Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фоке-Вулф ФВ-189 А-2 "Циклоп"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Фоке-Вулф ФВ-189 А-2 "Циклоп"

На този разузнавач дядо ми, лека му пръст, беше бордови картечар 1945 г. Използван е и за корекция на артилерийския огън и поддръжка на сухопътните войски. Първата му доставка от Германия е 1944 г. Има разпереност 18 м. и дължина 12 м, носеща площ: 38.00 кв. м., маса: 2830/около 4100 кг., двигател: 2 х Аргус Ас 410А-1 - 467 к.с. и максимална скорост от 350 км/ч. Таванът му е 7300 м. Има далечина на полета 670 км. Въоръжен е с 6 х 7.92 мм. картечници и четири бомби по 50 кг. Носи високотехнологична за времето си фотокамера.
    Самолетът на дядо ми е улучен в крилото и единия двигател. Приземява се аварийно под силен огън. Дядо ми разбира, че се е отървал на косъм, след като чак на земята вижда един куршум, забит в плътния ток на подметката на кубинката си и спрял точно до петата му.
    Това е фактологическата информация, която знам. Отвъд нея обаче за самолета знам малко като история и развитие, за употребата му и съдбата му по нататък. Моля, споделете знания. Ще съм благодарен на всеки един от вас. Аз съм дилетант в този раздел и предварително се извинявам на ветераните за евентуални мои неточности.

Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12

Имаше книжка на Еър Груп за него. Иначе - в интернет информация бол.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Imperial написа Виж мнение
      Имаше книжка на Еър Груп за него. Иначе - в интернет информация бол.
      Книжката беше на Аеросвят.
      If you believe everything you read, better not read.
      Japanese Proverb

Comment

Ще я прегледам тази книжка на Еър Груп/Аеросвят. Сложих темата тук, защото уважавам БС като източник и 1 жива дискусия ми се вижда по-ценна от 100 безразборни сухи статии в интернет със бутафорни референции.
        Нека все пак, ако някой знае нещо да сподели. Аз, така или иначе, ще се поинтересувам из нета. Благодаря!
        Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12

Comment

centara написа Виж мнение
          Книжката беше на Аеросвят.
          Съжалявам, не ги знам кой кой е Само помня, че имаше книжка от цяла поредица и там си пишеше за бойната служба на самолета в българските ВВС.
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Working...
          X