по-горе.
          Затова американци, руснаци и китайци по едно или друго време правят опити с унищожаване на спътници (е, не само затова).
          Все пак да не подценяваме нападащите с подобно оръжие. Те в общия случай са си проверили нещата и няма да се оставят изненадани.
          А като странична забележка да спомена, че някъде мернах, че по време на войната между Русия и Грузия GPS в района е била недостъпна някъде на първия или втория ден. Тъй че може пък да не е толкова трудно да се заглуши за наземните части. Макар че в конкретния случай може да става дума и за допълнителна наземна станция, която дава още по-висока точност, и съответно за нейното елиминиране.

Comment

GPS може да бъде заглушен, но в ограничен участък. Няма възможност някой да насочи оръжие по системата за заглушаване на GPS.
            А възможността целта да се удари с АСП с лазерно или телевизионно насочване при провал на GPS оръжие не е чак толкова розова. Ако приемем примера с КР, то очевидно тя е ползвана, защото рискът да друг тип АСП е голям...

Comment

Imperial написа Виж мнение
              Прочее, хубаво разхвърлихте 50 GPS заглушителя около един бункер, ама колко струват тия заглушители и къде се продават?
              Бившия ни ВПК беше лидер в производството на заглушители, които работят в широк диапазон от радиочестотния спектър. Имаше такава разработка - "Стършел". Представлява обикновен атрилерийски снаряд, който при падането в зоната разпъва антената си и заглушава честотите на противника. Никакъв не е проблема да се настрои да работи и в гигахерцовия обхват. И не струва 1/1000 от цената на бункера, па и на тия, дето са вътре./по тяхна самооценка.../

Comment

Лошото на всеки по-мощен GPS заглушител е, че излъчва здраво и лесно може да бъде открит и унищожен.
                Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Като гледам пак стигнахме до познатото място - едно оръжие не трябва да се разглежда само срещу чужда система, а да се оценява като част от някаква система бореща се срещу друга такава. Сребърен куршум много рядко съществува в природата. Заглушаването на GPS-a ще спечели малко време, ще всее малко хаос у противника, но дали това ще е от решаващо значение за една операция зависи от 1001 фактора - не само какво като хардуер работи от двете страни, но и като тактика и цели на двете страни. Например ако имам цялото време на света да бомбардирам противника, заглушителя е неудобно трънче дето няма къде да ходи и ще се извади. Ако обаче атакувам да кажем ядрен обект в Иран и зная, че това е единственият шанс и след 30 минути вече не трябва да съм там, а съм зареден само с JDAM-ове - положението е напълно различно и заглушителят може да е решаващ. Просто един коз сред многото, зависи от конкретния случай дали ще има полза от него и каква.
                  „Аз, Драгомир, писах.
                  Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

В началния въпрос ставаше дума за крилата ракета. Всъщност крилатите ракети са се справяли доста добре и без GPS. Ползата от GPS е в поддържането на курса по време на целия полет. Това, че в последните 2-3 километра евентуално няма да има достъпни координати през GPS, по никакъв начин няма да се отрази на точността на ракетата. Нейната ИНС и системата за следване на релефа си работят, без да зависят от външни технически средства.
                    Току-що видях, че JDAM също съчетава GPS и ИНС, което осигурява по-голяма далечина на пускане. На всичкото отгоре имало и JDAM, позволяващи и лазерно насочване. Така че липсата на GPS в ограничения район около целта няма да се отрази кой знае колко и на този тип боеприпаси.
                    Между другото, в статията в Wikipedia за JDAM (http://en.wikipedia.org/wiki/Joint_D...ttack_Munition) е показано едно по-реално неудобство, произтичащо от тези оръжия. Как американците щели да поразят Хамид Карзай вместо талибаните с такава бомба. Талибаните били сериозно натиснали хората на Карзай, при което американските наземни части поискали въздушен удар. (Това става още през 2001 г.) Обаче бомбата паднала не върху когото трябва. Причината - по време на боя американският насочвач сменил батерията на устройството, след което то започнало да изпраща към бомбата своите координати вместо тези на целта.

Comment

Working...
                    X