Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българските ВВС в края на 80-те

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Българските ВВС в края на 80-те

кало написа Виж мнение
    единственият период, в България има наистина значима военна авиация, е от началото до края на 80-те години на 20-ти век.
    Не съм запознат с авиацията ни като цяло,особено посочения период ми е много мътен.Би ми било интересно да науча с какво сме се изявили тогава?Поставили сме международен рекорд с военен самолет ли?Или сме имали техническо (и) или технологично превъзходство като цяло?Или сме разработии превъзходен доктринален труд и сме го реализирали?Вероятно авиационната ни електроника е била водеща?А може би сме имали сериозно,количествено превъзходство в района над вероятния ни противник и по този начин сме били значими за тактическите им постройки?Или сме придобили значение като качествени производители на авиационна техника и сме се наложили на световния пазар като сериозни износители?Би ми било от полза да си повдигна посмачканото национално самочувствие с няколко безпристрастни факта.Нещо конкретно което не лежи на митологична основа.Нещо документирано,публикувано и признато в световен мащаб.

П.П. За "зверски яката кайсиева" гласувам с две ръце.Колеги и приятели от САЩ при едно гостуване също я оцениха по достойнство.Съвсем не на шега ми предложиха да финансират патентоването и,и да направим съвместно производство.От мен ракията,от тях маркетинга.Искаха да я пласират като суперлуксозно питие за богоизбрани.Пратих ги да агитират дядо ми,като го нарочих за единствен познавач на оригиналната технологият и това им поохлади страстите
    Last edited by bigbeer; 29-10-2008, 09:55.

Не съм запознат с авиацията ни като цяло,особено посочения период ми е много мътен.
    albireo вече е отговорил - в посочения период количественият, качественият състав на ВВС, натренираността и организацията на ВВС са относително погледнати, в най-добро състояния за изпълнение на основната им функция - "въздушната" съставляваща от военните средства за защита на националния суверенитет. става дума за:

изтребителна авиация - около 80 МиГ-23М,МФ, МЛА и МЛД, около 200 МиГ-21 (половината от които бис), 22 МиГ-29 (през 89-та)
    ИБ - МиГ-23БН (30-тина), Су-22М4 (18+3 УМ), до средата на 80-те тук-таме даже летят и МиГ-17, ползвани като ИБ
    щурмова - над 40 Су-25К и УБ
    разузнавателна - МиГ-21Р, МиГ-25Р
    транспортна - Л-410, Ан-12
    бая Ми-24В и Д, бая Ми-17, няколко Ми-14

тоест - над 400 бойни самолета и достатъчно летци за тях в съответната ефективна за времето си структура.

Comment

кало написа Виж мнение
      .... за изпълнение на основната им функция - "въздушната" съставляваща от военните средства за защита на националния суверенитет.
      Доктрината за “ограничения суверинитет” на Брежнев е в сила докъм края на 80-те години, така, че не точно това е била функцията на българските ВВС през този период. Поне до доктрината “Синатра”.

По –скоро това са санитарни функции. Нали все пак сме били част от санитарния кордон на СССР в защита на социалистическите идеали срещу западния империализъм. Това предполага и развитие на силни ВВС.

Няма как, Дядо Иван здраво ни е подпирал.
      Comment is free, but facts are sacred.

Comment

Някои малки забележки.

кало написа Виж мнение
        изтребителна авиация - около 80 МиГ-23М,МФ, МЛА и МЛД,
        Никога не сме имали чак толкова изтребители МиГ-23. Всичко на всичко са 12 МиГ-23МФ, 8 МиГ-23МЛА и 18 МиГ-23МЛД (+ 5 доставени през 1992 г. в замяна на нашите МиГ-25)

кало написа Виж мнение
        около 200 МиГ-21 (половината от които бис),
        Горе долу толкова, но ако броим и учебно-бойните спарки. Реално бойните самолети са към 140. Бисовете са само към 1/3 (36 доставени 1982 г.). Всъщност повече от половината са разни антични модели като Ф-13, ПФ. ПФМ и М.

кало написа Виж мнение
        22 МиГ-29 (през 89-та)
        Към 1989 г. самолетите са само шест. Останалите ги доставят през 1990 г.

кало написа Виж мнение
        ИБ - МиГ-23БН (30-тина),
        36 самолета точно. Много здрав самолет.

кало написа Виж мнение
        Су-22М4 (18+3 УМ),
        18 Су-22М4 + 4 Су-22УМ3К.

кало написа Виж мнение
        до средата на 80-те тук-таме даже летят и МиГ-17, ползвани като ИБ
        МиГ-17 лети по бойните полкови до почти 1987 - 1988 г., което не е доста добра атестация за ВВС. Всъщност самолета е запазен във ВВС през 70-те и 80-те, първо за да се гони някаква голяма бройка бойни самолети и второ защото сме нямали пари да го заменим с нещо по-добро.

кало написа Виж мнение
        щурмова - над 40 Су-25К и УБ
        Точно 40 - 36 Су-25К и 4 Су-25УБК.

кало написа Виж мнение
        разузнавателна - МиГ-21Р, МиГ-25Р
        Включително и преквалифицирани в разузнавателни МиГ-21МФ, а да не забравяме и че Су-22 е бил предназначен също основно за разузнаване. Ан-30 е някъде в тази графа.

кало написа Виж мнение
        транспортна - Л-410, Ан-12
        Ан-12 никога не сме имали във военната авиация. По онова време сме имали Ан-24 (4) и Ан-26 (5). Плюс Ил-14 и Ан-2

кало написа Виж мнение
        бая Ми-24В и Д, бая Ми-17, няколко Ми-14
        Общо 44 Ми-24 от тях шест В, останалите са Д. Ми-17 - 19 парчета + звено за РЕБ Ми-17ПП. Пропуснал си Ми-8 (осем парчета), Ми-2 (16 някои от тях въоръжени).
        Морските са имали 12 Ми-14.
        В цялата картинка може да добавим и 36-те L-39ZA, които могат да се ползват като леки щурмовици.

Впечатляваща картинка на днешния фон, но ако сравним авиацията ни с тази на Турция или Гърция от посочения период....
        Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

1951 написа
          Впечатляваща картинка на днешния фон, но ако сравним авиацията ни с тази на Турция или Гърция от посочения период....
          То съвсем се отклонихме от темата, но какво толкова . Та мисълта ми е - за мен би била интересно едно такова сравнение. А може би няма да съм единствен. Знам че и сам мога да се поровя и да търся в разни Интернет-източници, но е добре да се прочете написано от човек, запознат с нещата.

Comment

gollum написа Виж мнение
            То съвсем се отклонихме от темата, но какво толкова . Та мисълта ми е - за мен би била интересно едно такова сравнение. А може би няма да съм единствен. Знам че и сам мога да се поровя и да търся в разни Интернет-източници, но е добре да се прочете написано от човек, запознат с нещата.
            Към 1 януари 1990 г.

България:
            МиГ-29 - 10 самолета - 8 бойни МиГ-29 и 2 спарки МиГ-29УБ. Останалите 12 самолета ще ги доставят през лятото на 1990 г.
            МиГ-23 - 87 самолета - 36 МиГ-23БН, 12 МиГ-23МФ, 8 МиГ-23МЛА, 16 МиГ-23МЛД и 15 МиГ-23УБ.
            МиГ-21 - 139 самолета - 50 МиГ-21ПФМ, 15 МиГ-21М, 36 МиГ-21бис, 6 МиГ-21Р, 5 МиГ-21УС и 27 МиГ-21УМ
            Су-22 - 21 самолета - 18 Су-22М4 и 3 Су-22УМ3
            Су-25 - 40 самолета - 36 Су-25К и 4 Су-25УБК
            Ми-24 - 44 вертолета - 38 Ми-24Д и 6 Ми-24В

Турция:
            F-4 - 165 самолета - 157 F-4E и 8 RF-4.
            F-5 - 191 самолета - 131 F-5A/B и 60 NF-5A/B.
            F-16 - 43 самолета - 34 F-16C block 30 и 9 F-16D block 30
            F-104 - 40-50 самолета

Гърция:
            F-4 - 60 самолета - 60 F-4E
            F-5 - около 120
            F-16 - 39 самолета - 34 F-16C block 30 и 5 F-16D block 30
            Mirage F1 - 40 самолета - 40 Mirage F1CG
            Mirage 2000 - около 20 - неизвестно колко към колко BG/EG
            A-7 - 60 самолета - 52 A-7H 8 TA-7H
            F-104 - около 50-60 - вероятно F-104G
            Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

т.е. имали са доста повече F-4 и F-5, които са по-добри от нашите МиГ-21. Има донякъде паритет с Турция по съвременни изтребители, ако приемем МиГ-23 за равнистоен на техните F-16, но не и с Гърция

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Благодаря на 1951 за уточненията - писах наизуст, без да разполагам с конкретните цифри.

не знаех, че сме имали Ми-8 (не че разликата с Ми-17 в повечето случаи е много повече от името).

не съм знаещ по въпроса, но съм чувал, че общо-взето, при сравняване на ВВС и ПВО имаме паритет и с Гърция, и с Турция. Виж, едновременно срещу двете е трябвало да издържим половин ден, докато дойдат съответните части на 14 армия.

Comment

По мое време в казармата 83-85, наричахме Българските ВВС -"слънчевата авиация", защото летели само в слънчеви дни. Както и имаше много голям респект от Турските ВВС (спомням си даже една сказка от политически офицер в която той обяви, че "генетически ", турците са най-добрите пилоти в НАТО). Има ли нещо вярно в твърденията за неподготвеността на нашата военна авиация и респекта от турците?
                  Last edited by mitaca; 29-10-2008, 18:36.

Comment

Thorn написа Виж мнение
                    т.е. имали са доста повече F-4 и F-5, които са по-добри от нашите МиГ-21. Има донякъде паритет с Турция по съвременни изтребители, ако приемем МиГ-23 за равнистоен на техните F-16, но не и с Гърция
                    Представи доказателства с какво F-5 и F-4 са били по-добри от МиГ-21, даже ако ги сравним ще се окаже, че е точно обратното.

Моля малко по-грамотно и аргументирано.

Пилот

Comment

recidivist написа
                      Представи доказателства с какво F-5 и F-4 са били по-добри от МиГ-21, даже ако ги сравним ще се окаже, че е точно обратното.

Своего рода сенсацией и неприятным сюрпризом одновременно, стали "чистые" победы эфиопских истребителей F-5 над сомалийскими МиГ-21. Это было вдвойне досадно, поскольку до этого, "Фридом файтеры" в глазах наших военных специалистов были "второсортными" истребителями и не считались сильным противником. То что это не было случайным подтвердили и проходившие в тот же период в Ахтубинске в ГК НИИ ВВС сравнительные воздушные бои F-5E (доставленного из Вьетнама) с МиГ-21бис.

Вот как вспоминает о них летчик-испытатель В.Н. Кондауров летавший на "МиГ-е": "Ближний ман¸вренный "бой" начинался в равных условиях на встречных курсах. Все пол¸ты заканчивались с одним результатом - МиГ-21 проигрывал, хотя и имел значительно большую тяговооруж¸нность. Я, что называется, "из кожи вон лез", чтобы в процессе маневрирования хотя бы удержать первоначальные условия. Брал от самол¸та вс¸, на что он был способен, но ракурс цели неуклонно увеличивался и "противник" через пару минут оказывался у меня в хвосте. Спасти могла только тактика".

Аналогичный результат был получен и кубинцами, которые после окончания войны в Огадене провели серию учебных боев, в которых МиГ-21, пилотируемые подполковниками Хосе Феблесом и Луисом Киньонесом, уступили эфиопским F-5.

Това достатъчно ли е?

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Добре чел съм тези случаи но това не значи че F-5 е по добър от Миг-21 ,защото има доказателства че в Ирано-Иракската война иракски Миг-21 са сваляли ирански F-5.

Comment

recidivist написа Виж мнение
                          Добре чел съм тези случаи но това не значи че F-5 е по добър от Миг-21 ,защото има доказателства че в Ирано-Иракската война иракски Миг-21 са сваляли ирански F-5.
                          Никой не твърди, че F-4 и F-5 са машини, непобедими от никого, още повече от МиГ-21. Дори във Виетнам не са били редки случите на свалени Фантоми от МиГ-17 в маневрен бой. (Забележи: МиГ-17 е с поне едно поколение изтребител по-стар от Фантом!). По същата причина теоритично е напълно възможно да речем Ме-109 да 'свали' МиГ-21- въпрос на късмет, куп обстоятелства и случайности за Месера. Хайде докажи ми, че МиГ-21 е защитен и неуязвим от 20-мм снаряд на МГ151!
                          Та мисълта ми е, че не би трябвало да се елементаризират до такава степен нещата: един път, в една война един МиГ-21 свлил F-5 'Тигър' и значи, че 21 е по-добрия изтребител. Струва ми се несериозно да се погледне на сравнение на два изтребителя от едно поколение толкова опростено.
                          GOTT MIT UNS!

Comment

peterpetroff написа Виж мнение
                            Никой не твърди, че F-4 и F-5 са машини, непобедими от никого, още повече от МиГ-21. Дори във Виетнам не са били редки случите на свалени Фантоми от МиГ-17 в маневрен бой. (Забележи: МиГ-17 е с поне едно поколение изтребител по-стар от Фантом!). По същата причина теоретично е напълно възможно да речем Ме-109 да 'свали' МиГ-21- въпрос на късмет, куп обстоятелства и случайности за Месера. Хайде докажи ми, че МиГ-21 е защитен и неуязвим от 20-мм снаряд на МГ151!
                            Та мисълта ми е, че не би трябвало да се елементаризират до такава степен нещата: един път, в една война един МиГ-21 свлил F-5 'Тигър' и значи, че 21 е по-добрия изтребител. Струва ми се несериозно да се погледне на сравнение на два изтребителя от едно поколение толкова опростено.
                            Да прав си само че не било единствен случай.

Comment

Струва ми се малко повърхностно да говорим за МиГ-21,F-4 и F-5 като обобщаващи понятия.От погледа върху техните модификации съм останал с впечатление за съществени разлики при вариантите.Най обобщено ми се е наложило мнението че МиГ-а и 5-тицата са своего рода "Камикадзета".Страхотна тяга,малки крила и плачевна маневреност на до и околозвукова.Докато някъде бяха сравнили Ф-4 с автобус - "много мощен и стабилен като оръжейна платформа" но,също толкова маневрен.Шанса на който и да е от тях да победи в близък маневрен бой МиГ-17/19 или дори Месера е практически нулев.Долу-горе толкова е и шанса на 17/19 -ките да ги догонят.Не знам как стои въпроса като електроника на модификациите които сме имали,но традиционно се приема,че изоставаме плачевно по този показател.А за носители на ракетно въоръжение тип "въздух-въздух" със далечен и среден обсег на каквото и трите типа изтребители разчитат,електрониката е определяща.Съдейки по сериозното количество катастрофи в нашата авиация,ми се струва че качествата на родните ни пилоти са предимно пропаганден продукт.Нека не забравяме,че по това време Турция произвежда не-малко от своите изтребители.
                              Last edited by bigbeer; 30-10-2008, 00:25.

Comment

Working...
                              X