Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Made in Bulgaria

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Made in Bulgaria

    Вчера реших да пусна тая тема, но нещо сгафих и почвам отначало.

    Понеже навсякъде се пише и говори за бъдещия многофункционален истребител като обект на покупка от страна на България и не съм срещал мнение, че може да бъде произведен от самите нас, искам да повдигна въпросът: може ли нашата страна да произвежда свръхзвукови истребители по лиценз или поне офсетната програма при покупката на такива да е възможно максимално обвързана със самолетостроенето.

    #2
    landsturm написа Виж мнение
    Mоже ли нашата страна да произвежда свръхзвукови изтребители по лиценз или поне офсетната програма при покупката на такива да е възможно максимално обвързана със самолетостроенето?
    Не.
    Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

    Comment


      #3
      1951, би ли бил по-изчерпателен?
      Освен ако мислиш,че не си заслужава.

      Comment


        #4
        Като титуляр на темата, моля посочи няколко български предприятия, които биха моглии да участват в такова начинание, и с какво точно биха се занимали.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

        Comment


          #5
          Защото това е твърде специализирана производствена задача, в която нямаме опит (т.е. няма хора с опит и съответните структури (предприятия), която би изисквала огромни инвестиции. А какво можем да предложим, за да ги привлечем, т.е. с какво България ще е привлекателна за подобен род индустрия? Не твърдя, че мога да си представя точно колко сложна е тази задача или какви средства изисква, но колкото си представям - не е по силите ни. За добро или лошо, разработването, а дори и само производството на подобно по-сложност изделие е извън възможностите ни.

          Comment


            #6
            Imperial, явно това няма да стане в близките няколко години, технологии тепърва ще се усвояват, но някои части от планера, машини за наземно обслужване и неуправляемо въоръжение са посилни.
            Не бих искал да споменавам предприятия.

            Comment


              #7
              landsturm написа Виж мнение
              Не бих искал да споменавам предприятия.
              Тогава защо въобще си започнал темата? И защо казваш, че търсиш дискусия (в началото), а тук показваш точно обратното? Отговори, ако нямаш нищо против. А темата според мен в този си вид е за бунището.
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

              Comment


                #8
                landsturm написа Виж мнение
                технологии тепърва ще се усвояват, но някои части от планера...
                Как ще се усвоява и на базата на какво и кои части, без празни приказки моля?
                Но дори и сценарият предвиден от теб да се случи това означава ли, че "прозивеждаме самолети в България" - каквото е заглавието и смисълът на темата?
                Кажи малко и за необходимите средства.
                Явно краткият отговор на 1951/gollum не ти е достатъчен и искаш по пълен.
                Хайде попрочети малко, поинтересувай се какво означава самолетостроене (от индустриална и икономическа гледна точка), дай си сметка, колко години самолетостроителна програма и развитие на индустрията в тази посока са нужни ПРЕДИ да започне програма за производство на многфункционален изстребител. За справка прегледай примерно Novi Avion (Югославия) и какво се случва преди да се стигне до него, също така IAR95 (Румъния), може и проектът Cava да видиш (РЮА) както и индийската програма LCA Tejas. Това като начало може би ще ти помогне да се ориентираш в ситуацията, ще ти даде по-добра представа за мащабите и съответните трудности.
                След това - напомням ти, че прокет от такъв мащаб и с такива цели е стратегически за една страна по дефиниция, съответно е обвързан (първо и основно) със политико-стратегически реалности или казано по друг начин, такива програми се предприемат ако ситуацията го налага или ако дългосрочните стратегически цели са насочени към автаркия що се отнася до оръжейната индустрия. Така че анализирай (за себе си, не е нужно да го правиш тук) и настоящата реалност и от тази гледна точка.

                Или да ти сумирам накратко нещата.Отговорът е НЕ, защото:
                1)Не можем - не знаем как, липсва ни knowhow особено на ниво производствен процес най-вече, липсва ни и съответната база.
                2)Не можем да си го позволим.
                и най-важното 3)Не ни е необходимо.
                Recalibrating my lack of faith in humanity...

                https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

                Comment


                  #9
                  Малко включване и от мен в темата - един самолет пето поколение би струвал като разработка поне 20 милиарда, като това не включва самото изграждане на институциите необходими за произвоството (конструкторски бюра) и намирането на хората знаещи как да го направят (школи и опит в тази област). Отделно са разработките на необходимите композитни материали (ужасно скъпи) и самото построяване на завод за сглобяване на самолет от този клас. Тоест за да се проектира, създаде и произведе серийно самолет от пето поколение заедно с производствената база, без самата цена на серийните самолети ще ти трябват поне 50 милиарда. Което е някъде към 2 (два) пъти БВП на България. Това не включва цената на всеки отделен самолет, който ще струва оптимистично в района на 100 милиона долара без въоръжението (което също трябва да се създава). С други думи, на България ще й излезе по-евтино да направи полет до Луната отколкото модерен изтребител.

                  Колкото до лицензното производство - никой няма да ти даде лиценз за производство на самолети пето поколение, а за 4-то поколение ще ти трябва да сглобиш 100-200 самолета за да има смисъл. Ако не си забелязал, в момента ние имаме бойни самолети способни да се вдигнат във въздуха към 30 бройки (свръхоптимистично).

                  Тоест в България няма пари, няма техническа база, няма кадри, няма смисъл (нямаме врагове или са ни твърде големи), няма опит и въобще май и темата няма смисъл
                  „Аз, Драгомир, писах.
                  Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

                  Модератор на раздел "Военна Авиация"

                  Comment


                    #10
                    Не съм подготвен достатъчно и ако говоря наизуст може да кажа несвоиствени неща за някой.Но благодаря за насоките-със сигурност ще намеря интересни работи.

                    Comment

                    Working...
                    X